Küresel Terörizm

181

Terör kavramı, Miladi olarak ilk yıllarda Jewish Zealots liderliğindeki Yahudilerin Roma’ya başkaldırısına kadar geri götürülebilecek eski bir kavramdır. Daha sonra Büyük Selçuklu döneminde Hasan Sabbah liderliğindeki ‘Haşhaşiler’ terör gruplarına örnek verilebilir. Ancak günümüzdeki terör kavramının anlamı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmıştır. Yine de terör ve terörizm konusunda farklı görüşler mevcuttur. Nitekim aynı eylemi yapan bir kişi veya grup bir ülkede terörist olabiliyorken başka bir ülkede kahraman olabiliyor.

Haşhaşiler’in temsili

Bu durumda terör ve terörizm konusunda farklı görüşlerin var olmasına zemin hazırlıyor[1]. Tüm belirsizliklere rağmen Birleşmiş Milletler ilk kurulduğunda BM şartında terörizmle ilgili düzenlemelere yer verilmezken özellikle Soğuk savaş döneminde SSCB’nin Afganistan’ı işgali ile birlikte El Kaide ve yine aynı dönemlerde ortaya çıkan İrlanda Cumhuriyeti Ordusu gibi terör örgütlerinin ortaya çıkışı ile birlikte BM’de terörle ilgili düzenleme düşüncelerini ön plana çıkarmıştır. Soğuk Savaş’ın bitmesiyle birlikte terör gruplarının küresel boyut kazanması ile BM daha ciddi adımlar atmak durumunda kalmıştır. Son zamanlarda da şahit olduğumuz IŞİD belası ile birlikte terörün tüm insanlığın ortak sorunu olduğu ve terörün ideolojik bir zemine taşındığı görülmüştür.

Nitekim kendi ideolojisine ters olan her devlete topluma ve düzene karşı saldırılar olduğu görülmüştür. [2]Bunun dışında devlet terörü ve devletlerin terör gruplarının yönlendirmesi de söz konusudur. İsrail’in Filistin topraklarındaki eylemleri ve ABD’nin YPG ile iş birliği yapması bu konuda örnek verilebilir. Burada da Türkiye YPG terör örgütü olarak görürken ABD sözde özgürlük savaşçısı olarak görmektedir.

YPG terör örgütü

Yukarıdaki örneklendirmeler sonrası terör ve terörizm tanımı yapmak gerekirse: Terör; kelime anlamı olarak yıldırma anlamına gelen, kamu ve toplum düzenini yıkmak için korku ve yıldırma eylemlerine başvurulan bir şiddet hareketidir. [3] Terörizm; siyasi gayelere vasıl olmak veya bir hükümeti/devleti terörizme karşı mücadeleye zorlayan, devamlı terör yöntemini kullanan anlayıştır. [4]İşte bu gaye ve eylemlerin devlet sınırlarını açmasıyla küresel bir boyut kazanmaktadır Böylece tehdit bölgeselden küresel evirilmektedir.

[irp posts=”5472″ name=”ABD’nin 4 ülkedeki ‘Terörle Mücadelesi'”]

KAYNAK

Kaynaklar 

AYDIN Nurullah, Küresel Terör ve Terörizm, İstanbul, Kumsaati, 2012

KAŞIKÇI Tamer, “Küresel Terörizm ve Birleşmiş Milletler Sistemi”, The Turkish Yearbook of International Relations, S.47, 2016, s.1-21

Oxford Dictionary, 17.09.2021, https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/terrorism?q=terrorism

Dipnotlar 

[1] AYDIN Nurullah, Küresel Terör ve Terörizm, İstanbul, Kumsaati, 2012, ss.29-31

[2] KAŞIKÇI Tamer, “Küresel Terörizm ve Birleşmiş Milletler Sistemi”, The Turkish Yearbook of International Relations, S.47, 2016, s.1-21, ss.3-5

[3] AYDIN Nurullah, a.g.e, ss.32

[4] Oxford Dictionary, 27.05.2021, https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/terrorism?q=terrorism

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz