Rusya’nın 2008’de ki Gürcistan saldırısı dünyanın dikkatlerini Rusya’nın üzerine çekmişti. Rusya’nın duracağını düşünen ABD ve Batı ülkeleri yanıldı ve 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna müdahalesi ve Ukrayna’da ki ayrılıkçıları desteklemesi Batı ülkelerini korkuttu. Rusya’ya acilen bir şeyler yapılması gerektiğini fark eden başını Almanya’nın çektiği Batı ülkeleri, ilk iş olarak Rusya’yı G-8‘den tabiri caizse attılar ve Rusya’ya ambargo uygulama kararı aldılar. Bunun yanında Rus saldırganlığına karşı NATO’nun etkinliği artmaya başladı. 2014’ten günümüze Rus tehditi ABD ve Batı ülkelerini tehdit etmeye başladı.
Son olarak ABD, “Rus saldırganlığı” nedeniyle 2017’de Avrupa savunma bütçesini dört katına çıkaracağını açıkladı. Bununla birlikte Pentagon, IŞİD’le mücadele bütçesini de %50 oranında artıracağını duyurdu.
ABD Savunma Bakanı Carter, Irak ve Suriye’de koalisyon güçleri bünyesinde hava saldırıları düzenleyen Amerikan güçlerinin lazer güdümlü füze ve “akıllı bomba” stoklarının azaldığını söyledi. Bu nedenle de ABD, 1.8 milyar dolar değerinde 45 bin adet daha füze ve roket alacak.
ABD Savunma Bakanı Rusya konusunda, “Rus saldırganlığına karşı güçlü ve dengeli bir yaklaşım benimsiyoruz. Son 25 yıldır bunun için kaygılanmamız gerekmiyordu. Keşke böyle olmasaydı ama şimdi kaygılanıyoruz” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri Batı ülkeleri gibi Rusya’yı tehdit görerek silahlanmayı arttırıyor. 2017’de de ABD savunma harcamalarının Avrupa ayağının bütçesini 789 milyon dolardan 3.4 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.