Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde sekiz Müslüman ülkeden oluşan D-8 Zirvesi 2017’de Türkiye’de gerçekleşiyor. Bu yılki zirve ile dönem başkanlığı Türkiye’ye geçiyor. D-8 ülkeleri, zirvenin tanımı ve amaçları…
Türkiye’nin öncülüğünde kurulan D-8, bu yıl sonunda düzenleyeceği geniş katılımlı zirveyle üye ülkelerin en üst düzey siyasi ve ticari temsilcilerini İstanbul’da buluşuyor. D-8’in 9. Zirvesi öncesinde üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla, D-8 Teşkilatı Konseyi’nin 17. oturumu başladı.
D-8 bu sene “İş Birliğiyle Fırsatları Çoğaltmak” temasıyla düzenleniyor.
Toplu fotoğraf çekiminden sonra açılış konuşmasını, son dönem başkanı sıfatıyla Pakistan Dışişleri Bakanı Khawaja Muhammad Asif yaptı. Asif konuşmasında, ” terör örgütlerine karşı sıfır toleransla mücadele ettiklerini” ve ”bu mücadeleyi aynı kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini” belirtti. Asif konuşmasının ardından dönem başkanlığını Türkiye’ye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teslim etti. Türkiye, 16 yıl aradan sonra tekrar üstleneceği görev süresince kuruluşun yapısında reforma gitmeyi hedefliyor.
Dönem başkanı sıfatıyla konuşan Çavuşoğlu, “Bu örgütün daha aktif olmasını hepimiz arzu ediyoruz. D-8 ülkeleri olarak dünyanın yüzde 15’ini oluşturan nüfuslara sahibiz. Dış dünyayla ticaret hacmimiz 1.5 trilyon seviyesini buluyor. Bugün yoksulluktan, ırkçılığa, kitlesel göçlerden kuraklığa kadar birçok sorunla karşı karşıyayız. Terör örgütleriyle mücadelede daha iyi işbirliği yürütmeliyiz” dedi.
D-8 Nedir?
D-8 ya da gelişmekte olan sekiz ülke, uluslararası bir kuruluştur. 1997’de dönemin hükûmet Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan örgüt, İstanbul Deklarasyonu ile resmiyet kazanmıştır. Ekonomik, teknolojik ve diğer sektörlerde işbirliğine dayanan örgütün Türkiye’nin ikinci dönem başkanlığıyla yeni hedefler üzerine yoğunlaşacağı öngörülüyor.
D-8 Ülkeleri
İslam Konferansı üyesi Müslüman ülkelerden oluşan örgütün merkezi Türkiye’dedir. Üye ülkeler:
Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya.
D-8’in Genel Amaçları:
– Üye ülkeler arasındaki ticareti ve işbirliğini artırmak.
– Üye ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmek.
– Uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak.
D-8 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
– 8 üye ülkenin toplam nüfusu 1 milyarı aşkın.
– Örgüt içerisinde 8 ülkenin her birine belli sektörlerde görevler verildi:
- Bangladeş: Kırsal kalkınma
- Endonezya: Fakirlikle mücadele ve insan kaynaklarının geliştirilmesi
- İran: İletişim/enformasyon ve teknoloji
- Malezya: Finans-bankacılık-özelleştirme
- Mısır: Ticaret
- Nijerya: Enerji
- Pakistan: Tarım
- Türkiye: Sanayi, çevre, sağlık
– İslam Konferansı üyesi bu 8 ülkenin toplam ihracat hacmi 700 milyar dolar, toplam ticaret hacmi ise 120 milyar dolar.
– Gücünü tam kullanamayan D-8, toplamda 3,7 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip.
– BM’nin “Gözlemci Statüsü” verdiği D-8, şu ana kadar 8 zirve, 37 komisyon toplantısı ve 16 konsey toplantısı düzenledi.
Kaynak: StratejikOrtak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
1-Ortak Para birimi. 2-Ortak Ordu Bu olmaz ise D8 kuruluş ilkelerinin dışına çıkılmış olur Yani İslam Konferans örgütü gibi Pasifik’e edilmiş işlevini yitirmiştir. Çakma yahudi Masonlar boş durmuyor
Hedef görüldüğü üzere, müslümanlar ve islamdır.
El Kaide, El Nusra, Tahrir Şam, Daeş bu terör örgütleri madem islamcı acaba neden hep müslümanlara saldırıyorda bir kez bile İsraile saldırmamış ? islamcı terör örgütüde madem neden camilere bombalı saldırı yapmış?
Amerika, İsrail, İngiltere, Almanya,Rusya vs. Hepsi ortak ve hepsi silah desteği veriyor. Konu bu kadar net.
Biz müslümanlar birbirimize o sunni, bu alevi yok bu şii , yok bu kürt, o arap, öbürü laz, o da bilmem türk gibi yaklaştıkça ekmeklerine yağ sürmüş oluyoruz. Tüm kültürler, diller ve farklılıklar zenginliğimizdir. Tüm müslümanlar kardeştir. Olaya böyle yaklaşmalıyız…D8 de böyle yaklaşmaktadır.