Katalonya Özerk Bölgesi, 1 Ekim’de düzenlediği refendum sonrası bugün tek taraflı bağımsızlık ilan ettiğini duyurdu. Başta Avrupa olmak üzere dünya gündemine bomba gibi düşen açıklama sonrası gözler İspanya’ya çevrildi.
İspanya Senatosu, bağımsızlık ilanının hemen ardından saatler içinde anayasanın 155. maddesi gereği Katalonya’nın özerkliğini elinden aldı. Katalonya Özerk Bölgesi yönetimini görevden alarak parlamentoyu fesheden İspanya merkezi yönetimi, 21 Aralık’ta seçim yapılması yönünde karar aldı.
Başbakan Rajoy, “Hükümet, 155. maddeyi uygulamaya başladı. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer hükümet üyeleri ile Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan tüm polis müdürleri görevlerinden alındı.” diye konuştu.
ABD ve Avrupa Birliği İspanyol yönetiminin yanında olduğunu, Katalonya’nın İspanya’nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayarak Madrid hükümetini desteklediklerini bildirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada da Katalonya’nın kararının doğru bir adım olmadığını ifadelerine yer verildi.
Katalonya Hakkında Bilgi
– İspanya’nın doğusunda yer alan Katalonya özerk yönetimi 7 buçuk milyon nüfusa sahip.
– 4 şehirden oluşan özerk bölgenin başkenti Barselona, 50 İspanyol ilinden daha kalabalık bir şehir.
– Barselona, sadece Akdeniz’in en girişimci metropollerinden biri değil aynı zamanda GSMH açısından AB’nin dördüncü büyük kenti.
– Katalonya, İspanya GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 20’sini, ihracatın ise yüzde 26’sını karşılıyor.
– Katalanlar İspanya’nın yükünü çektiklerini ve tüm İspanyol halklarının vergilerini ödemek istemediklerini belirtiyor.
– 6 Eylül 2017’de Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, Referandum Yasası’nı kabul ederek, 1 Ekimde bağımsızlık referandumuna gidilmesi kararını onayladı.
Kaynak: StratejikOrtak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
ilginçtir, iç savaşların etkileri her ülkede üzerinden seneler dahi geçse hissediliyor. tıpkı türkiye gibi.