Meltem 3 Projesi: Deniz Karakol Uçaklarının Teslimatı Başladı

1123

Deniz Harekat Platformu alanındaki gelişmelere paralel olarak Deniz Karakol uçakları sürekli gelişmektedir. Ülkemiz için de bu kapsamdaki uçakların önem ve kapasitesi  özellikle Akdeniz’deki gelişmeler düşünüldüğünde her geçen gün arttığından, Deniz Hava Kuvvetleri envanterine katılmaları düşünülmüştür.

İşte bu kapsamda  Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 6 adet ATR-72-600 Deniz Gözetleme Kabiliyetli Deniz Karakol Uçağı ve 2 adet Genel Maksat Uçağı tedarikini kapsayan 218.682.313 ABD Doları değerindeki anlaşma, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile İtalyan Alenia Aermacchi Aerei  da Transporto Regionale firması arasında 2005 yılında imzalanmış, 2006 yılında ise yürürlüğe girmiştir.

MELTEM-III Projesi kapsamında tedarik edilecek TCB-701 ve TCB-702 kuyruk numaralı 2 adet ATR-72-600 Genel Maksat uçağının, Temmuz 2013 ve Ağustos 2013 tarihilerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor idi. Uçakların Performansa Dayalı Lojistik hizmeti ise 29 Temmuz 2013 tarihi itibariyle başlatılmış idi.

C-72

C-72 adıyla da bilinen ve esasen yolcu uçağı olarak tasarlanan uçak, sonradan yapılan modifikasyonlar ile orta büyüklükte ve menzilde savaş uçağı kapsamına alınmıştır. Kanada üretimi 2 adet motora sahip olan uçak 30 sene performans garantisi sunmaktadır. 4 adet konsol ile 4 ayrı Subay/Astsubay tarafından teknik takdik hizmetlerini yerine getirileceği  uçak, halihazırda İtalya ve Pakistan tarafından da kullanılmaktadır. 27m. uzunluk ve kanat açıklığına sahip uçak 23 ton maksimum kalkış ağırlığı ve 7.3 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle öne çıkıyor ve yerli malı SOM füzelerinin de kapasite zorlanarak bu uçakta kullanılabilmesi planlanıyor. 1500m irtifada 10 saat boyunca hiç durmadan uçabilme kabiliyetine sahip olan uçak Deniz Kuvvetlerimizin gücünü hiç şüphesiz arttıracaktır.

2013 yılında yapılan revizyonla uçağın teslimat adedi 6+2 adete çıkartılmıştır. Ancak bir takım problemler nedeniyle teslimat ertelenmiş ancak geçtiğimiz haftalarda alt yüklenici TAİ’ye ilk uçağın teslimatı mümkün olabilmiştir.

Deniz Hava Komutanlığımızın envanterinde şu an 15 uçak ile 35 adet helikopter olmak üzere toplam 50 platform hizmet vermektedir. Meltem 3 proje kapsamında 3 önemli unsur dikkate alınmıştır. İlki denizaltı savunması yapabilme kabiliyeti , Taktik Deniz Resmi Keşif ve Gözetleme faaliyeti, yine ileride önem kazanacak Su Üstü Harbi yapabilecek şekilde füzelerle donatılabilme kabiliyetidir.

Uçaklar:

  1. Hedef Arama ve Kimliklendirme,
  2. Arama Kurtarma,
  3. Kaçakçılık ve Deniz Haydutluğu ile Mücadele,
  4. Çevre Kontrolü ve Deniz Hava Devriyesi,
  5. Münhasır Ekonomik Bölge MEB Devriyesi,

görevlerini icra edebilecektir.

Orta kapasiteli olan bu uçağın daha büyük kapasiteli olan modelleri de ileriki yıllarda envantere kazanılacaktır. Bu uçakların ABD Poseidon  P-8  ile Japon Kawasaki  P-1 olabileceği askeri uzmanlarca değerlendirilmektedir. Teknik özellikleri birbirine çok yakın olan bu iki alternatiften Japon Kawasaki P-1 maaliyet açısından 170 milyon dolarlık birim fiyatı ile 370 milyon dolarlık ABD li alternatifi Poseidon P-8 den daha cazip duruyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz