Referandumdan Sonra IKBY’de Neler Değişti?

4313
Yazarlık Başvurusu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrası birçok sorun ile uğraşıyor. 16 Ekim’de Irak ordusunun Kerkük operasyonu sonucu IKBY’nin güvenlik gücü olan peşmerge, 2014’ten sonra işgal ettiği topraklardan çekilmek zorunda kalarak büyük hezimet yaşadı. Kuzey Irak yönetimi referandumun bedelini öyle ağır ödedi ki, bölgenin yegane lideri olarak kabul edilen Mesud Barzani, 12 yıl boyunca yürüttüğü görevinden istifa etti.

Referandumun üzerinden geçen 3 ayda IKBY’de neler oldu?

– Referandumdan 4 gün sonra Irak Sivil Havacılık Kurumu, Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarındaki uluslararası uçak seferlerini askıya aldı. 28 Şubat 2018’e kadar sürecek olan yasağın daha da uzatılabileceği belirtiliyor.

Kerkük ve tartışmalı bölgelerin yüzde 95’inin kaybetti.

– Kerkük’ten çekilmeden önce günlük 550 bin varil petrol ihraç eden IKBY’nin şu andaki üretimi 250 bin seviyelerine kadar geriledi.

– Ekonominin can damarı petrol gelirlerinin azalması, maaşların ödenmesinde sıkıntı yarattı. Süleymaniye’de 18 Aralık’ta hükümet karşıtı büyük gösteriler düzenlendi. Halen maaşların her ay düzenli ödenmediği belirtiliyor.

– Bir diğer ekonomi kaynaklarından turizm büyük darbe yedi. Bölgedeki turist sayısında son üç ayda yüzde 90 düşüş yaşandı.

– Yaşanan siyasi kriz koalisyondaki muhalefet partileri Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi’nin (Komel), hükümetten çekilmesine neden oldu.

– Almanya ve Kanada gibi ülkeler, uluslararası alanda itibar kaybeden peşmergeye verilen eğitimleri durdurdu.

– Türkiye’nin Irak’a açılan ve Erbil yönetiminin kontrolünde olan sınır kapılarının kontrolünün Bağdat’a verileceği açıklandı. Hatta doğrudan Bağdat’a bağlanan yeni bir sınır kapısının kurulacağı bildirildi.

– İran, ilk etapta sınır kapılarını kapatsa da 18 Aralık’ta IKBY ile olan sınır geçişlerini yeniden tamamen açtığını duyurdu.

* Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) kontrolünde bulunan havalimanları ve sınır kapılarının yönetimini henüz merkezi hükümete devredildiği açıklandı ancak bu daha sonra yalanlandı. Bu iddianın Bağdat ile Erbil arasındaki görüşmelerde yer aldığı belirtildi. Erbil yönetiminin bunu metni imzalamak zorunda kalacağı için bu iddianın kesinmiş gibi medyaya yansıtıldığı öne sürüldü.

Kaynak: StratejikOrtak.com

Kuzey Irak’taki Petrol Boru Hatlarının Haritası

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz