2016’da Ortadoğu Ülkelerinde Neler Oldu?

2168

2016 yılında Suriye, Irak, İran, Yemen, Libya, Mısır, Lübnan ve Irak’ta neler oldu? Çok kısa cümlelerle Ortadoğu’da 2016’yı özetledik.

Suriye

Eylül başında doğu Halep’in dünyayla tek bağlantısı Kastillo yolu kapandı. Daha sonra rejim güçlerinin saldırılarıyla Halep tamamen rejim kontrolüne geçti. 2011’den bu yana 400 binden fazla insan hayatını kaybetti, yaklaşık 5 milyon Suriyeli sığınmacı konumuna düştü. 7 milyona yakın Suriyeli de ülke içinde yerinden oldu. 30 Aralık’ta Suriye ve Türkiye garantörlüğünde genel ateşkes başladı. (Suriye son durum)

LÜBNAN

2,5 yılın sonunda, Maruni Hristiyan Mişel Avn, parlamentoda cumhurbaşkanı seçildi. Saad Hariri, 30 bakanlı yeni hükümetini kurdu. (Lübnan Cumhurbaşkanlığı krizi)

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Hariri

İSRAİL

İsrail’in Filistinlilere ihlalleri devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu(BMGK), İsrail’den yerleşimleri durdurmasını talep etti. Yahudi yerleşimcilerin sayısı 640 bine ulaştı. İsrail yönetimi BMGK kararını tanımayacağını açıklarken, ABD’nin yeni başkanı Trump İsrail’e destek verdi.

MISIR

Askeri darbenin ekonomik sonuçları en çok 2016’da hissedildi. Mısır, dalgalı kura geçti. Mısır cüneyhi, dolar karşısında yüzde247 değer kaybetti. BMGK’da Rusya’nın Halep tasarısına olumlu yönde oy kullanmasının ardından Körfez’deki eski finansör ülkeleriyle arası açıldı. Ülkenin Sina bölgesinde radikal gruplar ve IŞİD’in varlığı ve orduya saldırıları yer yer sürüyor.

YEMEN

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, İran destekli Husilere yönelik operasyonlarını sürdürdü. En fakir Arap ülkesi olarak bilinen ülkede,  14.4 milyon kişi gıda sıkıntısı çekiyor ve her beş kişiden biri “aşırı gıda eksikliği” yaşıyor. (Yemen’de son durum)

SUUDİ ARABİSTAN

İran ile ilişkilerindeki gerilim yeni bir boyuta taşındı. İki ülke arasında savaş söylentilerine bile sebep olan bu konu Şii din adamı Şeyh Nimr’in idam edilmesiyle zirveye ulaştı. Suudi Arabistan’ın İran’daki büyükelçiliği ve konsolosluğu yakındıl. Riyad, Tahran ile diplomatik ilişkilerini kopardı.

İRAN

Şii hilali ideliyle dış politikasını şekillendiren İran dini lider önderliğinde Irak, Yemen, Suriye ve Lübnan’daki Şiiler üzerinde nüfuz kurma konusunda başarılı olduğu söylenebilir. Suriye’de kendi açıkladığı verilere göre bini aşkın askerini kaybeden ülke, 2017’de de Şii politikasını bölgede sürdüreceğe benziyor.

Irak

Hükümete karşı protestolar, IŞİ ile mücadele ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin operasyonları ve katliamlarıyla öne çıktı. 17 Ekim’de Musul oeprasyonun başladığı Irak’ta IŞİD ve PKK gibi terör örgütleri bazı bölgeleri kontrol ediyor. (Irak’ta son durum)

Kaynak: AA ve StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz