Irak Güçlerinin Kontrolüne Geçen Kerkük’te Yeni Harita

6411
Yazarlık Başvurusu

Kerkük’te son durum: Irak güvenlik güçlerinin 16 Ekim gece saatlerinde başlattığı ‘Kerkük operasyonu’ ile kent tamamen Bağdat yönetiminin kontrolüne geçti. Tarihi kentte peşmerge ile Irak güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda PKK peşmergenin tarafında çatıştı.

Gece başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden çatışmalarda Irak güçleri hızlı bir ilerleyiş gösterdi. Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı stratejik konumuyla öne çıkan Tuzhurmatu ilçesi de Irak ordusunun kontrolüne geçti.

Kerkük’te bir günde nasıl kontrol sağlandı?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarında Süleymaniye (KYB) ve Erbil (KDP) merkezli iki peşmerge gücü var. Şehirde ağırlıklı olan KYB peşmergeleri ilk çatışmaların ardından çekilme kararı aldı. KDP peşmergelerinin direndiği söylense de KYB’nin kararından 2-3 saat sonra Barzani yönetimindeki KDP peşmergeleri de çekilme kararı aldı. IKBY yanlıları Süleymaniye’ye kaçtı.

IKBY yanlıları Kerkük’ü terk etti.

Kerkük kimin elinde? – Kerkük son durum haritası

Kerkük, Irak federal polis güçleri ve Irak ordusu kontrolünde. IKBY kontrolündeki kent meclisi ve Valilik binası Bağdat yönetimince geri alındı.

Irak ordusunun Kerkük’te kontrolü sağlamasından sonra oluşan yeni harita. – Kerkük son durum haritası (16 Ekim 2017)

Irak ordusunun resmen 2. ordusu olarak tanınan Haşdi Şabi’nin şehir merkezine girmediği iddia edildi.

Irak ve Suriye son durum haritası (16 Ekim 2017) – Kaynak: @arslankerim

PKK Kerkük’e nereden geldi?

Terör örgütü PKK, peşmerge güçlerine destek vermek amacıyla Kerkük’e geldi. Sosyal medyada teröristlerin buraya nasıl ulaştığı merak konusu oldu.

PKK peşmergeye destek vermek için Kerkük’e geldi.

PKK’nın merkez üssü olarak bilinen Kandil Dağı’ndan Süleymaniye-Kerkük yolu ile geldiği belirtiliyor. Diğer bir seçenek olarak ise IŞİD’in Irak’ı işgal etmesinden sonra kentin kuzeybatısında üs kurduğu akıllara geliyor. Buradan yüzlerce militanının olduğu iddia ediliyor. Halen bu üsssün varlığını koruduğu belirtiliyor.

Kerkük Hakkında Bilgi

Bir milyonu aşkın nüfüsa sahip olan Kerkük, petrol rezervleriyle dikkat çekiyor. 2010 yılında Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirilen Kerkük’ün petrol rezervleri onlarca ülkeden daha fazla. 8,7 milyar varil rezerve sahip olan kent, eldeki verilerle Türkiye’nin 125 yıl petrol ihtiyacını karşılayabiliyor. Irak’ta savaştan önce ülke petrolünün üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştiriyordu.

Yaklaşık 900 bini Kerkük’ün merkezinde olmak üzere kentin 1,4 milyon nüfusa sahip olduğu biliniyor. Arap, Kürt ve Türkmenlerin birlikte yaşadığı kent yıllardır tartışmaların odak noktasında. Kerkük’te siyasi dengeler değişiyor, değiştikçe daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Kerkük’te bu duruma nasıl gelindi?

Saddam döneminde Arap nüfusunun göç ettirildiği, daha sonra ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesiyle birlikte Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından göç politikasının uygulandığı kadim şehir, 2014 yılında IŞİD’in işgaliyle tekrar gündeme geldi.

IŞİD’in 2014’te Irak’ı işgaliyle birlikte ordunun çekildiği bölgelere yerleşen peşmerge güçleri, 2015 yılı itibariyle fiili olarak kenti yönetmeye başladı. Örgütün Telafer, Musul, Tikrit ve Kerkük’ün güneyindeki işgal ettiği bölgelerden sonra haritaların tekrar çizileceği iddiaları kamuoyunu meşgul etti.

Barzani’nin 2007 yılında yaptığı “Kerkük’ün Kürdistan’ın kalbi olduğuna inanıyoruz” açıklaması üzerine IŞİD sonrasında yaptığı Kerkük, “Kürtlerin Kudüs’ü tanımlaması dikkat çekmişti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz