Avrupa’nın En Uzun Boru Hattı TANAP’ın Amacı ve Maliyeti

2137

Türkiye ile Azerbaycan’ın 2011’de mutabakat zaptı imzaladığı Güney Gaz Koridoru TANAP’ın Avrupa bağlantısını oluşturan Trans-Adriyatik Boru Hattı, Edirne’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve birçok devlet başkanı ve projeye dahil olan ülke temsilcilerinin katılımıyla açıldı. Biz de Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması hedeflenen TANAP’ın amacı, maliyeti, uzunluğu ve diğer birçok detayı sizler için hazırladık.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)

1.) Projenin Gürcistan’dan geçen hattını Güney Kafkasya Botu Hattı (SCP), Türkiye’den geçen botu hattını TANAP ve 1 Aralık’ta açılışı gerçekleştirilen hattın Avrupa’ya uzanacak botu hattını ise Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) oluşturuyor. Üç boru hattından oluşan proje Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya’dan geçiyor.

Güney Kafkasya Botu Hattı (SCP), TANAP ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) haritası.

2.) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde yer alan Şah Deniz 2 sahası ve ihraç edilmek istenen denizin güneyindeki sahalardaki doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması amaçlanıyor.

3.) Türkiye üzerinde 20 şehir, 67 ilçe ve 600 köyden geçen boru hattı, Ardahan’daki Posof ilçesinden başlayıp Edirne İpsala’da sona eriyor.

TANAP’ın geçtiği şehirler

Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne

4.) Toplam uzunluğu 3.500 kilometre. Güney Gaz Koridoru’nun en büyük bölümümü oluşturan 1850 kilometre uzunluğu ve 56” çapı ile TANAP, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun ve en büyük çağlı doğal gaz boru hattı olarak öne çıkıyor.

5.) Projenin ana hat borularının yüzde 65’i Türkiye’de, yüzde 35’i ise Çin’de imal edildi.

6.) Projenin tasarımı, inşaatı ve işletilmesini, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından kurulan TANAP Doğalgaz İletim AŞ üstlendi.

7.) Türkiye içerisinde boru hattının bir çıkış noktası Eskişehir’de, diğeri ise Edirne’de. Yatırım kararı alındığında proje maliyeti 11.7 milyar dolar iken, projenin inşaat sürecinde sağlanan maksimum verimlilik sayesinde yüzde 45 tasarruf sağlanarak 6.5 milyara düşürüldü.

8.) İlk olarak 6 milyarı Türkiye içerisinde, 10 milyarı Avrupa’da kullanılmak üzere 16 milyar metreküp doğal gaz taşınacak. Bu rakamlar Tiflis, Ankara, Atina, Tiran ve Roma’nın bir yıllık ihtiyacına denk geliyor.

9.) 16 milyar metreküp ile başlayacak olan projenin, yapılan yatırımlarla 31 milyar metreküp doğal gaz kapasitesine çıkarılması hedefleniyor.

10.) 18 Kasım 2019 itibariyle TANAP hattı üzerinden Türkiye’ye 3.23 milyar metreküp doğal gaz taşındı. Türkiye’ye gelen gaz miktarının 2021’de 6 milyar metreküpe ulaşması, TAP’ın tamamlanmasıyla birlikte en geç 2023 yılında hattın tam kapasiteye ulaşarak 16 milyar metreküp doğal gaz taşıması bekleniyor.

11.) Böylece Azerbaycan gazının 2020’den itibaren Avrupa pazarına ulaşması ve kardeş ülkeyi Avrupa ülkelerinin gaz tedarik ettiği ülkeler listesine girmesi sağlandı.

12.) Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp civarındaki doğal gaz ihtiyacının 6,6 milyarı daha önce Azerbaycan ile imzalanan anlaşma ile sağlanıyordu. TANAP ile birlikte 6 milyar daha eklenerek bu rakam 12,6 milyar metreküpe ulaşacak.

Türkiye’nin yıllara göre doğal gaz tüketimi

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Kronolojisi:

24 Aralık 2011: Türkiye ile Azerbaycan arasında boru hattına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

26 Haziran 2012: Projenin hukuki altyapısı oluşturularak, iki ülke arasında hükümetler arası anlaşma imzalandı.

10 Eylül 2014: Anlaşma, TBMM tarafından onaylandı.

17 Mart 2015: TANAP’ın temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve dönemin Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili’nin katılımıyla Kars’ta gerçekleşti.

23 Ocak 2018: Boru hattına ilk test gazı basıldı.

12 Haziran 2018: Türkiye’ye ilk gaz akışı başladı. 12 Haziran’da TANAP’ın açılışı, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki TANAP tesislerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan lideri Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçiç ve dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımıyla gerçekleşti.

1 Aralık 2019: Trans-Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) Avrupa ayağı Edirne’de yapılan tören ile açıldı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz