12 Üyeye Sahip Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü

10408
Yazarlık Başvurusu

Merkezi İstanbul olan Karadeniz Ekonomik İŞbirliği Örgütü (KEİ) 25 Haziran 1992’de kurulmuştur. Çoğunluğunu Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin oluşturduğu örgütün 12 üyesi vardır.

Üyeler:

Kurucu üyeler: Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Gürcistan, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya.

Diğer üç ülke: Sırbistan Yunanistan ve Arnavutluk

Örgütün Amacı Nedir?

12 üyeden oluşan örgütün temel amacı Karadeniz havsında barış ve istikrar bölgesi haline getirmektir. Bu amaca ulaşmak isteyen ülkeler, ikili veya çok taraflı ekonomik, teknoloji ve sosyolojik işbirlikleriyle bu amaca ulaşmayı arzulamaktadır. 1992’den beri örgüt üyeleri arasında en çok ekonomik işbirliği yapılmıştır.

KEİ’nin Yapısı

Dışişleri Bakanları Konseyi: Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün tek karar alma organıdır. Yılda iki defa toplanan konsey, oydaşma ile karar alır.

Yüksek Düzeyli Memurlar Komitesi: Üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarını temsil den komite üyeleri, uluslararası örgütlerin olmazsa olmazı üst düzey bürokratlardan oluşur. Dışişleri Bakanları Konseyi’nin aldığı karar ve tavsiyelerin uygulanmasını sağlayan komite, konseye tavsiyelerde bulunarak yol haritasının belirlenmesinde önemli rol oynar.

Örgüte Bağlı Kuruluşlar:

  • Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)
  • Ticaret ve Kalkınma Bankası
  • Karadeniz Etütleri Uluslararası Merkezi
  • İş Konseyi

KEİ’nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi

22 Mayıs 2017’de Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi düzenlendi. Üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bakanlarının geldiği zirveye, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.

Üye ülkelerin kara ulaşımını rahatlamak amacıyla Karadeniz Çevre Otoyolu projesinin çok önemli olduğunu dilen getiren Erdoğan, “Biz ülkemize ait kısmını 10 yıl önce tamamladık. Aynı şekilde İstanbul’un altında ve üstünde dünya çapında projeleri hayata geçirdik.” dedi. Üye ülkelerin birbirleri arasında vizesiz seyahatin önünü açması gerektiğini belirten Erdoğan, “Son yıllarda vize engellerinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Ukrayna ve Gürcistan’a pasaportsuz seyahatin yolunu da açtık. Bu kolaylığı bütün üye ülkelere yaymak, insanlarımızı yakınlaştırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz