Rusya Orta Asya’da: ‘Türk Cumhuriyetleriyle Askeri İşbirliği’

2668
Yazarlık Başvurusu

Rusya, Orta Asya ve Güney Kafkasya bölgesinde etkinliğini Sovyetler döneminde olduğu gibi arttırma arayışında. Rusya bu bölgeyi kendi öz yurdu gibi görüyor ve tamamen hava savunma sistemleriyle şemsiye haline getiriyor. Rusya’nın Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Ermenistan ve Gürcistan topraklarında ‘tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya’ ile yakın askeri işbirliği söz konusu. Bu işbirliklerini okurken sayfanın en altındaki Orta Asya haritasına bakıp, ülkeleri daha rahat analiz edebilirsiniz.

Orta Asya’nın en önemli ve en değerli ülkelerinin başında gösterilen Kazakistan‘ın Rusya ile 2013 yılında, Kazakistan ve Belarus’un hava savunma sistemlerinin birleşmesi için anlaşma sağladığını ve yakın zamanda da Rusya tarafından Kazakistan’a S-300 savunma sistemi teslimatı yapıldığını söyleyeyim.

Rusya Orta Asya’da IŞİD’e karşı koyabilmesi bahanesiyle de Kırgızistan ordusunu aktif olarak yeniden silahlandırmayı düşünüyor. Rusya tarafından Kırgızistan ordusunu yeniden silahlandırma planını tamamlamak için, mümkün olan her şeyin yapılacağı söylendi.  Rusya ile Kırgızistan’ın şuan 1 milyar dolarlık silah anlaşması bulunuyor.

Eylül 2012’de Putin’in Tacikistan-Duşanbe ziyaretinde, ülkede bulunan askeri üssün 2042 yılına kadar süre uzatımı anlaşması yapılmıştı.

Orta Asya’daki Türkmenistan ve Özbekistan en son 8 Ekim 2015’de tekrar dile getirdikleri gibi, Rusya’dan bağımsız politikalar izliyorlar./izlemeye çalışıyorlar.

Güney Kafkasya’ya gelecek olursak;
Rusya Ermenistan‘ı ise tamamen silahlandıran ve tabiri caizse besleyen bir ülke. Rus ordusu yakın zamanda, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan askeri üsse 15’i aşkın savaş ve nakliye helikopteri konuşlandırdı. Diğer yandan Rusya Ermenistan ile ortak hava savunma sistemi kurulması için anlaşma imzaladı.

Aynı şekilde Rusya, Gürcistan’da da etkinliğini tek taraflı olarak bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya‘ya İskender füze sistemleri konuşlandırarak gösteriyor. Bildiğiniz gibi Güney Osetya’nın bağımsızlığını, 2008 yılında Rusya’nın Gürcistan işgali sonrasında Rusya tanımıştı.

Soğuk Savaş döneminde Afganistan’ı işgal edip, oradaki savaşçılara karşı başarısı olan Rusya, IŞİD’e karşı Taliban‘ı destekleyeceğini açıkladı. Rusya ile Taliban’ın çıkarları uyuyor diyerek. Böyle bir yaklaşımın ise iki temel sebebi var. Taliban, Afganistan, NATO ve ABD güçlerine karşı savaşıyor. Rusya’da Amerikan yanlısı politikalar izleyen Afganistan hükümetine karşı olduğunu gösteriyor.

Orta Asya Haritası

Kaynak:
http://www.dunyabulteni.net/dunya/349875/rusya-orta-asyada-askeri-agirligini-arttiriyor

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. tacikistan türk değil irani bir ülkedir.
    tacikleri bizim insanlarımız nedense türk halklarından sanıyorlar ama onlarda tıpkı afgan halkları gibi irani halklardandır. tacikistanda sadece %10 civarında türk azınlık(özbek) var o kadar.

    • Tacikistan konusunda size sonuna kadar katılıyorum üstadım. Lakin Afganistan ile Tacikistanı bir tutup ikisine de İrani halk demeniz beni baya bi düşündürdü…

      • öyle çünkü. zaten irani kaç tanınmış ülke var dünyada? 3 tane.
        iran değil afganistanla bir tuttum çünkü demografik yapıları benzer.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz