15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinin ardından 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı; Anadolu’da Erzurum, Sivas ve Amasya’da düzenlenen kongreler ile ‘birlik’ aşamasına geçilmiştir.
1919’da başlayan ve 1922’de Büyük Tarruz ve ardından 9 Eylül’de İzmir’in kurtulmasıyla son bulan savaş, Misak-ı Milli topraklarındaki son düşmanın bertaraf edilmesiyle taçlanmıştır. Anadolu halkının varını yoğunu feda ettiği savaş sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Tüm dünyaya ilham kaynağı olan bu şanlı direniş karşısında diz çökmek zorunda kalan emperyalist güçler, bu topraklardaki emellerinden vazgeçmek zorunda kalmıştır.
Sevr Anlaşmasını kabul etmeyen Anadolu halkının topyekün sürdürdüğü Kurtuluş savaşının zaman çizelgesinin olduğu infografikte savaşın dönüm noktaları gösterilmiş.
Her Türk vatandaşının elinin altında bulunması gereken bir infografik.
Not: Fotoğrafın üzerine tıklayıp yüksek çözünürlükteki infografiği indirebilir ve okullarda kullanabilirsiniz.
Kaynak: StratejikOrtak.com
[irp posts=”10835″ name=”Atatürk: İngiliz Muhiplerine Sızan Osmanlı İstihbaratçısı”]
[irp posts=”2073″ name=”Kûtu’l-Amâre: Osmanlı’nın Son Zaferi”]
[irp posts=”22668″ name=”Wilson’un Hazırlattığı Bölünmüş Osmanlı Haritası”]
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
8 eylül islam alemi kurtuluş savaşına yardım ediyor 16 numaralı bölüm. bu konuyla alakalı hiçbir kaynak bulamadım. bu başlığı biraz açar mısınız?
Atatürkü ne amaçla samsuna göndermiş yazmamışsınız? Karadenizdeki işgalcilere ayaklanan çeteleri bastırması için gönderilmişti. Daha sonra sözünden çıktı diye hakkında idam kararı çıkarttı. Atatürk başarılı olunca padişahın ingilizlerle ülkeden kaçışınıda yazmamışsınız. Ayrıca islam dünyası Kurtuluş savaşında yardım etti yazmışsınız ama en büyük yardım sovyetlerden geldi bunu da yazmamışsınız.
Sovyetler İslam dünyasından gelen yardımları bize ulaştırdı.Ulastirirken de çoğunu cebine attı.Padisah gitmeyip ne yapacaktı ? Ülkede devrim olmuş, istiklal mahkemeleri önüne geleni asıyordu.Bu ortamda karışıklık oluşturmaktan başka bir işe yarar mıydı.
Padişahın bu ortamda kaçıp gitmesi sorun değil, sorun savaştığımız İngilizlerin gemisi ile kaçması.Sorun müslümanların halifesi sıfatını kullanmaktan hayatı boyu çekinmeyip, müslüman ülkelerinden birine kaçmak yerine bir hristiyan ülkesine kaçması.
Murat Bardakçı’nın Şahbaba kitabını okumanızı öneririm arkadaşlar. Ezberletilmişleri değil hakikatlerin en azından bir kısmını öğrenirsiniz.
çok güzel kurtuluş savaşı ve tarihlerinide yazar mısınız
Gerçekten takdire şayan bir çalışma olmuş. Elinize, emeğinize sağlık. Teşekkürler.
[…] Kaynak […]
Teşekkürler.. Güzel çalışma olmuş.