Türkiye S-400 Füzelerini Almalı Mı?

5638
Yazarlık Başvurusu

Yıl 2030’un ikinci çeyreği ve ilk 100 yılını tamamlamış olan Türkiye Cumhuriyeti başına gelebilecek en kötü senaryo olan iç savaşa girmiş durumda. ABD ise her zaman olduğu gibi dünyanın jandarmalığına  devam etmekte ve Türkiye’deki iç savaşa müdahale etmek üzeredir. Demokrasi ve İnsan hakları üzerine konuşma yapmakta olan ABD başkanı David David, BM güvenlik konseyinden çok hızlı bir şekilde Türkiye’ye önce ekonomik yaptırım ardından askeri müdahale kararını Rusya ve Çin’in çekimser oylarına rağmen çıkarmıştır.

Bir yandan Türkiye’deki iç savaşı bitirmek isteyen ABD, envanterinde bulunan savaş gemilerinden ikisini Ege ve Akdeniz’e yollamış durumda, NATO’dan çıkmış veya çıkarılmış olan Türkiye ise eski müttefikinin bu kararına karşılık olarak imkanı dahilinde askeri önlemler almakta. Ve Türkiye hiçbir devletin kendi içişlerine müdahale hakkı olmadığını belirtmektedir. ABD ise Türkiye’nin bu cevabını dikkate bile almamış, Ege ve Akdeniz’e konuşlandırdığı savaş gemilerinden Türkiye’deki askeri hedeflere 232 adet Tomahawk Kruz füzesi fırlatmış ve bu saldırı sonucunda 2000 den fazla kahraman Türk askeri şehit olmuş ve 70 in üzerinde savaş uçağı kullanılamaz hale gelmiştir.

Hiçbir şekilde başımıza gelmesini bile hayal etmek istemediğimiz bu senaryoya karşı hazırlıklı mıyız? ABD veya herhangi başka bir devletin olası Türkiye saldırısına karşı bizi koruyacak bir hava savunma sistemimiz var mı? Ya da Türkiye böyle bir savaşa gerçekten hazırlıklı mı? Olamaz demeyin. Böyle bir senaryonun gerçek olma ihtimalini göz önünde bulundurmak zorundayız.

S400 Hava savunma füzeleri

Daha bir hafta önce ABD’nin küresel gücünü ve düzenini koruyabilmek için yukarıdakine benzer bir senaryo hazırlamıştır. Ve olası sonuçları üzerinde analiz yapılmıştır. Ne yazık ki Türkiye’nin şu anda böyle bir saldırıyı engelleyebilecek bir hava savunma sistemi bulunmamaktadır. Türkiye’nin S-400 alımı ister istemez ABD’yi veya başka herhangi bir ülkeyi caydıracaktır. Önceki yazım “S-400 Hava Savunma Füzeleri İşe Yarıyor Mu?” da ABD’nin Suriye hava saldırısını gerçekleştirmesinden hemen sonra kaleme alınmış ve S-400 ün teknik kapasitesini detaylıca anlatmıştım.

Bağımsız bir askeri teknolojiye sahip olmak bir ülkenin ulusal egemenliğini ve çıkarlarını korumaya yönelik çok önemli bir hedeftir. Nitekim NATO’nun Rus sistemleriyle entegrasyon olmayan askeri teknolojisine rağmen Yunanistan, Rusya’dan S-300 hava savunma sistemini almıştır. Bu açıdan Türkiye’nin S-400 sistemlerini alması NATO açısından bir sakınca oluşturmamalıdır. Çünkü Yunanistan örneği mevcuttur.

Tüm bu olasılıklar düşünüldüğünde Türkiye’nin toprak bütünlüğünü kendisinin korumasının nedenli önemli olduğunu görmekteyiz. Ve şu anda müttefikimiz olduğunu düşündüğümüz devletlerin ileride düşman olabilme ihtimalini de düşünerek ona göre hareket etmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almasını kesinlikle destekliyorum.

Mehmet Fehmi Karadağ

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

15 YORUMLAR

  1. rusyanın uçağını düşürdüğümüz için rusya ile bir savaş durumunda s-400 leri rusyaya karşı kullanamayız.SİSTEM SADECE RUSYA DIŞINDA BİR ÜLKEYLE SAVAŞIRSAK İŞE YARAR ONUN DIŞINDA KEŞKE RUS UÇAĞI DÜŞMESEYDİ TÜRKİYEYE ÇOK ZARARI OLDU.RUSYA ÇİN İRAN SURİYE PAKİSTAN AZERBAYCAN KUZEY KORE IRAK KATAR BU ÜLKELER BİZİM DOSTUMUZ SÖZÜMÜZÜ DİNLER AMA BİZ BU ÜLKELERİ KENDİMİZE DÜŞMAN ETTİĞİMİZ SÜRECE AVRUPA AMERİKA BİZİ EZER GEÇER.DENGE SİYASETİ YOK BİZDE DUYGUSAL HAREKET EDİYORUZ BİZ RUSYA İLE DOST VE MÜTTEFİKLİK ANLAŞMASI YAPSAYDIK RUSYA SADECE IŞİDİ VURACAKTI TÜRKMENLERİ BİZİM YARDIM KONVOYLARINI VURMAYACAKTI.BENİ BAŞBAKAN YAPIN TÜRKİYE DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ÜLKESİ OLUR.ÇÜNKÜ BEN YAŞASIN MUSTAFA KEMAL DEVRİLERİ DİYEN KAHROLSUN EMPERYALİZM AVRUPA AMERİKA SÖMÜRGECİLİĞİ DİYEN BİRİYİM İDDALIYIM HİÇBİR KUVVET TÜRKİYEYİ YENEMEZ YETERKİ DENGE SİYASETİ TEKNOLOJİK VE BİLİM SAVUNMA SANAYİDE TAM YERLİ VE MİLLİ OLALIM ASGARİ ÜCRET 2000 TL OLMALI.

    • Yani işçi teşvik edilmeliki ortaya bir bilgi birikimi oluşsun değilmi arkadaş fakat bu hükümetin yapamadığı yapamayacağı birşey gibi duruyor.

  2. Nasıl ABD, PATRİOTLARIN Teknolojiis ve KODLARINI vermiyorsa, RUSYA da, S-400’lerin TEKNOLOJİSİ ve KODLARINI VERMİYOR.Şimdi,kısaca;
    1-hangi FÜZELER DAHA ÜSTÜN?
    2-Fiyat farkı ÇOK MU?
    3-Hangisinin manevra ve teknolojisini serbest kullanma imkanımız daha iyi?
    4-Madem RUSYA vermiyor, ancak bir tarafta NATO Üyesi olarak Müttefiki olduğumuz ve sistemine uygun olan ABD Füzelerini alsak daha iyi değil mi?
    ne dersiniz? saygılar

    • Tomahawk füzeleri atıldığında Suriye’de, Suriye ordusunun kullandığı S-300 füzeleri vardı. Tomahawk füzelerinin bir kısmını imha ettiler.
      Daha sonra S-400 ler sevk edildi.
      Rusya ABD’ye, ABD de Rusya’ya karşı kolay kolay silah kullanmaz.

  3. Rusya bizi Abd karşıtı olduğumuz sürece sever tabi ama müttefiki olduğu tüm ülkelerde kendi siyasilerini başa getirmeye özen gösterip, Rus asimilasyonuna önem veren, karşı tarafa zaman içinde fikirlerini aşıyabilen de bir millet. Türkiye buna karşı dikkatli olmalı, kendi genç istihbaratçılarını, genç siyasetçilerini, genç bilim adamlarını yetiştirmeli ve sahip çıkmalıdır. Yenilikçi fikirlere ve bilime değer veren ve emperyal karşıtı olan, aynı zamanda kimlik bilinci olup batı özentisi olmayıp kendi geleneklerini unutmayan, milliyetçi ve halkının ihtiyaçlarını bilen, geçmişine sahip çıkan, kalbinde Allah korkusu insan sevgisi olan nesillere sahip olmalıyız…

    • Uluslararası ilişkilerde duygular değil mantık işlevseldir. Rusya elbetteki çıkarına uygun hareket eder diğer tüm devletler gibi. Evet Türkiye kendi insanlarını yetiştirmeli ve kaynaklarını kullanmalıdır. Fakat hem ABD nin müttefiki olup hem de emperyalist karşıtı olamazsınız. Bu bir çelişkidir.

      • ABD müttefikliği yalanıyla güzelim ülkemizin bu duruma gelmesindeki sorumlular , bu olumsuz durumu yaratanlar vatan haini değildirde nedir ? İhityacımız yokken Marshall yardımı isteyip yaptıkları saçma sapan anlaşmayla bizi Amerikanın kucağına itip , 2. dünya savaşından sonra Avrupadaki en iyi döviz ve altın stokuna sahip ülkelerden biriyken yapılan bu anlaşmayla hızlıca bu döviz stokunu kaybedip hem ekonomik , hem askeri olarak bağımlı hale gelmemiz ya da aciz duruma düşmemizin sorgulanması ve hakların teslimi gereklidir. İnönü ve Bayar bizi resmen çukura itmiştir. Atatürkçülüğe , bağımsızlığa ve anti-emperyalizme en büyük darbeyi maalesef Atatürk’ün yanındaki hain İnönü yapmıştır. Bunu herkes bilsin istedim.
        Ayrıca millet olarak Amerika’nın dostumuz olmadığını uzun yıllardır zaten biliyor ve görüyoruz, millet keriz değil. Sadece halkın bu sesine karşılık verebilecek siyasetçilerimizin, politikalarımızın istikrarı mevcut değildi. Eski topraklarımızın üzerinde tepinenlerin kimlikleri belli. Önce bir ülkeden 64 ülkeye böldüler şimdi onlarıda 2şer, 3er bölüyorlar. Türklüğe ve müslümanlığa sistematik olarak saldıran ülkelerle müttefik olmamız gerçekten çelişkidir bencede. Coğrafyamız kültürel ve ekonomik olarak sömürülmekten yıldı. Şu anda bu sistemleri(S400) satın alıyoruz fakat çok yakında kendimiz üreteceğiz bunu hepimiz okuyoruz, görüyoruz, takip ediyoruz. Nesillerimiz bir öncekinden çok daha fazla günceller. Ve dünyadaki her gelişmeyi takip ediyor. İnşallah birlik ve beraber olacağız, karşılarında dimdik duracağız. Zaman şu an altından da dolardan da çok daha değerli…

    • Devamı olsaydı demişken İstanbul ve Çanakkalle boğazlarını unuttuk. Rusya için boğazlar şimdi de öneminden bir şey kaybetmedi. Kırım ı ilhak etmesi bunun en büyük göstergesidir. O nedenle Rusya, BM güvenlik konseyinde Türkiye ye yönelik ambargo ve askeri saldırıyı veto edebilir. Bu açıdan Türkiye konum itibari ile gerçekten değerli. Ve bu iyi kullanlımalı. Hani nasıl ki Arabistan ın petrolü varsa bizim de jeopolitik gücümüz var. Ve bu güç gerçekten çok değerli. Bu da yazının devamı olsun.

  4. Umarım üretiminde konuşulduğu gibi teknolojik bilgi ve tecrübe paylaşımı olur ve sonuncusu kendi mühendislerimiz tarafından üretilir.

    • Büyük ihtimal dediğiniz gibi teknoloji paylaşımıda olacaktır. Bu aslında Rusya’nın Türkiye’ye çok önem verdiğini gösteriyor. Bu anlaşma her ülkeyle yapılmaz. Rusya güçlü bir ülke olmasının yanında BM güvenlik konseyi daimi üyesidir. Bu çok büyük bir güç ve Rusya müttefik gördüğü devletleri emperyal saldırılardan koruyabilir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz