[14 Ekim-21 Ekim] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

1014

14 Ekim ile 21 Ekim arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

-İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın Suriye’de askeri üs kurmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

-Filistin’in, İsrail’in kendileriyle yeniden barış görüşmesine başlamak için sunduğu şartları kabul etmediği bildirildi.

-Bağdat, İngiliz British Petroleum’den (BP) Kerkük’teki petrol yataklarını geliştirmesini talep etti.

-Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Suudi Arabistan’ın Katar’ı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ve Katar’da iktidar değişikliğini körüklediğini söyledi.

-Suudi Arabistan’ın Flynas Havayolu şirketi, başkent Riyad’dan Bağdat’a uçuş başlatarak, 2 ülke arasında 1991 Körfez Savaşı’ndan beri ilk kez direkt uçuş gerçekleştirmiş oldu.

-Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfulislam Kaddafi, Libya’yı kurtarmak için siyasete geri dönme kararı aldı.

Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfulislam Kaddafi

-Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), KYB’li Peşmergelerin Kerkük başta olmak üzere statüsü tartışmalı bölgelerden çekilmeleri nedeniyle yaşadığı karışıklıktan Mesut Barzani başkanlığındaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) sorumlu olduğunu savundu.

-Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Astana’daki Suriye barış görüşmelerinin bir sonraki turunun 30-31 Ekim’de yapılacağını duyurdu.

ABD petrol şirketi Chevron’un Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) faaliyetine ara verdiği belirtildi.

Rus petrol şirketi Rosneft ile Erbil, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) bir petrol boru hattını birlikte çalıştırmaya yönelik bir proje başlattıklarını duyurdu. Rosneft’in projedeki payı, yüzde 60 kadar olabilir.

-Irak Petrol Bakanlığı, yabancı şirketlere Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile petrol ve doğalgaz anlaşması yapmaktan kaçınma çağrısı yaptı.

-Suriye’nin en büyük yerleşim yelerinden biri olan ve terör örgütü DEAŞ tarafından başkent ilan edilen Rakka, Öcalan posteri açan işgalcilerin eline geçti.

Rakka’da açılan terörist elebaşı Öcalan’ın posteri ve önünde poz veren YPG’li kadın teröristler

-Irak yargısı, Bağdat’a bağlı birliklere yönelik ‘işgal güçleri’ ifadesini kullandığı gerekçesiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı.

-Suudi din adamı Ahmed bin Saad el Karni, erkeği tecavüze, tacize ve aldatmaya yöneltenlerin yine kadınlar olduğunu savundu.

-Afganistan’da, başkent Kabil’deki bir camiye yönelik gerçekleştirilen ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısının ardından, ülkenin batısındaki Gur vilayetinin Doline ilçesindeki bir camide de intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti.

-Suriye devlet haber ajansı SANA, DEAŞ’ın Meyadin’de bırakıp kaçtığı İsrail ve NATO yapımı muhtelif tür silahların gösterildiği videoyu yayınladı.

-ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rakka’nın IŞİD elinden alınmasına ilişkin Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) tebrik etti.

İsrail, Suriye ordusunun düzenlediğini söylediği hava saldırısı sonrası Suriye’ye ait 3 askeri teçhizatı hedef aldıklarını açıkladı.

-Teknoloji dünyasında yazılımdan robotlar dahil tüm cihazlara yerleşmeye başlayan ‘yapay zekâ’nın artık bakanlığı bile oldu. Omar Bin Sultan Al Olama, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ‘yapay zekâdan sorumlu’ bakan olarak atandı.

‘Yapay Zekadan Sorumlu Bakan’ Omar bin Sultan al Olama

Mısır İçişleri Bakanlığı, başkent Kahire’nin batısındaki el Vahat bölgesinde operasyon düzenleyen güvenlik güçlerinin yoldayken uğradığı saldırıda 16 polis görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

-Alman ordusunun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerine verdiği askeri eğitim desteğini durdurduğu öğrenildi. 2014’ten beri IŞİD’e karşı Peşmerge’yi eğiten Alman askerler geri çağrılacak.

-İspanya hükümeti kararını verdi: İspanya kabinesi olağanüstü toplandı, Katalonya meclisi feshedilecek, 6 ay içinde seçim yapılacak. Katalonya cephesi ise bu yönetimin feshedilmesinin ‘fiili bir darbe’ olduğunu vurguluyor.

-DEAŞ’ın sürekli saldırıları yüzünden bir yıl boyunca kapalı duran Deyr ez Zor hava üssü, dün Suriye ordusuna silah ve gerekli ekipmanı getiren ilk iki uçağı kabul etti.

Deyr-ez Zor Hava Üssü’nün son hali

-Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen’in Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında yeri olmadığını, ancak üyelik müzakerelerine devam edilmesi gerektiğini söylediği belirtildi.

-Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politikası konusundaki ‘tereddütün’, Avrupa ülkelerini birbirine yakınlaştırdığını söyledi.

-İspanya’nın Katalonya’daki bağımsızlık referandumunun ardından alınacak önlemler kapsamında özerk bölgede ocakta yerel seçimlerin yapılması için muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile anlaştığı açıklandı. PSOE, Katalonya krizinde iktidara destek veriyordu.

Hollanda hükümetinin, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçan ve FETÖ’ye bağlı olduğu iddia edilen kişilerin sığınma başvurusunu kabul ettiği belirtildi.

-Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, Hür Demokrat Parti’den (FDP) sonra Almanya’da koalisyon hükümeti kurulmasına ilişkin Yeşiller ile yaptıkları ilk ön görüşme sona erdi. Koalisyon adayı partilerin oluşturacağı hükümet, partilerin renklerinin Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı “Jamaika koalisyonu” olarak adlandırılıyor.

-Fransa’da Olağanüstü Hal uygulaması (OHAL) kalktıktan sonra yürürlüğe girecek terörle mücadele yasa tasarısı Senatoda oylanarak kanunlaştı.

-Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok faklı suçtan yargılanan eski Sırp komutan Ratko Mladiç hakkındaki kararını 22 Kasım’da açıklayacağını duyurdu.

Portekiz İçişleri Bakanı Constança Urbano de Sousa, geçen hafta sonu ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde çıkan ve 41 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarının ardından kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine istifa etti.

-İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ın iptal edebileceğini söylediği nihai nükleer anlaşmaya ilişkin olarak “Anlaşmaya imza atan ülkelerden biri çekilene dek biz de çekilmeyeceğiz” dedi.

-Almanya ile Türkiye arasında artan gerilime rağmen Almanya’dan Türkiye’ye silah sevkiyatı devam ediyor.

Son 3 yılda Almanya’dan yapılan silah ithalatı ve içeriği

-İngiliz İç İstihbarat Servisi’nin (MI5) Başkanı Andrew Parker, ülkesinin şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Parker yeni saldırılar için ‘kaçınılmaz’ ifadelerini kullandı.

-Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) araştırması, Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul ülkelerinin sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan olduğunu gösterdi.

-ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da görüşen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin NATO’da kalması gerektiğini ve AB ile müzakere sürecinin devam etmesini desteklediğini açıkladı.

Çipras ve Trump

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman polisinin sosyal medya hesabından paylaşılan Abdullah Öcalan mesajına ‘müflis zihniyet’ diyerek tepki gösterdi.

-Türkiye, 5 yılda oluşturduğu iş imkanıyla Avrupa’da en fazla istihdam yaratan ülke oldu.

-İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya yönetiminin 1 Ekim’deki bağımsızlık referandumunu yapabilmek için yerel parlamentodan 6 Eylül’de geçirdiği referandum kanununu ‘geçersiz’ ilan etti.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya’da: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından resmi törenle karşılandı

-Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili önem taşıyan toplantı gerçekleştirildi, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği’nde (AB) hâkim olan olan görüşün ‘köprüleri yıkmamak’ yönünde olduğunu belirtti ve AB’nin tek taraflı olarak Türkiye’yle üyelik müzakerelerini sonlandırmaya hazır olmadığını söyledi.

-Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre Fransızların yüzde 38’inin otoriter bir hükümetten yana olduğu ortaya çıktı.

-Katalonya İçişleri Bakanı Joaquim Forn, Madrid ve Barcelona arasında diyalog sağlanamazsa bağımsızlıklarını 25 Aralık’ta ilan edebileceklerini duyurdu.

600’den fazla Türk memurun yıl başından bu yana Almanya’da siyasi sığınma için başvuruda bulunduğu belirtildi.

-Alman Göçmen ve Mülteci Dairesi bünyesinde çalışan bazı Türk görevlilerin, iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının bilgilerini Türk hükümetine yakın medya kuruluşlarına ilettiği öne sürüldü.

-Fransa resmi haber ajansı AFP’nin Paris’teki merkez binasını işgal eden PKK üyeleri Abdullah Öcalan’ın posterini binaya astı.

ABD, Rus yapımı savaş uçaklarını satışa çıkardı: “İsteyen herkese” tamamen çalışır durumda olan Sovyetler Birliği yapımı MiG-21 ve MiG-29 tipi savaş uçakları teklif ediliyor. İlgili ilan, Raptor Aviation adlı şirketin internet sitesinde yer alıyor.

ABD’nin satışa çıkardığı Sovyet yapımı uçaklar

-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ile tarım ürünlerinde kısıtlamaya tabi hiçbir ürün kalmadığını belirterek, “Ekim sonu itibarıyla gerek domateste gerekse diğer tarım ürünlerinde Türkiye ürünleri Rusya’ya gelmeye başlayacak.” dedi.

-Rusya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’deki Rus başkonsolosluğunu tahliye etmeye yönelik planları olduğunu, ancak bu yönde bir kararın olayların gidişatına bağlı olarak alınacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silah ve füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore’ye yönelik birtakım kısıtlamalar içeren BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

-İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Danışmanı Dror Cohen “Türkiye ve İsrail arasında çatı anlaşmanın imzalanması için istekliyiz ancak herkesi memnun eden bir orta yol bulmak için çabalıyoruz. Ana meselemiz, İsrail’den getirilecek gazın fiyatı ve rotası” açıklamasında bulundu.

-Rusya’da Parlamentolararası Birlik (PAB) Genel Kurulu’na katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Güney Kıbrıs ve Ermenistan temsilcilerinin iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’nin Kıbrıs’ta ‘bir işgalci olmadığını’ söyleyen Kahraman 1915 olaylarına ilişkin ise “Herhangi bir soykırım mevzubahis değildir” dedi.

-Venezüella’daki seçimin kazananı Maduro oldu. 22 eyalettin 17’sinde sosyalistler oyların çoğunluğunu alarak seçimi kazandılar.

-Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Nam Hyok-Tsen, “Yüzlerce deneme yapan ülkeleri kimse eleştirmiyor, ülkemiz eleştiriliyor. Bu adil değil ve çifte standardın apaçık tezahürü” dedi.

-Yeni Zelanda’da İşçi Partisi ve First Partisi, 23 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından koalisyon hükümetini kurmak için yaptıkları görüşmelerde anlaştıklarını açıkladı. Yeni başbakan ise 1856 yılından bu yana ‘en genç başbakan’ ünvanına sahip oldu.

-Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping, 2035’e kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yeni silahlarla donatılacağını, 2050’ye kadarsa Çin’in dünyanın en güçlü ordusuna sahip olacağını söyledi.

-FETÖ’cü Mesut Kaçmaz ve ailesinin Türkiye’ye iade edilmesi Pakistan’ı karıştırdı. Pakistan Yüksek Mahkemesi bu gelişmenin ardından çok tartışılacak bir karara imza attı. Mahkeme ülkedeki FETÖ şüphelilerine polis koruması verilmesine hükmetti.

Uluslararası Af Örgütü, Arakanlı Müslümanlar’la ilgili yeni bir rapor yayınladı. Raporda, Myanmar güvenlik güçlerinin çok sayıda vakada işlediği cinayet, işkence, sürgün ve tecavüz suçları belgelendi.

-Taliban Afganistan’da Gardez kentinde polis eğitim merkezine saldırı düzenlendi 33 kişi hayatını kaybetti. Kandahar şehrindeki bir askeri üssü hedef alan bomba yüklü araçlı saldırıda 43 askerin öldüğü belirtildi. Saldırıyı yine Taliban üstlendi.

Afganistan’da son dönemlerde saldırılarını artıran Taliban’ın ABD konvoyuna EYP ile düzenlediği saldırıdan bir kare.

-Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Marawi City kentinin, kent merkezine 148 gündür hakim olan IŞİD bağlantılı Maute militanlarının elinden kurtarıldığını açıkladı.

Pakistan Seçim Komisyonu (ECP), aralarında Senato, Ulusal ve Eyalet meclis üyelerinin olduğu 261 siyasinin milletvekiliğini, mal bildiriminde bulunmadıkları gerekçesiyle askıya aldı.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın, 3 ila 14 Kasım tarihleri arasında Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam, Filipinler ve Hawai’yi ziyaret edeceği bildirildi.

ABD ve Güney Kore, Kore adası suları çevresinde 5 gün sürecek ortak askeri tatbikata başladı.

ABD-Güney Kore ortak tatbikatından görüntüler

-Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kan, düzenlenen haftalık basın toplantısında konuştu. Lu Kang, yaptığı açıklamada prensip olarak Irak’ın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ifade etti.

-Rusya Filipinler’e 5 bin adet Kalaşnikof’u (AK-100 de dahil) ücretsiz olarak gönderdiğini duyurdu.

-Pakistan’da geçen ay başlarına çuval geçirilerek evlerinden alınan PakTürk okullarının müdürü Mesut Kaçmaz ve ailesinin sınır dışı edildiği ve İstanbul’a geldikleri belirtildi.

-Kırgızistan’da yeni devlet başkanı Sosyal Demokrat Partinin adayı Sooronbay Ceenbekov oldu.

-ABD Dışişleri Bakanı Tillerson “İlk bomba düşene kadar Kuzey Kore krizini diplomatik yollarla çözmeye çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

-Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Rusya ile barış anlaşması imzalamaları halinde bunun iki ülke için de faydalı olacağını belirtti.

Somali hükümetinin geçen hafta 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılardan sorumlu tuttuğu terör örgütü El Şebab’a karşı savaş hali ilan edeceği açıklandı.

-Somali’nin başkenti Mogadişu’da, binlerce kişi terör saldırılarını kınadı. Somali ve Türk bayrakları taşıyan Somalililer, saldırılara karşı birlik mesajı verdi.

Somali-Türkiye teröre karşı ortak protestosu

-Afrika ülkesi Çad, ABD’nin seyahat kısıtlaması getirdiği ülkelerden biri oldu. Seyahat kısıtlamasının gerekçesi olarak ise ‘Çad’ın pasaport kağıdının bitmesi‘ gösterildi.

-Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran nükleer anlaşmasının gerekli ve muhafaza edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. AB üyeleri ve kurumlarının ardından BM’den de bu açıklamada bulunması Trump’ı bu politikasında yalnız bırakıyor gibi görünüyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz