KKTC’nin Yeni Cumhurbaşkanı: Ersin Tatar

539
Yazarlık Başvurusu

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi, tarafını açıkça Türkiye’den yana olduğunu belirten Ersin Tatar oldu. Tatar’dan önceki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son dönemlerde izlediği politika, birçok kesim tarafından eleştirilerin odağı haline gelmişti. Bu eleştirilerin ne boyutta olduğunu anlamak için son seçimlerin sonuçlarına bakmak yeterli olacaktır. Batılı ülkelerin desteğini alabilmek için verilen demeçler, “Ana Vatan” Türkiye’nin karşısında izlenen tutum; Ersin Tatar’ın bir nevi ekmeğine yağ sürmekti. Siyasi karmaşıklığın tam ortasında doğru seçim politikası uygulayan Ersin Tatar, Başbakan unvanından sonra “Yavru Vatan”ın yeni Cumhurbaşkanı unvanına sahip oldu.

Ersin Tatar’ın Hayatı ve Siyasete Atılımı

1960 yılında Lefkoşa’da dünyaya gelen Ersin Tatar, ilkokul eğitimini Kıbrıs’ta tamamlamıştır. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası okulu güney kısımda kalmış, bu nedenle ortaokul eğitimine İngiltere’de devam etmesi uygun görülmüştür. Lise eğitimini de burada tamamlayan Tatar, Cambridge Üniversitesi İktisat Bölümü’nü kazanmıştır. Eğitim hayatını sonlandırmasıyla beraber, günümüzde de adını sıkça duyduğumuz “PricewaterhouseCoopers(PwC)” adlı danışmanlık şirketinde çalışmış, ardından mali müşavir olmuştur. 1991-1992 yıllarında ülkemizde Nurol Makine A.Ş’ de finansman müdürlüğü yapan Tatar, çalışma hayatında büyük bir değişikliğe gitmiş ve medya sektörüne yönelmiştir. 9 yıl boyunca Show TV’de Genel Koordinatörlük görevini yürüten Ersin Tatar, bu süreç içerisinde KKTC’nin ilk özel televizyon kanalı “Kanal T”yi kurmuştur.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kurduğu Ulusal Birlik Partisi (UBP), Tatar’ın siyasete atılırken tercih ettiği partiydi. Milliyetçi kimliği ile bilinen bu partiye 2003 yılında dahil olmuş, takvimler 2009’u gösterdiğinde ise Lefkoşa Milletvekili seçilmişti. Seçimlerden yaklaşık 1 ay sonra hükümetin Maliye Bakanlığı’na atanmıştır. 2013 yılında güvensizlik oyu sonucunda hükümet düşünce Tatar’ın görevi de son bulmuş, ancak UBP içinde görev almaya devam etmiştir. 2018 yılına gelindiğinde ise parti kurultayında başkanlığa seçilmiştir. 2019 Mayıs’ında kurulan UBP-Halk Partisi koalisyonunda Başbakanlık görevini yapmış, bu yılın Ekim ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminden de başarıyla ayrılmış ve KKTC’nin 5.Cumhurbaşkanı olmuştur.

Ersin Tatar’ın Siyasi Tutumu

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın siyasi tutumu, ülke kurucusu Denktaş’ın ideolojileriyle oldukça örtüşüyor. Milliyetçilik ilkesinin yanı sıra demokrasi ve uzlaşıdan yana olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bakınız ki Rum kesimiyle çatışmalardan ziyade diyaloğu arttırma çabası, “Hayalet Şehir” olan Maraş mevzusunda gözükmektedir. Tabiri caizse yılan hikayesine dönüşen; KKTC’ne bağlı Gazimağusa şehrindeki Maraş bölgesi, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası kapanmıştı. 1970’li yılların başında dünyaca ünlü yıldızların tatil için tercih ettiği; hatta dünyada açılan ilk 7 yıldızlı otelin bulunduğu bu bölge, tampon bölge olarak görülüyordu. Rum kesimiyle devamlı diyalog kurma çabaları boşa çıkınca geçtiğimiz yıl bölgenin kamuya ait alanlarının açılması için ilk adımlar atılmıştı. Bu yılın Ekim ayında Türkiye’nin de desteğiyle tekrardan açılan bölge, açılmadan önce yalnızca bölgede bulunan BM askerlerine ve Türk askerlerinin kullanımına açıktı. Önümüzdeki yıllarda eski turizm günlerine dönmesi hedeflenen Maraş bölgesi; KKTC için büyük bir gelir kaynağı, yerli halk ve yabancılar için eşi zor bulunan tatil fırsatı haline dönüşecektir.

Başbakanlık sürecinde ülkenin en önemli revizyonu Maraş’ı açmak için gösterdiği çaba, Ana Vatan Türkiye’ye her daim sadakat ve bağlılık duyması; Mustafa Akıncı gibi bir siyasi figürü demokratik yollarla devirmesinin başlıca nedenlerindendir.

Tatar’dan Beklentiler

Küçük bir ada ülkesi olan, ancak diplomasi alanında oldukça geri kalmış bir ülke… Zira 1974’te Türkiye’nin büyük desteğiyle bağımsızlığını kazanan KKTC, yalnızca Türkiye tarafından tanınmış bir ülkedir. Neredeyse 50 yıldır varlığını sürdüren bir ülkenin; Türkiye haricinde (nüfusunun çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu) başka tek bir ülke tarafından tanınmaması, diplomasi alanında daha çok çaba gösterilmesi gerektiğinin bir göstergesidir. Durumun daha vahim tarafı, haklı olunan konuda dahi gerekli mücadelelerin yeteri kadar yapılamamasıdır. Diğer taraftan halkın çoğunun Müslüman olmasına karşın, yine Türkiye haricinde (nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu) KKTC’ni tanıyan Müslüman bir devlet yok. “Sözde ‘Dindaş’ ve ‘Irkdaş’ ülkelere” dahi siyasi haklılıkların anlatıl(a)madığı bir ortamda, yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a büyük görev düşüyor. Hayatının önemli bir alanını medya sektöründe kazanmış, yine hayatının önemli bir kısmını İngiltere’de geçirmiş bir siyasetçinin; ülke olarak hak ve sorumluluklarının tanıtılması konusunda tecrübelerini sonuna kadar kullanması beklenmektedir.

KAYNAK

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54597740

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/19/kktc-yeni-cumhurbaskani-ersin-tatar-kimdir-ve-kac-yasinda-kibrisin-yeni-cumhurbaskani-ersin-tatarin-hayati-ve-siyasi-kariyeri

https://www.yenisafak.com/dunya/son-dakika-haberleri-kktcnin-yeni-cumhurbaskani-ersin-tatar-3571432

https://www.bloomberght.com/kktc-de-secimin-galibi-ersin-tatar-2266795

https://www.haberturk.com/kuzey-kibris-turkiye-cumhuriyeti-cumhurbaskani-ersin-tatar-kimdir-kac-yasinda-2839900

https://www.gzt.com/jurnalist/46-yillik-sir-aciga-cikti-hayalet-sehir-kapali-maras-2517001

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz