Kitap Hediyeli İstihbarat Testi

3802
Yazarlık Başvurusu

Gündem bu kadar yoğunken bu yazıya ne gerek var diye düşünenler olabilir ancak bu millet Kurtuluş Mücadelesi verirken dahi 1921 yılında “Maarif Kongresi” toplanmıştır. Gündemin yoğunluğu bizleri etkilememelidir. Bizler üzerimize düşen kendimizi eğitme vazifemize her daim devam etmeliyiz.

Bu yazımda sizler için istihbarat tarihi ile alakalı çoktan seçmeli bir test hazırladım. Testin tüm sorularını doğru cevaplayıp suicmeznedim@gmail.com adresine mail olarak veya Twitter’da @NedimSuicmez adresine DM olarak yollayan okuyucularımıza Sait Yılmaz’ın “İstihbarat Dünyası” adlı kitabı ve Ümit Özdağ’ın “Milli Güvenlik Teorisi” adlı kitaplarından birini hediye edeceğim. Tüm soruları doğru cevaplayan kimse çıkmazsa en çok doğru cevabı olan okuyuculardan birine hediyesini yollayacağım. Bunu yapmaktaki amacım ise soruların cevaplarını ararken siz değerli okuyucuları araştırmaya sevk etmektir.

 Bu çalışmayı faydalı bulan ve bu tarz kitap hediyeli testlerin devamını isteyen okuyucuların yorumlarını bekliyorum. Ayrıca çalışmalarımızı karşılıklı etkileşimle nasıl daha faydalı hale getirebileceğimizle alakalı görüşlerinizi bekliyorum. Çünkü amacım sadece ilgilisine ulaşabilecek “yüksek düzeyde akademik çalışmalar” yapmaktan ziyade stratejik ortağınız olarak sizlerle karşılıklı olarak bilgi birikimimizi yükseltmektir. Hepinize iyi okumalar ve başarılar…

Not: İstihbarat tarihinde birçok vakıa için kesin ifadelerle konuşamıyoruz. Çünkü bu işin doğası budur. O yüzden soruları cevaplarken “genel kabul görmüş” bilgileri ve hikâyeleri esas alınız. Saygılar…

  1. Dünyada Türklerin kurmuş olduğu örgütlü olarak faaliyet gösteren ilk istihbarat teşkilatı olarak bahsedilen “Börü Budun” hangi dönemde kurulmuştur?
a) Ö. 120’li yıllar
b) S. 120’li yıllar
c) S. 680’li yıllar
d) S. 970’li yıllar
e) S. 1290’lı yıllar
  1. İstihbaratı devletin bekası için hayati bir faktör olarak gören ve bu konuyu genişçe işleyen, bir devlet başkanının istihbarat faaliyetleri yürütmesinin hayati önemde olduğunu hatta mecburi olduğunu sıklıkla vurgulayan, hatta kendi devlet başkanı ile bu konuda tamamen zıt görüşlere sahip olan ve onun fikirlerini eleştiren eserin sahibi ve eser hangisidir?
a) Savaş Sanatı – Sun Tzu
b) Prens – Machiavelli
c) Devlet – Platon
d) Siyasetname – Nizamülmülk
e) Diplomasi – Henry Kissinger
  1. Kurtuluş Mücadelesi yılları… Gizlice Anadolu’ya geçmek isteyen bir subay olduğunuzu farz edin. Bunun için gitmeniz gereken “yer” ve söylemeniz gereken “şifre” nedir?
a) Genelkurmay binası – Selaniklinin selamı var.
b) Haydarpaşa Tren Garı – Beni Süleyman gönderdi.
c) Haydarpaşa Tren Garı – Selaniklinin selamı var.
d) Özbekler Tekkesi – Beni İsa gönderdi.
e) İstanbul Şazeli Tekkesi – Beni Selanikli gönderdi.
  1. İstihbarat tarihinde “Psikolojik savaş için özel ajanlar yetiştiren ve psikolojik savaşı en etkili şekilde kullanan” hükümdar olarak bahsedilen kişi kimdir?
a) Atilla
b) Cengiz Han
c) İstemi Yabgu
d) Alp Arslan
e) Gazneli Mahmut
  1. ABD’nin ilk “askeri insan istihbarat teşkilatı” hangisidir ve bu teşkilat “Grey Fox” operasyonu kapsamında hangi ülke ile ortak faaliyet yürütmüştür?
a) National Reconnaissange Office – Mısır
b) İntelligence Support Activity – Pakistan
c) National Security Agency – İsrail
d) Defence İntelligence Agency – İsrail
e) National Geospatial İntelligence Agency – Afganistan
  1. Geçmişte MİT’in, Ankara SBF ve Hukuk Fakültelerinin bazı öğrencilerine kimden geldiği belli olmayan mektuplar yolladığı ve işe ihtiyacı olanların “PK:507” ye mektupla başvurmalarını istediği iddia edilmiştir. Bu iddialara konu olan dönemin MİT Personel Daire Başkanı kimdir?
a) Cevat Öneş
b) Nuri Gündeş
c) Mehmet Eymür
d) Erkan Ersil
e) Hiram Abas
  1. Aşağıdaki ülkelerin hangisinde kurumsal olarak “iç-dış” istihbarat ayrımına gidilmemiştir?
a) Hollanda
b) İtalya
c) Pakistan
d) Güney Kore
e) Avusturya
  1. ABD’de 17 istihbarat örgütünün çatısında yer alan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’nin analitik kolu olarak faaliyet gösteren Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından yayınlanan “Küresel Eğilimler: 2030” raporunda 2030’lu yıllarda hangi bölgede yaşanması muhtemel gelişmelerin “küresel düzene tehdit” olacağı ABD istihbarat birimlerince öngörülmüştür?
a) Afrika kıtasının kuzeyi
b) Avrupa kıtasının doğusu
c) Türkiye yakın coğrafyası
d) Asya kıtası
e) İsrail yakın coğrafyası
  1. Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türk devletlerinde “istihbarat, casusluk,” faaliyetlerine ilişkin kullanılan kelimelerden biridir?
a) Çavuş
b) Oytun
c) Körüg
d) Acarer
e) Kutan
  1. Sovyet istihbarat teşkilatı KGB’nin 3 ana bölümünden biri olan “Pervoye Upravleniye” ye bağlı birimlerin görevleri hangisinde yanlış olarak verilmiştir?
a) SPO: Rejim karşıtlarını tespit etme
b) DTO: Ulaştırma yollarına yapılacak sabotajları engelleme
c) KRO: Rejim karşıtlarını tasfiye etme
d) EKO: Rusya’yı ekonomik sabotajlara karşı koruma
e) NKO: Rusya’yı Nükleer tehditlere karşı koruma
  1. Aşağıdaki isimlerden hangisi Türk istihbarat teşkilatlarında 2 dönem müsteşarlık görevi yapmış isimlerden biridir?
a) Hiram Abas
b) Mehmet Fuat Doğu
c) Emre Taner
d) Şükrü Ali Ögel
e) Hüseyin Avni Göktürk
  1. 1977 yılında CIA’ya bilgi satarken yakalanan ve casusluk suçundan yargılanan eski Türk istihbaratçı kimdir?
a) Mehmet Eymür
b) Mahmut Yıldırım
c) Sabahattin Savaşman
d) Hiram Abas
e) Cem Ersever
  1. 1976 yılında yörüngeye fırlatılan, bilinen “ilk istihbarat uydusu” aşağıdakilerden hangisidir?
a) KH-11
b) NSA-2
c) Kepler
d) Hubble
e) Uİnt-7
  1. 1992’de İran istihbaratı 9 ay boyunca bir mühendisi sorgulamıştır. Sorgu sonucu edinilen bilgilere göre İsviçre’de bir firma tarafından üretilen ve 120 ülkenin kullandığı kripto makinaları ile çekilen her mesajın bir kopyasının doğrudan Washington’a gittiği belirlenmiştir. Tüm NATO ülkelerine kritpo makinası satan bu şirketin adı nedir?
a) AstraZeneca
b) Crypto Swedish
c) Solvatten
d) Crypto A.G
e) Crypto Kongeneer
  1. Dünya Savaşı sırasında Churchill tarafından savaş hileleri planlamak amacıyla kurulan ve bu amaçla kurulmuş ilk istihbarat birimi olma özelliğini taşıyan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Military Operation 5
b) British Trick Agency
c) London Controlling Section
d) War Office İntelligence Department
e) Special İntelligence Service

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. ders notları ararken rastgele güzel bir siteye denk geldim.Bu yazıyı gördüm anda ise hem böyle soruları ve böyle konulara ilgim oldugundan dolayı hemen tıkladım ve sorularınızı okudum ve begendim #MUHAFIZ arkadaşımızın dedigi gibi kitap önerileri ve böyle sorularınızı bekliyor olucam…
    saygılarımla iyi günler dilerim

    • Teşekkür ederim Halil Bey. Şahsım adına konuşacak olursam;
      Merhum Ecevit de ülkemizdeki “aydın olma” hastalığının düşünen bir gençliğe sahip olmakla düzeleceği inancındaydı. Mesele politize olmadan politik düşünebilme istidadını haiz olmaktır. Ve bu husus bir kesimin tekeline bırakılamaz. O yüzen şu anda yaptığımız gibi amatör düzeyde de olsa biz sıradan insanların istihbarat gibi bir alanla ilgilenmesi bence çok önemlidir. İlginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılar…

  2. Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.Böyle testlere lütfen devam edin.Ayrıca Muhafız arkadaşın dediği gibi lütfen bir kitap listesi yayınlayın.Ayrıca gerçekten çok zor sorular vardı nereden buldunuz bu soruları :D.Umarım böyle güzel çalışmalar devam eder…

    • Teşekkür ederim Eren Bey. Katılım çok fazla oldu ancak devam konusunda talep çok az sadece 3 yorum geldi, ben de anlayamadım bu durumu, o yüzden şimdilik bu testleri devam ettirmeyi düşünmüyorum. Kitap listesi konusunda da editörümüzle görüştükten sonra bir içerik çıkarmayı planlıyorum. Soruların tamamını kendim hazırladım o kadar da zor değildi aslında 🙂 Biraz araştırmayla yapılabilecek sorulardı bence. Tekrar yorumunuz için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum…

  3. Yine çok özverili ve başarılı bir çalışma. İstihbarat bilimini hem akademik boyut da hem de özel ilgi alanı olarak takipçilerinize sevdirmeyi ve ilgi uyandırmayı başarıyorsunuz. Umarım bu tarz ilgi oluşturan çalışmaların devamı gelir. Bu arada ilerleyen dönemlerde istihbarat bilimi ile ilgili bir kitap listesi hazırlayıp bizimle paylaşmanız çok faydalı olabilir. 🙂 Eminim benim gibi böyle çalışmalar ve listeler bekleyen farklı kişiler de vardır.

    • Yorumunuz için çok teşekkür ederim Sayın Muhafız. Dediğiniz gibi ilgi uyandırmayı başarabildiysem geri kalan hayatımda bunun mutluluğu bana yeter:) Kitap listesi isteyen mailler ve yorumlar çokça aldım aslında, inşallah en kısa zamanda bir içerik çıkarırım bununla alakalı. Bunun gibi kitap hediyeli test yazılarına devam edip etmemeye gelen yorumlara göre bakıp karar vereceğim. Esen kalın, saygılar…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz