Suriye’de Nisan itibariyle ateşkes halen devam etmekte. Esad rejimi, muhalifler, PYD ve IŞİD’in kontrol ettiği bölgeler ve haritaları vermeden önce Suriye’de son durum hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
Suriye’de Mart ayı ateşkes ile geçti ancak çatışmalar devam etti. En büyük değişiklik Rusya’nın askeri varlığını Suriye’den çekme kararı alması. Geçtiğimiz ay çok konuşulan bu haber Suriye’yi az da olsa rahatlatmış görünüyor. Ancak Rusya şuan askeri varlığının yarısını çektiği, diğer yarısının hala operasyonlara katıldığı ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının komutanı tarafından teyid edilmişti.
Esad Rejimi
Esad rejimine bağlı güçler Humus’a bağlı Palmira Antik Kentin bulunduğu Palmira’yı yani Tedmur’u IŞİD’den geri aldı. 5 bin yıllık tarihe sahip olan UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Palmira antik kentinin IŞİD’in elinden alınmasıyla, IŞİD’e karşı büyük bir darbe vuruldu ve bunun IŞİD için ‘en büyük kayıp’ olduğu söylendi.
Muhalifler
Muhalifler genel olarak Lazkiye’nin kuzeyinde Türkmen Dağı bahsettiğimiz Hatay sınırındaki bölgede rejim güçlerinin elinden birçok bölgeyi aldığı bildirilmişti. Ama burada sürekli köyler el değiştiriyor diyebiliriz. Halep’in güneyinde ise Ahrar’uş Şam, İslam Ordusu(Ceyş’ül İslam) ve Şam Cephesi gibi bir çok muhalif grup ortak operasyonile rejim güçlerine operasyon düzenledi. Türkiye-Suriye sınırındaki Azez’de son durum ise çok ilginç. Türkiye’nin hala ‘güvenli bölge’ kurmayı düşündüğü bu bölgede pek konuşulmuyor ama ateşkes sonrasında muhalifler IŞİD’in elinden bir çok köyü ele geçirdi ve hakimiyet alanını Azez’in doğusuna doğru ilerletti.
IŞİD
IŞİD geçtiğimiz ay büyük bir kazanım elde edemedi. Sadece elindeki topraklar el değiştirdikçe geri almak için saldırılarda bulunuyor. Mart ayında IŞİD Türkiye sınırından geçen yabancı savaşçı sayısının azalması ve bombardımanlar sonucunda çokça kayıplar verdi ve genel olarak örgütün ilerlemesi durdu denebilir.
PKK’nın Suriye kolu PYD
Suriye’deki en büyük güçlerden biri olan PYD ise geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Mart ayında da en çok kazanan taraf oldu. Haseke’nin güneyinde, Deyr ez Zor’un kuzeyinde ABD koalisyon uçaklarının desteğiyle hareket eden örgüt, bir çok yerleşim yerini IŞİD’den alarak kontrol etmeye başladı. PYD’nin Afrin’deki güçleri ile muhalifler arasında Halep’in kuzeyinde de yer yer çatışmaların sürdüğünü söylenebilir.
IŞİD Suriye’nin %43,388’ini, yani 78,210 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Rejim Suriye’nin % 17,631’ini, yani 31,764 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
PYD Suriye’nin %14,761’ünü, yani 26,617 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Muhalifler Suriye’nin % 11,654’ünü, yani 21,015 km2’lik bir toprağı kontrol ediyor. |
Suriye’nin %12,5’inin yani 22,530 km2’lik alanın kontrolü kim de belli değil.(Çöl bölgesi) |
* 06 Nisan 2016 verileri / Sürekli güncellenmektedir.
– Haritalarda büyük değişimler olmuyor ancak Suriye’deki durumu ayrıntılı takip edenler için sürekli yenilenen haritaları bu başlık altında ekliyoruz.
Sürekli Güncellenen Haritalarla ”Suriye’de Son Durum”
10 NİSAN 2016 – Suriye Son Durum Haritası
3 Nisan 2016 – Suriye Son Durum Haritası
1 Nisan 2016 – Suriye Son Durum Haritası
TAM EKRAN
* Alternatif harita suriyegundemi.com‘dan alınmış, üzerinde küçük oynamalar yapılmıştır.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.