Filistin’i Tanıyan Ülkeler

61055
Yazarlık Başvurusu

Parlamenter demokrasinin olduğu, dünyaya dağılmış, en fazla mülteciye sahip Gazze ve Batı Şeria’nın tümünü ifade eden Filistin Devleti’nin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (BM başta olmak üzere) Filistin’in devlet olarak tanınması için yoğun çaba harcamaktadır. Bu çabaların meyvesini ise yavaş yavaş görmekteyiz.

Filistin’i şuan dünyada 193 ülkeden 137’si tanımaktadır. Tanıyan 137 ülkeye her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. 136. ülke Vatikan, bugün yani 22 Aralık 2015 itibariyle de Yunanistan Filistin’i resmen tanımıştır. Filistin’i tanıyan devlet sayısı Yunanistan’la birlikte 137 olmuştur.

Filistin’i tanıyan son devlet Yunanistan

Filistin’i tanıyan ilk Batılı ülke ise İsveç’tir. (30 Ekim 2014) İsveç sonrasında bazı Avrupa ülkeleri; İrlanda, İspanya ve Fransa gibi ülkeler Filistin’i tanımıştır. Ama Filistin’i son olarak tanıyan devlet (bir Avrupa ülkesi olan) Yunanistan olmuştur.

Türkiye, 15 Kasım 1988’de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti’ni ilk gün tanıyan ülkeler arasındadır. Filistin’i ilk tanıyan ülke net olarak belli değildir.

Filistin’i tanımayan ülkeler:

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Portekiz, İtalya, Almanya, Hollanda, Lüksemburg, Finlandiya, Estonya, Letonya, Moldovya, Ermenistan, Litvanya, Avusturya, İsviçre, Birmanya, Tayland, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Kamerun, Togo, Eritre, İsrail, Batı Sahra, Guatemala, Kolombiya, Haiti, Avustralya, Yeni Zelenda. Avrupa Birliği’nin merkezinin bulunduğu Belçika ise Filistin’i şartlı tanıdı.

Filistin 1988’de bağımsızlığını ilan ettikten sonra dalga dalga tanınmaya başlamıştır. İşte dönem dönem Filistin’i tanıyan ülkeler..

(Kasım 1988) İlk Dalgada Tanıyan Ülkeler:

Yemen, Türkiye, Tunus, Somali, Fas, Moritanya, Malezya, Libya, Kuveyt, Irak, Bahreyn, Cezayir, Zambiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan, Suudi Arabistan, Katar, Pakistan Nikaragua, Malta, Madagaskar, Ürdün, Küba, Bangladeş, Afganistan, Endonezya, Sudan, Mauritius, Cibuti, Brunei, Arnavutluk, Kıbrıs, Rusya, Gambiya, Sri Lanka, Slovakya, Seyşeller, Nijerya, Hindistan, Mısır, Çek Cumhuriyeti, Vietnam, Ukrayna, Namibya, Gine, Beyaz Rusya, Çin, Mali, Gine – Bissau, Komorlar, Kamboçya, Burkina Faso, Senegal, Moğolistan , Macaristan, Tanzanya, Romanya, Nijer, Kuzey Kore, Cape Verde, Bulgaristan, Maldivler, Zimbabve, Togo, Ghana, Chad

İstanbul’da Kudüs için olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nda Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs olarak tanındı. İşte bu zirveye katılmayan 8 ülke…

(Aralık 1988 – Eylül 1989) İkinci Dalgada Tanıyan Ülkeler:

Arafat Filistin Bağımsızlık
Arafat Filistin Bağımsızlık Konuşması

Laos, Uganda, Sierra Leone, Kongo, Angola, Mozambik, Sao Tome ve Principe, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gabon, Umman, Polonya, Nepal, Botsvana, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Butan Cumhuriyeti, Ruanda, İran, Etiyopya, Kenya, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Filipinler

1990’larda Tanıyanlar: 

Arafat Mandela
Eski Filistin Devlet Başkanı Arafat ile Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahî devlet başkanı ve aktivist Mandela

Svaziland, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Bosna ve Hersek, Tacikistan, Özbekistan, Papua Yeni Gine, Güney Afrika, Kırgızistan, Malavi

2000’lerde Tanıyanlar: filistin venezuela ilişkileri

Doğu Timor, Paraguay, Karadağ, Fildişi Sahili, Kosta Rika, Lübnan, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti

(2010 – 2013) 3. Dalgada Tanıyan Ülkeler:filistin brazilya ilişkileri

Brezilya, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Şili, Guyana, Peru, Surinam, Uruguay, Lesotho, Liberya, Suriye, El Salvador, Honduras, Saint Vincent ve Grenadinler, Belize, Dominika, Güney Sudan, Antigua ve Barbuda, Grenada, İzlanda, Tayland, Guatemala, Haiti..

Filistin’i Tanıyan Ülkeler

Filistin’in Devlet Olma Aşamaları (2011’den günümüze)

  • Filistin 23 Eylül 2011’de Birleşmiş Milletler’e tam üye ‘devlet’ statüsü kazanmak amacıyla, BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun’a başvurdu.
  • Filistin 31 Ekim 2011’de UNESCO Genel Konferansı’nın kararı ile kurumun 194’üncü üyesi oldu. Bir gün sonra 1 Kasım 2011 ABD, Filistin’in UNESCO’ya üyelik başvurusu kabul edilince, örgüte Kasım 2011’de yapmayı planladığı 60 milyon dolarlık ödemenin iptal edildiğini duyurdu.
  • BM 30 Kasım 2012’de Filistin’in BM’deki ‘gözlemci kuruluş’ statüsünü üye olmayan gözlemci devlet statüsüne ‘yükseltme’ verme kararını aldı. BM Genel Kurulu’ndaki oylamada BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesinden Fransa, Rusya ve Çin Filistin’in devlet olarak tanınmasını kabul ederken, İngiltere çekimser kaldı ve ABD hayır oyu kullandı.

Filistin’in Kısa Tarihçesi

Osmanlı yönetiminden İngiliz mandasına geçen Filistin bölgesi, İngilizlerin yahudi yerleşimcilere ve yahudi çetelere göz yumması sonucu ‘İsrail’ adında bir devlet 1947’de kurulmuştur. O tarihten günümüze kadar çatışmaların ve savaşın eksik olmadığı bu topraklarda, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından 5 Kasım 1988’de Filistin’in bağımsızlığı ilan edilmiştir. Bu bağımsızlık ilanı Cezayir’de yapılmış ve o dönemde Filistin’in vücut haline gelme yolundaki en önemli aktörlerinden Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistin topraklarında hiçbir kontrolü de bulunmamaktaydı.

Kaynak:
https://line.do/tr/filistinin-devlet-olarak-taninmasina-giden-yol/8jw/vertical
http://www.aljazeera.com.tr/kronoloji/kronoloji-1915ten-gunumuze-filistin
http://www.on5yirmi5.com/haber/dunya/olaylar/60606/iste-filistini-taniyan-ve-tanimayan-ulkeler.html
http://www.yenisafak.com/dunya/fransa-filistini-tanidi-2035061

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz