Yaşlı Katalanların Milliyetçiliği ve Bağımsızlık Referandumu

927

Avrupa’nın hemen hemen her yerinde milliyetçi duygular yaşlılarda daha kuvvetli iken gençlerde enternasyonal fikirler daha kuvvetli. Yani Türkiye’deki durumun tam tersi. Bunu Birleşik Krallıktaki Brexit referandumunda da görmüştük. Brexit referandumu sonrasındaki protestolar da gençler “ihtiyarlar giderayak son kazıklarını attı” diye tepki gösteriyorlardı.

Avrupa genelinde yaşlıların gençlere göre daha milliyetçi ve muhafazakar olmasının sebebi kuşkusuz 2. dünya savaşı kafası ve hemen sonrasında ki soğuk savaş zihniyetinin sürebilmesi. Fakat sevindirici haber şu ki; baby bum nesli olarak ifade edilen neslin yani 2. dünya savaşından sonraki yıllarda savaş yüzünden radikalleşmiş askerlerin evlerine dönmesiyle başlayan doğum patlamasının ve bu askerlerin yetiştirdiği şuan yaşlanmış haldeki bebeklerin nesli, artık sona yaklaşıyor. Bu nesil yok olduğunda tüm dünya veya en azından Avrupa ve çevresi rahatlayacak diye ümit ediyorum. Tabi göçmenler yüzünden yeni nesli de radikalleştirmezlerse.

Tüm Avrupa’da olduğu gibi İspanya’da da milliyetçilik oransal açıdan yaşlılarda daha yüksek ama bunun sebebi bu sefer 2. dünya savaşı değil. 42 yıllık falanjist yönetim sürecinin oluşturduğu kutupların bir etkisi bu. Aynı zamanda İspanya’nın vahşet dolu karanlık tarihinin halen zuhur eden bir yansıması.

İhtiyar Katalanlar haklı olarak Soruyorlar, “tekrar falanjist zihniyetin iktidara gelip bizi katletmeyeceğinin garantisini kim verebilir?” diyorlar. İşte bu yüzden bir devletlerinin olmasını, bu sayede İspanyol halkının yöneticisinin şanslarına iyi veya kötü biri çıkmasının bir önemi olmamasını arzuluyorlar. Bu ıraklı Kürtler içinde geçerli, onlar için Saddam Hüseyin neyse, Katalanlar içinde General Franco o. İşte bu ortak bağ Katalan ve Kürt halklarını birbirine yaklaştırıyor.

Elbette bir ülkenin bölünmesi çok acı bir durum. Fakat böyle bir karanlık tarihin üzerine, böyle bir ayrılık arzusu ile karşılaşmak kaçınılmaz bir durum.

Eğer İspanyol iç savaşını(1936-1939) falanjistler değil de komünistler kazansaydı bugün ki bölünmüşlük olur muydu acaba? Nede olsa sadece Sovyet desteği görebilen komünist cephenin zaferi; monarşinin yok edildiği, Sovyet sisteminde olduğu gibi her halkın kendi dilinin ve kültürünün de tanındığı ve varlığını idame ettirebilmesi için kendine ait sınırlarının olduğu bir sistem getirecekti. Bu bir varsayım değildir çünkü komünistlerin 1931-1939 yılları arasında kendi kontrollerindeki sınırlarda sosyal yaşantı bu şekildeydi. Ama ne oldu? Falanjistler Nazilerin, Portekiz’in ve İtalya’nın doğrudan askeri desteği sayesinde savaşı kazandılar ve sonuç olarak karşımıza, işçi emeğinin sömürüldüğü ve yok sayıldığı, kilisenin eğitimde tam egemenlik kurduğuı, İspanyolca dışında bütün dil ve kültürlerin yasaklandığı, Katolik olmamanın baskı sebebi olduğu, dünyadan soyutlanmış ve ülke imajı diğer dünya halkları gözünde yerlere serilmiş bir İspanya ortaya çıktı.

İşte bu Falanjizm örneğinden de anlaşılacağı üzere faşizmin bütün varyasyonları, egemenlik kurdukları toplumlara tek devlet tek millet tek dil dayatmasının aslında vaat ettikleri gibi bir sonuç ortaya çıkarmadığını, sadece bu amaç uğrunda günü kurtardıklarını gösteriyor. Asıl olansa insanları radikalleştirerek gücü kaybettikleri dönemlerden sonrası için tam bir parçalanmışlık meydana getirmeleridir. İspanya örneğinden de anlaşılacağı üzere bugünkü Avrupa’nın hem makromilletleri için hemde mikromilletleri için yarattığı halin kaynağı geçmişteki savaşları aşırı sağ zihniyetin kazanmış olması ve kontrollerindeki nesilleri kendi zihniyetleri ile eğitmiş olmalarıdır.

Muhammed Ali Çalışkan

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

9 YORUMLAR

  1. 2. Ispanyol iç savaşı yakın. Inşallah bu sefer ezilen halklar kazanacak. Araplar, berberiler, Basklar(ETA) ve galicyalilarda sürece dahil olursa ıspanyol faşizmine karşı büyük bir zafer kazanilabilir

  2. yıllardır bizi bölmeye çalışanların şimdi kendileri yavaş yavaş bölünüyor, o kadar mutluyum ki 🙂
    inşalllah daha beter olurlar

  3. Komünist olsalar bölünmezlerdi falanjist rejim geldi o sebeple bölünmek istiyorlar… SSCB bölüneli neredeyse 30 yıl oldu…acaba stalin faşistti de bizi mi kandirdilar yıllarca…sitede okudugum en garip yazi bu dogrusu….

    • sovyetler birliğini azınlıklar bölmedi. kendi içinden yeltsin ve yandaşları böldü. yoksa 1990 referandumunda oransal olarak birçok azınlık ruslardan daha çok birlik yönünde oy vermişti. sadece gürcistan ve litvanyada genel boykot vardı. ispanyada tam tersi

  4. Saçma olmuş komunzmi kurtarıcı olarak görmek abess eger dediğiniz gibi kazansalardı bence cok daha erken ayrılığa sebep olurdu o tarihlerdeki komünzm vahsetini anlatmaya gerek yok

    • 1931 ile 1936 yılları arası sol yönetim ne yapmış? 1936-39 yıllarında anarsist ve komunist cephe kendi kontrolündeki sınırlarda ne yapmış? Birde 1936’dan 1975’e kadar falanjistler kaç galiçyaliyi baskliyi katalani hatta ispanyolu öldürmüş baktım mi bunlara hiç? Sence guernica olmasaydı eta olurmuydu veya olsaydı böyle mi olurdu.

  5. Vay be komunizm neymis be! Peki sayın yazarın komunist SSCB’de yapılan katliamlardan haberi yok mudur? Çeçenlerin, Kırım Tatarlarının, Ukraynalıların ve doğu sibirya halkların yaşadığı eziyetini bilmiyor mu? Elbette faşizm da kötü bir ideolojidir, hem de en kötülerden biridir ama bu iki ideoloji zaten tarihin çöplüğüne gömülmedi mi?

    • Evet biliyorum, nazilerle işbirliği yapan halkların, mücadeleyi riske atmamak için yaşam alanlarının değiştirildiğini biliyorum, stalinin kollektivizasyon adımlarına karşı toprak ağalarının sabotajlari sonucu olusan ukrayna kazakistan gibi kitliklarida biliyorum, yinede hatırlattığın için sağol. Ideolojiler ülkeler gibi değil ülkeler çöker ama fikirler ölmez. Bak mesela burda bunlardan birisi var.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz