NATO’nun Gücünü Zayıflatan En Küçük Ordular

2103

Rus topwar.ru isimli internet sitesinde yer alan “NATO’nun en zayıf halkası kim” başlıklı makalede NATO’da iki grup ülkenin ittifakın gücünü azaltacağını ve güçlü üyelerin sorunlarının artmasına neden olacağını belirtiyor.

  • “Baltık Kız Kardeşler” olarak nitelendirilen Estonya, Letonya ve Litvanya.
  • Balkan Yarımadası’nın iki ‘Slav ve Ortodoks ülkesi’ Makedonya ve Karadağ.

Kuzey Atlantik İttifakı’nda, gerçekçi olarak incelendiğinde faydalı olmaktan ziyade daha fazla sorun yaratan birçok ülke var. Bu ülkeleri iki grup olarak inceleyelim.

Pan-Avrupa yapısının korunması adına daha büyük, daha zengin ve teknolojik olarak daha gelişmiş Avrupa ülkelerinin diğer ülkeleri taşıması beklenen bir durumdur. Avrupa Birliği’nde uygulanan bu sistem NATO’da da denenmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Avrupa Birliği ekonomik ve siyasi bir yapıyken, NATO ise askeri ve siyasi bir oluşumdur. Bu nedenle zayıf bir halkanın varlığı, birliğin gücünün azaltılmasına ve ayrıca güçlü üyelerin sorunlarının artmasına neden olur.

En genç NATO üyesi ülkeler: Kuzey Makedonya ve Karadağ

NATO’nun ittifaka katılan zayıf halkası olarak adlandırılabilecek ülkelerden ilk grubu Balkan Yarımadası’nın iki Slav ve Ortodoks ülkesi Karadağ ve Kuzey Makedonya oluşturur. Bu ülkeler küçük olmalarının yanı sıra fakir, sınırlı mali ve askeri yeteneklere sahiptirler.

Örneğin, Kuzey Makedonya’nın sadece 8 bin kişilik bir silahlı gücü olmasına karşın, bunları dış yardım olmadan idame etmesi mümkün değildir. Karadağ’ın ise silahlı kuvvetleri daha da küçüktür, sadece 2 bin kişidir. Bu tür ordular hangi operasyonel görevleri çözebilir?

[irp posts=”25087″ name=”Makedonya Hakkında 11 Bilgi ve İsim Sorunu”]

Tabi bu iki ülkenin bu durumu onları doğrudan zayıf halka yapmaz. Benelüks ülkelerinden Lüksemburg veya Belçika da askeri açıdan güçlü ülkeler değildir fakat kimse onların NATO için faydalı olduğundan şüphe duymaz. Karadağ ve Kuzey Makedonya için farklı olan şey ise, nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Rusya ve Ruslara karşı olumlu bir eğilimi olan Ortodoks kültürüne sahip olmasıdır.

Karadağlı ve Makedon elitlerin davranışları nasıl olursa olsun, bu ülkelerdeki sıradan vatandaşların çoğunluğu Rusya’ya sempati duymaktadır. Bunun başlıca nedeni Rusya onların Osmanlı baskısından kurtuluşu için çok büyük katkılar sağlamıştır. Bu ülkelerde her zaman Rusya’ya sempati duyan etkili siyasi güçler olacaktır.

[irp posts=”26730″ name=”Adriyatik’teki Stratejik Ülke Karadağ Hakkında 11 Madde”]

“Baltık Kız Kardeşler”: Estonya, Letonya ve Litvanya

NATO’nun en zayıf halkasına dahil edilebilecek ikinci ülke grubu da “Baltık Kız Kardeşler” olarak adlandırılan küçük orduları ve savunma bütçesiyle öne çıkan Estonya, Letonya ve Litvanya’dır. ABD ve Avrupa Birliği’nin para yardımları sayesinde savunma ihtiyacını karşılayan bu ülkeler, savunma ve güvenlikleri için finansman sağlayabilmek için Rus tehlikesini şişirmek zorundalar. Ama yine de Baltık ülkelerini zayıf halka yapan gerçek bu değildir.

Estonya, Letonya ve Litvanya NATO’nun uzak bölgelerinde yer almaktadır. İttifakın doğu sınırlarını bu ülkeler değil, doğrudan NATO’nun kendisi korumak zorunda kalıyor.

Aynı zamanda, Baltık ülkeleri sürekli bir prestij ve imaj kaybının olarak görülüyor. Ya Rus karşıtı olacaklar ya da etnik nedenlerle siyasi ayrımcılık düzenleyeceklerdir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise Letonya’da Rusça konuşan nüfustur. Avrupa Birliği ve NATO, dayanışmanın bir parçası olarak sürekli milliyetçi görüşe sahip Baltık elitlerinin çılgın davranışlarını örtbas etmek zorunda kalmaktadır.

Bir başka önemli noktayı da hatırlayalım. Letonya’da, Rusça konuşan nüfus % 30, yani ülke nüfusunun üçte biridir. Estonya ve Litvanya’da çok sayıda Rus yaşamaktadır. Kritik bir durumda onlardan sadakat beklenebilir mi? Rusların ve Rusça konuşanların çoğu Rusya’ya sempati duyar ve kimi destekleyecekleri açıktır.

Bu nedenle NATO’nun ittifak stratejisini değiştirmesi gerekmektedir. İttifakın şu an görünen üye sayısı için mücadele etmek, tüm Avrupa’yı içine çekmeye çalışmak (ve hatta Sırbistan bile kelimenin tam anlamıyla oraya zorla sürükleniyor) politikası, sadece kalitesini daha da kötüleştiriyor ve NATO’yu daha zayıf ve daha bölünmüş hale getiriyor. Ama bu tabii ki de onların kararı.

Çeviri: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz