Kuzey Kore Savaşı ve Olası Sonuçları

3667
Yazarlık Başvurusu

1950 yılında başlayan ve 3 yıl süren Kore savaşı sonrası, Kore yarımadası ikiye bölündü. Güney Kore’de bulunan ABD varlığı nedeniyle Kuzey Kore, 1970’den başlayarak günümüze kadar nükleer silah geliştirmiştir. Uygulanan ambargolara rağmen nükleer silah geliştirmekten vazgeçmeyen Kuzey Kore, son yaptığı en az 140 kiloton (10 Hiroşima Bombası)’luk hidrojen bombası denemesi ile krizi daha da büyütmüştür.

Bu yazıda olası Kuzey Kore savaşı üzerine bir senaryo çizeceğiz. Ve sonuçlarının neler olabileceğini tahmin etmeye çalışacağız. Bazı yaptığım alıntılar dışında tahminler benim düşüncelerimdir.

Öncelikle Kore yarımadasını merkez alarak o bölgede bulunan ve savaşa girmesi muhtemel devletlere bakalım:

NüfusAsker SayısıNükleer Silah
Kuzey Kore25.000.0001.150.000Var
Güney Kore50.000.000625.000Yok
Japonya127.000.000250.000Yok
Çin1.367.485.0002.335.000Var
Rusya142.000.000750.000Var
ABD321.000.0001.400.000Var

 

Şunu belirtmeliyim ki; biz kısıtlı bilgimize ve fikir yürütme gücümüze göre bu tahminleri yaparken, ABD gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde bu savaştaki olası sonuçları bilgisayar simülasyonu sayesinde gerçeğe yakın şekilde hesaplamış olabilir. Kuzey Kore’nin kısmi olarak Çin’den kaynaklı bir koruma kalkanı mevcut. Doğrudan olmasa da Çin, Kuzey Kore’ye yardım etmektedir. Rusya’nın Çin kadar olmasa da yardımları mevcuttur. BM’de Kuzey Kore’ye uygulanan ambargonun Çin ve Rusya tarafından yumuşatılmak istenmesi bunun bir göstergesidir.

Eğer direk nükleer silahlar kullanılacak ise asker sayısının çok bir önemi kalmıyor. Ve Kore yarımadasındaki gerginlik düzeyine bakarsak direk nükleer savaş çıkma ihtimali çok yüksek, o nedenle hava savunma sistemleri ve balistik füze sistemleri önem kazanıyor.

Savaşı “Kim” başlatır?

Kuzey Kore’nin agresif ve tehdit eden tutumu ekonomik olarak ABD’ye yarıyor. Güney Kore ve Japonya’ya sattığı gelişmiş silahlar sayesinde, ABD’nin en az 25 milyar dolar para kazandığını görüyoruz. Elbette bu işin farklı boyutu. Aslında Kore’deki gerginliğin en büyük sebebi Güney Kore’deki ABD askeri varlığı. Kuzey Kore, ABD varlığını bir tehdit olarak görüyor. ABD ise bunu kendi küresel çıkarları için kaçınılmaz buluyor.

Bu açılardan bakıldığında savaşı Kuzey Kore’nin başlatma olasılığı daha yüksek görünüyor.

Soğuk Savaşta Yaşayan Ülke: Kuzey Kore;

Kuzey Kore’nin yönetim şekline baktığımızda Totaliter diktatörlük ile yönetildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Komünizm varlığını bu ülkede sürdürüyor. Halkı fakir olmasına rağmen ülke tüm gücü ile orduyu beslemektedir. Anlaşılan tüm baskılara rağmen Kuzey Kore nükleer programından vazgeçmeyecek görünüyor.

“İki çıkmaz Yol”

Birincisi; Güney Kore’deki ABD varlığı

İkincisi; Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmemesi

Olası Savaş

Olası bir savaş durumunun 2 farklı şekilde olabilirliği mevcut;

Savaş bölgesel düzeyde kalır, dünya savaşına dönüşmez. (Düşük ihtimal)

Savaş 3.dünya savaşına dönüşür. (Yüksek ihtimal)

Bölgesel Düzeyde

BBC’nin bu konuda uzman iki kişiye sorduğu olası savaşın seyrinin özetini, bu konuda bir yol gösterici olması açısından anlatmayı uygun buldum:

“Savaş ilk olarak klasik silahlarla başlayacak, ilk haftada 400 bine yakın Güney Kore’li ölecek, sonraki 3 haftada can kaybı 2 milyona çıkacak. Fakat bu kadar şiddetli saldırıya rağmen, Kuzey Kore’nin 2-3 haftalık mühimmat, yiyecek ve yakıt stoğu bulunuyor. Kaynakları tükendikten sonra kıt kanaat yaşayabilirler. Savaş onlar için kötü gitmeye başladığında çoğu birliği dağılır ve çatışmaların şiddetinde çok hızlı bir azalma yaşanır. Bunun farkına vardıklarında ise nükleer silahları kullanmamak için bir nedenleri kalmaz. Ve kendileri ile beraber birkaç yüz bin ABD’liyi de götürürler”

Yukarıda iki uzmanın bu konudaki tahminlerine baktığımız da analitik olarak düşündüklerini görebiliyoruz. Bu savaşın bölgesel düzeyde kalma ihtimali üzerinde durmuşlar. Fakat elbette ki yapılan tüm tahminler her zaman gerçeğe uymayabilir. Farklı durumlar gelişebilir.

Ülkeler Açısından

Kuzey Kore:

Hangi ülke başlatmış olursa olsun, olası bir nükleer savaştan fiziki olarak en büyük zararı Kuzey Kore’nin alabileceğini düşünüyorum. ABD’nin aktif 2000 den fazla nükleer başlığa sahip olduğu düşünülürse Kuzey Kore’nin haritadan tamamen silineceğini ve halkından geriye bir avuç insanın kalacağını söyleyebiliriz. Sadece Kuzey Kore’de 20 ile 25 milyon arası insan ölecektir. Ayrıca Kuzey Kore’nin hava savunma sisteminin olduğu düşünülmüyor. Bu da saldırıya açık olduğu anlamına gelir.

Güney Kore;

ABD’nin Güney Kore’ye konuşlandırdığı THAAT hava savunma sistemi sayesinde Kuzey Kore’nin Nükleer Balistik füzelerinin bir kısmının engellenebileceğini söyleyebiliriz. Fakat yine de Güney’in nükleer silahlarla vurulma ihtimali var. Ayrıca Kuzey Kore’nin binlerce topçusu Güney Kore’ye çevrilmiş durumda. Güney Kore bu açıdan savaştan 2.zararlı çıkma ihtimali yüksek olan bir ülke. Ne kadar insan öleceğini kesin olarak bilemeyiz ama yine milyonlarla ifade edilebilir.

Japonya;

Teknolojik güç olarak dünyanın en iyilerinden biri olan Japonya bile ABD’ye bağlı, bu durum Japonya’yı doğrudan Kuzey Kore’nin hedefi haline getiriyor. Coğrafi konum olarak da Kore yarımadasına yakın olması yine tehdit altında olmasına neden olmaktadır. Kararlı bir tahminde bulunamayacağım ama bu savaştan Japonya’da payını alacaktır.

Buraya kadar sıraladığım 3 ülke ve ABD’nin dahil olması ile 4 ülke arasındaki savaşa bölgesel düzeyde savaş diyebiliriz. Ancak şimdi sıralayacağım devletlerin savaşa müdahil olması 3.dünya savaşı anlamına gelmektedir.

Çin;

Her ne kadar tarafsız görünmeye çalışsa da Çin, Kuzey Kore’ye bir çok alanda yardımcı olmaktadır. Çin ve Kuzey Kore’nin kara sınırının olması ve Kuzey Kore’ye atılacak nükleer bombaların serpintisinin Çin’e de ulaşacak olması gibi faktörler nedeniyle Çin’in de bu savaşa girebileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda 3.Dünya savaşının kaçınılmaz olacağını söyleyebiliriz.

Rusya;

Çin ile stratejik ortak olan Rusya’nın aynı zaman da Kuzey Kore’ye az da olsa kara sınırı bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı Rusya tarafsız kalamayacak ve o da Çin’in yanında savaşa girecektir.

3.Dünya Savaşı

Envanterinde 2500 den fazla aktif nükleer başlık bulunan Rusya’nin ABD ile sıcak çatışmaya girmesi beraberinde ABD’nin de sonunu getirecektir. Her ne kadar Kuzey Kore’nin ABD’yi doğrudan vurabilme gücü kısıtlı olsa da yaşanacak domino etkisi ABD’yi de vuracaktır.

İnsanlığın Sonu;

Yaşanacak nükleer savaşta 5000′ den fazla nükleer silah kullanılacağı için geriye dünyada bir avuç insan ya kalır ya kalmaz. Bu da insanlığın sonu anlamına geliyor.

Kore’de diplomasi dışında savaş ile çözüm yok!

Yukarıda yaptığım tahminlerin hatalı olma ihtimalide olabilir, veya savaş bölgesel düzeyde de kalabilir. Ancak her ne olursa olsun bu krizin insanlığın geleceği için diplomatik yollar ile çözülmesi şarttır. Bunun dışındaki askeri çözüm nükleer savaş anlamına gelir.

Sonuç

Yaşanabilecek olası bir savaşta tek bir nükleer silah kullanılması bile savaşı 3.dünya savaşına dönüştürebilir. Böyle bir savaşta ABD bile güvendeyim diyemez.

Nükleer silahlarla ilgili bilgi için: Nükleer Silahlar ve Türkiye

Mehmet Fehmi Karadağ

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz