Geçtiğimiz haftalarda Türkiye, İran ve Rusya arasında Suriye’de çatışmasızlık bölgesi hakkında Astana’da anlaşmaya varılmıştı ve bu anlaşma kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bir süredir güney sınırına asker ve mühimmat sevkiyatına devam etmekteydi. Eylül ayının ortalarında operasyonun sinyalleri TSK tarafından verilmişti ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerine “İdlib için hazır olun” açıklaması yapılmıştı. Dün akşam saatleri itibarı ile ÖSO’nun Türkiye üzerinden İdlib’e girdiği ve ilerlemeye başladığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrasında hareketlenmeye başlayan bölgede Rusya ile varılan anlaşmanın uygulama safhasına geçildiği belirtiliyor.
TSK İdlib’de Ne Yapacak?
Türkiye, Rusya ve İran’la vardığı Astana anlaşmasınca Suriye’nin İdlib kentinde ateşkesi sağlama ve korumakla yükümlü.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’teki rolünün ‘gerilimi azaltma’ olduğu belirtiliyor. Rejim güçleri ve yerel askeri unsurlar arasında sağlanan ateşkesin daha kalıcı ve güçlü olmasını sağlamayı görevini üstlenen Türk askeri, bölgede kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak.
Akıllardaki Soru : Harekatı Kim Düzenliyor, Kime Karşı?
Türk askerinin harekat değil bölgeye intikal gerçekleştirdiği konusuna özellikle dikkat çekiliyor.
İntikalin sonrasında ve sırasında rejim güçleri veya bölgedeki yerel unsurlar ile TSK arasında bir çatışma hedeflenmediği açıklandı. Yerel unsurlardan ÖSO, TSK kontrolünde bölgede operasyonlara başlamış durumda.
Bölgeye Geçiş İçin Ne Bekleniyor?
Bölgeye intikalin sorunsuz gerçekleşmesi ve tamamlanması için bölgenin nabzı kontrol ediliyor. Bölgedeki yerel silahlı unsurların durumları ve pozisyonları değerlendiriliyor.
İdlib’te şuan çok sayıda muhalif ve rejim karşıtı silahlı grup bulunuyor. Bu unsurların ise bölgeye ÖSO’nun gelişinden rahatsız olduğu ve çatışma çıkabileceği endişesi var. İdlib’e TSK’nın intikali için bölge güvenliğinin sağlanmış olması gerekiyor.
İdlib’in Önemi Nedir?
İdlib için Astana’dan çıkan ateşkes durumu korunamaz ise, Esed rejiminin, İran destekli grupların ve Rusya’nın bölgede yeni bir şiddet dalgası oluşturmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaş sırasında en çok acı ve yıkımın en çok yaşandığı kentlerden biri de İdlib olmakla birlikte, savaşın daha şiddetli yaşandığı iç bölgelerden İdlib’e milyonlarca insan göç etti. İdlib’de çatışmaların yükselmesi ve ateşkesin bozulması durumunda Türkiye’ye yeni bir göç dalgası oluşturacağı düşünülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de bir çatışma olması halinde savaştan kaçacak olan insanlara kapılarımızın açık olduğunu belirtmesiyle birlikte, TSK’nın İdlib’de oluşturacağı güvenlik koridoru nedeni ile büyük bir göç dalgasının önüne geçmesi planlanıyor.
İdlib-PKK/PYD İlişkisinin Boyutu Nedir?
İdlib’in kuzeydoğu sınırında yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011 yılından bu yana PYD/PKK terör örgütünün elinde bulunuyor.
Irak’tan başlayıp Akdeniz’e uzanan bir koridor açma niyetindeki PYD’nin bu amacını gerçekleştirmesi için İdlib’in bir bölümü almak zorunda. TSK ‘nın bölgede olması, PYD/PKK terör örgütünün Afrin’den İdlib’e yayılmasını engellemeyi amaçlıyor.
Gülay Kulaklı
StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.