Rus Dış Politikası ve 3. Dünya Savaşı

530
Yazarlık Başvurusu

Putin’in Rusya’sı Ukrayna’dan ayrılan Kırım’ı ilhak ettikten(kendine bağladıktan) sonra, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılar için “canlarını koruyorlar” demişti. Donbas bölgesini Kiev yönetiminden koparmak için silahlı mücadeleye giren ayrılıkçıları destekledi. Ama Suriye’de ki muhaliflere ‘terörist’ dedi.

rus dış politikası

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, (2014’te) Rusya yanlısı ayrılıkçıların “Kendi evleri, yakınları, kadınları ve çocuklarını korumak için savaşmasının doğru olduğunu” savunmuştu ve “Eğer kendi evin, yakınların, kadınların ve çocukların için savaşıyorsan, sen haklısın ve sen kazanacaksın” demişti. Ama aynı Rusya, Ukrayna’da ki ayrılıkçılarla aynı argümanları olan Suriye’deki muhalifleri bombalıyor ve terörist diyor.

Rusya’dan devam edelim. ABD ve AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları Putin’in Rusya’sı uluslararası normlara aykırı olduğunu ve “tek taraflı yaptırımların” Dünya Ticaret Örgütü ve BM tüzüğüne aykırı olduğunu savunmuş ve buna karşı olduklarının altını çizmişti. Ama şuan Türkiye’ye böyle bir yaptırım uyguluyor.

Ülkelerin dış politikası vicdana ve doğruya göre yönlendirilmez. Dış politikayı uygularken hükümetler tamamen ülke çıkarlarını düşünür. Çünkü olması gereken budur. Doğru mudur? İnsani olarak hayır, ama uluslararası ilişkiler açısından bakarsak evet doğrudur.

3. dünya savaşı

Putin’in Rusya’sının Kırım’ı İlhakı, Gürcistan’ı işgali ve Suriye’de ki müdahalesine ABD ve Batının göz yumması; Hitlere uygulanan ‘yatıştırma politikası’nı aklıma getiriyor. Adolf Hitler’in yayılmacı ve faşist politikalarına Sovyetlere karşı politikalar güttüğü için göz yuman İngiltere, sonrasında pişman olmuştu ve 2. Dünya Savaşı çıkmıştı. Dönemler ve şartlar farklı.

Rusya’nın bu politikalarına dur denmesi için ne yapılabilir? 

3. Dünya Savaşının çıkması gerekir.

Savaş çıkmaması için ne yapılabilir? 

Rusya’nın çıkarlarını korumasına göz yumulmalı(şuan olduğu gibi). Ama en önemlisi diplomasi yolunun daima açık kalması gerekmektedir ve diplomasiyi etkin kullanarak sorunlar masada çözülmelidir.

Son olarak, Rusya Ortadoğu’da Türkiye’yi düşman gösterip, Suriye’ye ağır silahlar ve füze sistemlerini -kimsenin sesi çıkmadan- yerleştiriyor. NATO cephesi de Rusya’nın bu politikalarından ötürü silahlanmayı arttırmak gerektirdiğini söylüyor. Böylece silahlanma artırıyor ve silah şirketleri kasalarını doldurdukça dolduruyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz