Suriye iç savaşının başlamasından bu yana 2 milyon Suriyeliye kapılarını açan Lübnan, ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın adresi oldu. Ortadoğu’nun en renkli yapısına sahip olmasının zorluğunu da yaşıyor. Sadece İsrail ve Suriye ile sınırı olan ülke 6 milyon nüfusa sahip.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Hizbullah ile birlikte Suriye sınırındaki IŞİD’e karşı “Dağların Şafağı” operasyonunu başlatmıştı. Sputnik’te yer alan haberde ülkedeki siyasi partilerinin nüfuzu gösteren bir harita paylaşıldı.
Lübnan haritası ve siyasi partilerin nüfuz alanları:
Lübnan’daki siyasi partiler:
- El Cemaat’ül İslamiye
- Emel Hareketi
- Suriye Sosyal Milliyetçi Parti
- Hizbullah
- Lübnanlı güçler ve ‘Kataib’
- Lübnan Sosyalist İlerleme Partisi
- Müstakbel Hareketi
- Lübnan Komünist Partisi
- Nasıri Halk Örgütü
- Marada Hareketi
Lübnan’ın Tarihi: Bağımsızlıktan Bugüne
1943 – Lübnan, Fransız işgalinden kurtularak bağımsızlığını kazanır.
1946 – Fransa, tüm askerlerini Lübnan’dan çeker.
1967 – Mısır, Suriye ve Ürdün ile İsrail arasındaki savaşın başlangıcı. İsrail, bu savaş sırasında Golan Tepeleri‘ni işgal etti. Bu, Lübnan’da siyasi ve ekonomik krize yol açtı ve ülke topraklarında ‘Filistin direnişi‘nin doğmasını sağladı.
1969 – Lübnan Filistinli direniş örgütlerine ülke topraklarıını açan Kahire Anlaşması‘nı imzaladı.
1975 – Hristiyanlar ve Müslüman arasında Lübnan İç Savaşı başladı. 200 bine yakın insanın öldüğü savaşı sona erdirmek için Suriye ordusu ülkeye müdahalede bulundu.
1982 – İsrail, Filistin Kurtuluş Ordusu’nun (fkö) faaliyetlerine son vermek için Lübnan’a girdi. Filistinli direnişler ve Suriyeli askerler ülkeden çekilirken, FKÖ’yü bahane eden siyonist askerler, Güney Lübnan’da ‘güvenlik bölgesi’ kurdu.
1983 – Suriye ordusu tekrar Lübnan’a girdi ve 2005 yılına kadar bu ülkeyi işgal etti.
1989 – İç Savaşı sona erdiren Taif Anlaşması imzalandı.
1996 – “Kanan Trajedesi”: İsrail topçuları BM askerlerini ve 52’si çocuk 100’den fazla sığınmasıyı katletti.
2000 – Güney Lübnan İsrail’den kurtuldu, siyonist askerler ülkeden çekildi.
2005 – Müstakbel Hareketi’nin lideri Sünni Başbakanı Refik Hariri uğradığı silah saldırıda hayatını kaybetti. Suikasti Suriye’nin yaptığı iddia edildi. Yoğun protestolar sonrası Suriye askerleri ülkeden çekilmek zorunda kaldı.
2006 – İsrail bir kez daha Lübnan’a girdi. Bu sefer ki bahane Hizbullah idi.
4 Kasım 2017 – Lübnan ile Suudi Arabistan arasında siyasi kriz başladı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, istifa etti. Suudilerin Hariri’yi rehin aldığı iddia edildi.
18 Kasım 2017 – Lübnan Başbakanı Hariri, 18 Kasım’da Suudi Arabistan ayrılarak Fransa’ya gitti. Burada Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü.
22 Kasım 2017 – Lübnan Başbakanı Saad Hariri bağımsızlık kutlamaları nedeniyle Lübnan’a döndü ve istifasını ertelediğini duyurdu.
Kaynak: StratejikOrtak.com – Sputnik
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.