Kaddafi sonrasında yıllar geçti ama Libya’da son durumu anlatmak biraz güç. Dünya gündeminin Suriye ve Irak’a yöneldiği son yıllarda Libya’da neler olduğuna dair pek kimsenin haberi yok. İki ayrı hükümetin BM tarafından birleştirilme çabalarına karşı halen ülkede bunun yansımalarının olmadığı biliniyor. Ülkenin farklı bölgelerini farklı grup ve kabileler yönetiyor. Libya’da son durum haritasını okumak için de ülkedeki silahlı güçleri yüzeysel de olsa açıklamak faydalı olacaktır diye düşündük. Bunun içinde stratejik ortak olarak Libya’daki silahlı güçleri 3 gruba ayırdık:
- Hükümet Güçleri
- Hükümet Karşıtı Güçler
- ‘Cihadçı’ diye Tabir Edilen Örgütler
Hükümet Yanlısı Gruplar: Zintan İttifakı ve Tuareg ile Tebu militanları
Tuareg Kabilesi ve Tebu kabilesi Libya’da büyük kabilelerdendir. Ağır silahlı güce sahip olan bu kabileler ülkenin güneyinde etkinler. Aralarında çatışmalarda 300’ü aşkın kişi öldü ve 2000’i aşkın kişi de yaralandı. Daha sonra Katar’da yapılan görüşmelerde bu iki büyük kabile arasında ateşkes sağlandı. Bu kabileler Libya ordusuyla paralel hareket ediyor.
Zintan ittifakı
Daha önce stratejik önemdeki Trablus Havaalanını denetimlerinde tutan Zintan İrrifakına El Qaqa Tugayları ve El Savaiq Tugayları’da dahil. İsyancı General Haftar ile genel bir ittifakı olan Zintan Tugaylarının Libya ordusunun yanında olduğu söylenebilir.
Hükümet Karşıtları:
Libya Şafağı (Mısrata İttifakı)
Hükümet karşıtı olan Libya Şafağı, merkez bankası ve devlet petrol şirketinin olduğu başkent Trablus’u denetim altında tutuyor. Bünyesinde Libya Devrimciler Operasyon Odası ve Libya Merkez Kalkanı gibi Suriye’deki ılımlı muhalifler tarzında bazı İslamcı unsurlar var.
Berberiler:
Libya’da, Arap çoğunluk tarafından yıllardır ezilen Berberiler, Muammer Kaddafi’ye karşı direnişin en şiddetli öncüsü oldular. Köklü geçmişlerine rağmen Arapların çoğunluğu tarafından ezilen, kendilerini ‘Amazigh’ olarak tanımlayan ve Müslümanlaştıktan sonra İslam’ın İspanya’ya yayılmasında da önemli rol oynayan köklü bir Kuzey Afrika kabilesi. Tam sayı vermek güç ancak Libya’da en güvenilir verilere göre nüfusları 25 bin-150 bin arasında.
‘Cihadçı’ Örgütler: IŞİD, Ensar’uş Şeria ve Ebu Salim Şehitleri Tugayı
Özünde El Kaide yatsa da IŞİD bayraklarını da kullanan Ensar’uş Şeria ve Ebu Salim Şehitleri Tugayını IŞİD yayınladığı bildiri ve videolarda ‘sahve’ olarak nitelendiriyor. Yani IŞİD Batılı güçlerle işbirliği yapan Müslümanlara karşı savaş açan ‘dinden dönmüş’ demek istiyor. Ama Ensar’uş Şeria ve Ebu Salim Şehitleri Tugayını El Kaide’nin uzantıları olarak tanımlamak pek yanlış olmayacak gibi. IŞİD’i biliyoruz. En önemli söylenecek söz olarak da Suriye ve Irak’tan sonra IŞİD’in en güçlü yapılanması Libya’da.
Haritayı büyütmek için tıklayınız
Kaynak: stratejikortak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
libyanin gidisati ne olur,cok buyuk zengin bir ulke aslinda
Sayfa çok güzel. Harita açıklamaları özellikle renkler sanki tutmuyor.(Haritadaki ton ile açıklamadaki ton)
Güzel bir sayfa çok beğendim çalışmalarınızda başarılar.
Beğenmenize sevindim. Teşekkürler.