Kuzey Kore hakkındaki bilgiler büyük ölçüde Güney Kore’den ve bu ülkede bulunan 30 bin kadar ABD askeri varlığından alınıyor. Sadece Rusya, Çin, Laos, Küba ve İsviçre ile diplomatik ilişkisi olan Kuzey Kore’nin bunların dışında kalan her ülkeyi düşman gördüğü ileri sürülebilir. Ancak Kuzey Kore, esas itibarıyla önemli bir görev üstleniyor.
Kuzey Kore, Çin için bir anlamda “Rusya’nın İran’ı” durumunda. Her an nükleer savaşa hazır çılgın bir ülke görünümü vererek bir yandan Rusya ile Çin arasında tampon oluşturup Rusya’nın Çin üzerinde oluşturabileceği baskıyı dengeliyor, öte yandan ABD’nin Güney Kore ve Japonya’daki askeri varlığını artırmasını sağlıyor. Dolayısıyla Kuzey Kore, eskiden olduğu gibi, Rusya-ABD dengesinde Çin’in “dengenin dengeleyicisi” olmasını sağlayan bir siyaset güdüyor.
Ülke eski sisteme göre yönetiliyor, yaptıkları da yine eski sistemin politikaları olarak vuku buluyorsa, Kuzey Kore’nin “iki kutuplu” sistem isteyenlerin kovasına su taşıdığı söylenebilir. Ayrıca bu ülke, esas gerilimin Ortadoğu’da değil, Asya’nın Pasifik bölgesinde olduğunu hatırlatıyor.
Aslında Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun yukarıdaki Kuzey Kore analizi noktasından virgülüne kadar doğru. Nasıl ki Türkiye-Rusya uçak krizinde sonra Rusya Suriye’ye S-400 füze savunma sistemlerini yerleştirirken tehlike olarak Türkiye’yi gösterdiyse, işte ABD’de Kuzey Kore’yi bölgedeki etkinliğini arttırmak için bir sebep olarak gösteriyor. Bir nevi meşruiyet kazanıyor.
Hep söylediğim gibi Asya bölgesi dünya politikasında söz sahibi olmak için önemli. Bir gözümüz Ortadoğu’da diğer gözümüz ise Asya bölgesinde olmalı diye düşünüyorum.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
gelecek te dengeler tamamen değiştiğinde yani süper güç çin olduğunda rusya abd ile müttefik olmak zorunda kalacak çin 22 yüzyıla varmadan rusyanın büyük bölümünü türki cumhuriyetleri iran ırak ve arabistan yarımadasını işgal edebilir.çünkü çin e arazi ve enerji gerekecek
bu devirde büyük bir ülkenin büyük bir başka ülkenin topraklarına girmesi o kadar kolay mı? çinin ortaasyaya moğolistana tayvana kaçine arunacal pradeshe falan girmesine bende ihtimal veririm ama rusya? bence imkansız. zaten sadece ortaasyaya girse onlar için doyurucu olur 🙂