[2 Temmuz-9 Temmuz] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

721

2 Temmuz ile 9 Temmuz arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Suriye’nin güneybatısında Rusya ile ABD’nin sağladığı ateşkes yürürlüğe girdi. Denetim ABD&Ürdün ile Rus askeri polisi tarafından yapılacak.

– ABD Büyükelçişi John Bass, Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu ancak önceliğin Rakka olması gerektiğini söyledi.

– Rum Yönetimi’nin İsviçre’de süren Kıbrıs görüşmelerindeki müzakere masasından kalktığı açıklandı.

– Hamburg’da G20’ye karşı düzenlenen uluslararası yürüyüşe ana konuşmacı olarak beklenilen PYD lideri Salih Müslim’e vize verilmedi.

– Birleşik Arap Emirlikleri, dünya ticareti için hayati öneme sahip Bab’ül Mendep’in Yemen kıyılarındaki bazı adalara askeri üs kurdu.

– Kuzey Kore: Kukla Güney Kore’yi bitirmek çocuk oyuncağı. Şu anda okyanus ötesindeki ABD anakarasını bile yok edebiliriz.

– Halep’in kuzeyinde (Afrin’in güneyi) PKK’lı bir komutan ve yanındaki iki koruması, ÖSO’nun tuzakladığı mayının patlaması sonucu öldürüldü.

2005 yılından beri ilk kez Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren bir rapor resmi olarak Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi.

– Trump ile Putin görüşmesi öncesi ABD, Polonya’ya en modern konfigürasyonlu Patriot füze savunma sistemi satacağına dair muhtıra imzaladı.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Katar’dan istenilenlerin hiçbirisi kabul edilemez. Doha yönetimi isterse askeri üssü kapatabiliriz.” dedi.

Katalonya yönetimi, İspanyol devletinin yasa dışı ilan etmesine rağmen bağımsızlık referandumuyla ilgili yasa tasarını kamuoyu ile paylaştı.

– “Katar ile ilişkilerde atılacak adımları” ele almak üzere Mısır’da toplanan 4 Arap ülkesi dışişleri bakanı, ambargolara devam kararı aldı.

– Endonezya’nın iki yıl içinde başkentini değiştirileceği bildirildi. Başkent Cakarta her yıl 25 santimetre suya gömülüyor.

– Irak Türkmen Cephesi Yöneticisi ve IKBY Milletvekilli Aydın Maruf, IŞİD’in Telafer’de 200’den fazla Türkmen’i katlettiği haberini doğruladı.

– Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Laptop yasağının kalktığı ilk ülke olduk. İngiltere’deki yasak da çok yakında kalkacaktır.” dedi.

– Katar Petrol’ün Müdürü Saad Al Kaabi, ülkenin doğal gaz üretimini yıllık 77 milyon tondan 100 milyon tona çıkarma kararı aldığını söyledi.

– ABD hükümeti, Türkiye’den ABD’ye yapılan direkt uçuşlardaki ‘laptop taşıma yasağını’ kaldırdı.

Mısır’da OHAL 3 ay daha uzatıldı. OHAL ile birlikte ülkede kararı temyize gidilmeyen Devlet Güvenlik Mahkemeleri kurulmuştu.

– Irak’taki Şii lider Sadr,Barzani’ye, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumunu ertelemesi çağrısında bulundu.

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede Kasım 2015’te ilan edilen OHAL’in bu yıl kasım ayında kaldırılacağını duyurdu.

– Türk Bayraklı yük gemisine Rodos Adası açıklarında Yunan botundan ateş açıldı.

– İran, sınırlara askeri sevkiyat gerçekleştirdi. Bugün obüs atışlarıyla Kuzey Irak’ı bombalayan İran, geçtiğimiz gün Zap Suyu’nu kesmişti.

– ABD, (Birleşik Arap Emirlikleri) Abu Dhabi’den yapılan Etihad uçuşlarında laptop yasağını kaldırdı.

– Fransız şirketi Total, İran ile 4.8 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzaladı. Bu nükleer anlaşma sonrası İran’a yapılan en büyük yatırım.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz