ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla İstanbu’da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı kararını verdi. 57 ülkeli zirvede yer alan 49 ülke, Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanındığını duyurdu.
Sonuç bildirisinden öne çıkan maddeler:
- Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak ilan ediyoruz.
- Bütün ülkeleri Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz.
- ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlardan sorumlu olacak.
- ABD, barış sürecindeki rolünden çekilmeli.
- ABD’nin Kudüs kararı, Filistin halkının haklarına saldırıdır.
- ABD’nin Kudüs kararını kınıyoruz.
Suriye ile birlikte 7 ülke zirveye katılmadı
57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs için toplanan İstanbul’daki zirvesine 7 ülke katılmadı. Bunlar; Benin, Guyana, Kamerun, Surinam, Güne Bissau, Mozambik ve Türkmenistan. 4. olağanüstü zirvede üyeliği askıya alınan Suriye de zirveye katılmayan ülkeler arasında gösteriliyor.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro zirveye konuk oldu
Suudi Arabistan Kralı Selman’ın katılmadığı, Riyad yönetiminin en alt düzeyde bulunan teşkilat sorumlusuyla temsil ettiği zirveye sürpriz bir konuk katıldı. O isim, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini ölümle tehdit ettiğini öne süren Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro idi. Maduro başka bir toplantı için İstanbul’da bulunuyordu.
Doğu Kudüs neresi?
1917’de Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinden çıkan ve İngiliz mandasına giren Kudüs, 1948’de şehrin İsrail tarafından işgal edilmesine sahne oldu.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Türkmenistan neden katılmamış
Benin, Guyana, Kamerun, Surinam, Mozambik zaten çoğunluğu müslüman olan ülkeler değil. %10’dan fazla hatta %5’den fazla müslüman azınlığı bulunan ülkelerin de teşkilata kabul edilmesinden dolayı teşkilatta birsürü müslüman olmayan ülke var.