17 Aralık ile 24 Aralık arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.
-Doğu Kudüs’te gözaltına alınan 3 Türk vatandaşı, İsrail mahkemesince kefaletle serbest bırakıldı.
-BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararına karşı Filistin’in hazırladığı karar tasarısını görüşmek üzere toplandı. ABD, tasarıyı veto etti.
-Kuzey Kore lideri Kim Jong-un : “İsrail diye bir devlet var mı ki başkenti Kudüs olsun?”
– Filistin yönetimi, ABD’nin Kudüs tasarısını veto etmesine tepki göstererek, bu durumu “uluslararası topluma saygısızlık” şeklinde niteledi.
– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’deki Kudüs oylaması için ABD’ye gitti. Kudüs oturumu, Türkiye ve Yemen’in talebi üzerine gerçekleşti.
– ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılan Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürüldü. E-posta içeriğinde ise “Trump sizi izliyor!” yazdığı öne sürüldü.
– ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda perşembe günü görüşülen Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri “maddi yardımları kesmekle” tehdit etti.
-İsrail’den Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılacak Kudüs oylamasına saatler kala sert bir açıklama geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu BM’yi ‘yalanlar evi’ diye niteledi ve daha oylama yapılmadan kararı reddettiklerini açıkladı.
-BM Genel Kurulu’nda oylanan olan Kudüs’ün statüsü hakkındaki toplantıya saatler kala Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife’nın Twitter üzerinden paylaştığı yorumu dikkat çekti. Sosyal medyada geniş yankı bulan açıklamaya tepki gösterildi.
– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM’deki Kudüs oylaması öncesinde konuştu. Bakan Çavuşoğlu, ABD’ye tepki göstererek “İsimleri alıp ne yapacaksınız? O ülkeleri cezalandıracak mısınız?” dedi.
– ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditleri sonuç vermedi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasına ‘hükümsüz’ diyen karar ezici bir çoğunlukla, 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. 35 ülke çekimser kaldı.
-BM Genel Kurulu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının oylamasında çekimser kalan Bosna Hersek’in Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic’in, ‘evet’ oyu kullanmayı önerdiği ancak diğer iki üyenin çekimser kalma kararı aldıkları belirtildi.
– ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen Kudüs kararına ‘hayır’ oyu veren, çekimser kalan ve oylamaya katılmayan ülke temsilcilerine resepsiyon davetinde bulundu.
– BM Genel Kurulu’nun Trump’a darbesinin ardından Paris’te Macron ile buluşan Abbas, Filistin halkının bundan böyle Washington’ın sunacağı hiçbir planı kabul etmeyeceğini söyledi.
– ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerikan yönetimini bir an önce Genel Kurul’da oluşan dayanışma tablosunu doğru okuyarak hatasından dönmeye çağırıyorum” dedi.
-‘Vovan’ ve ‘Lexus’ olarak bilinen Rus komedyenler, kendilerini Polonya’nın yeni Başbakanı Mateusz Morawiecki olarak tanıttıkları ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’e telefon şakası yaptı.
– ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Rusya’nın ‘IŞİD’in Suriye’de bittiğine’ yönelik açıklamalarının doğru olmadığını savunarak, IŞİD tehdidinin sürdüğünü iddia etti.
–ABD Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize başvurusu yapabileceği en erken tarihin 1 yıl sonra, Ocak 2019 olduğunu açıkladı.
– ABD’de Korece konuşan iki öğrenciye “Dilinizi duymak istemiyorum” diyen ırkçı müşteri kendisini polis eşliğinde kapıda buldu.
-Birleşmiş Milletler (BM), Libya’da yaklaşık 400 bin göçmen arasında bulunan 36 bin çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.
–Çin’in adı, ticaret ve yatırım konusunda yakın ilişki kurduğu Zambiya’da “müdahale” ile anılıyor. Polis teşkilatında 8 yabancının göreve başlaması, üstelik Çinli olmaları halkı ayağa kaldırmaya yetti. 24 saat geçmeden Çinli polislerin görevine son verilirken yetkililer “ulusal kimlik” kavramına vurgu yaptılar.
–Kuzey Kore’nin ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını kınamasının ardından Gazzeli bir restoran sahibi kendince Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ‘sembolik’ teşekkürünü iletmek için Gazze’de hiçbir Kuzey Kore vatandaşı bulunmasa da restoran Korelilere yüzde 80 indirim yapan bir kampanya başlattı.
-ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yeni ulusal güvenlik stratejisini açıklayan konuşmasında “Rusya ve Çin’i” ABD’nin ‘güvenlik ve refahını zayıflatmayı amaçlayan rakip ülkeler’ olarak niteledi.
– ABD’nin 68 sayfalık yeni ulusal güvenlik stratejisi belgesinde “Kuzey Kore nükleer silahlarla milyonlarca ABD’li öldürmek için imkânlarını arttırmak istiyor” deniliyor.
-Rusya ve Çin’i ‘ABD değerlerine meydan okuyan rakipler’ olarak tanımlamasına Pekin yanıt verdi: “Artık Çin’in yükselişini kabullenin.”
– Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, ABD’nin yeni ulusal güvenlik stratejisinin, “diğer ülkelerle eşit koşullarda yapıcı işbirliği değil, çatışma çizgisini belirlediğini” belirtti.
– Pakistan, ABD’nin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde yer alan, ‘terör örgütlerinin Pakistan topraklarında faaliyet gösterdiği’ iddiasını reddederek “Pakistan ordusunun ABD’den gelecek paraya ihtiyacı yok” denildi.
– İran: “Trump’ın güvenlik stratejisi, başarısızlıklarını perdeleme çabası” açıklamasında bulundu. Belgenin ‘Tahran’a odaklanan sahte tehditler üzerine kurulduğunu’ söyleyen İran Dışişleri, bunun ABD’ye uluslararası başarısızlık getirirken dünyayı daha fazla istikrarsızlığa, güvensizliğe ve terörizme sürükleyeceği uyarısı yaptı.
– Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, Arakan Müslümanlarına yönelik zulmün boyutları karşısında Myanmar’ın fiili sivil lideri Aung San Suu Kyi ile ordunun başındaki General Aung Min Hlaing’in ‘soykırımla’ suçlanabileceğini iddia etti.
– ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik durulmazken Güney Kore lideri ev sahipliği yapacakları “2018 Kış Olimpiyat Oyunları” bitene dek ABD ile ortak tatbikatların ertelenmesi çağrısında bulundu.
– Kuzey Kore, ABD’nin ‘nükleer programı müzakere etme’ teklifini reddetti. Karara gerekçe olarak ise, müzakerenin BM Güvenlik Konseyi’nin Pyongyang üzerinde yeni yaptırımlar uygulamasına yönelik bir girişim olarak görülmesi olduğu belirtildi.
– Bangladeş temaslarını sürdüren Başbakan Binali Yıldırım, Arakanlı Müslümanların bulunduğu kampı ziyaret etti. Yıldırım, “Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. İnsanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek?” diye sordu.
– Ekranı kırık cep telefonlarını kullanmaktan bıkanları sevindirecek bir haber Japonya’dan geldi. Tokyo Üniveristesi’nde bir öğrenci yanlışlıkla, çatladığı ya da kırıldığı zaman kendini onaran yeni bir polimer cam tipini keşfetti.
– Kuzey Kore’den kaçan bir asker, askerden arındırılmış bölgeden (DMZ) geçerek Güney Kore’ye kaçtı. Bu yıl Güney Kore’ye kaçan 4. asker olan kişi, sorgulanmak üzere gözaltına alındı.
– Kuzey Kore, mayıs ayında dünya genelinde yüz binlerce bilgisayara bulaşan ‘WannaCry’ fidye yazılımının arkasında olduğuna yönelik ABD’li yetkililerden gelen suçlamalara ilk kez yanıt verdi. Kuzey Kore Dışişleri Sözcüsü siber saldırıyla ilgileri olmadığını açıkladı.
– ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili, “Fırtına bulutları Kore Yarımadası’nın üzerinde toplanıyor” dedi.
– Japonya’da Başbakan Şinzo Abe’nin kabinesi Kuzey Kore’de gelen tehditlerin gölgesinde ülkenin balistik füzelere karşı savunmasını güçlendirmek için, 46 milyar dolarlık (5.19 trilyon yen) rekor savunma bütçesini onayladı.
– Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde yapılacağını duyurdu.
– Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), kıtalararası balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye oy birliğiyle yeni yaptırımlar getirdiği bildirildi.
– Filipinler’de etkili olan tropikal Tembin (Vinta) tayfununun neden olduğu sel ve heyelanlarda ölü sayının 120’yi geçtiği bildirildi.
– Orta Amerika ülkesi Honduras’ta 26 Kasım’da yapılan ve sonuçları tartışmalı olan devlet başkanlığı seçimini, kısmi yeniden sayımın ardından mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in kazandığı açıklandı.
– Güney Amerika’da sol yönetim kuşağının yerini muhafazakar yönetim kuşağı alıyor. Bu eğilimin son halkası olan Şili’nin tekrar sağa kırmasıyla milyarder iş adamı Sebastian Pinera devlet başkanlığına geri döndü.
– Rus petrol şirketi Rosneft, Venezüella’da bulunan iki sahada yıllık 6.5 milyar metreküp doğalgaz üretecek.
– Brezilya’da Latin Amerika’nın en büyük rüşvet skandalının odağındaki inşaat firması Odebrecht’in kurucusu ve eski üst düzey yöneticisi‘in cezaevinden çıkarıldığı bildirildi.
– Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, askerlere polis olarak da görev yapma yetkisi tanıyan yasayı onayladı.
-Politico, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’ın nükleer anlaşmadan vazgeçmemesi için Hizbullah’a yönelik uyuşturucu kaçakçılığı soruşturmasını örtbas ettiğini iddia etti.
– Rusya’dan ABD’ye çağrı: “Nükleer silahlarınızı Avrupa’dan çekin.”
– Pentagon’un UFO’ları araştırmak üzere gizli bir program yürüttüğünün anlaşılmasıyla, ABD ordusunun bazı uçan nesnelere denk geldiği ortaya çıktı. Bu nesneler arasında, hızıyla şaşırtan bir cisim de yer alıyor.
– İran, Yemen’deki Husi milislerinin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a fırlattığı balistik füzenin ‘İran üretimi’ olduğu yönünde olduğu Suudi Arabistan ve ABD’den gelen suçlamalara yanıt verdi. İran Dışişleri Sözcüsü “Yemen’le silah bağlantımız yok” dedi.
– ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), ‘Rus saldırganlığını’ dizginlemek amacıyla Avrupa ülkelerindeki ABD hava üslerini genişletmek için 200 milyon dolardan fazla harcama yapmayı planladığı belirtildi.
– Musul’da ABD’nin havdan desteklediği Irak hükümet güçleri ile IŞİD arasındaki savaşta 9 bin ile 11 bin arası sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. AP’nin araştırmasına göre Musul’da sivil can kaybı daha önce bildirilenlerin 10 kat fazlası.
– ABD Maliye Bakanlığı, aralarında Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan’ın başkanı Ramzan Kadirov dahil 5 Rusya vatandaşını daha Magnitskiy Listesi’ne dahil ettiklerini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise bu yaptırımın karşılıksız bırakılmayacağını belirtti.
– ABD’deki bir üniversitenin yaptığı bir anket ABD’li seçmenlerin çoğunluğunun 2018’de daha fazla savaş beklediğini ortaya koydu. Ankete katılan Cumhuriyetçiler ekonomide iyileşme beklerken, Demokratlar tam tersi fikirde.
– Pentagon, ilk kez Yemen’de hava operasyonlarının yanı sıra kara operasyonları da yürüttüğünü kabul etti.
–ABD’de İran’a yaptırımların delinmesi davasında tanık olan Rıza Sarraf’ın duruşmalar sırasında çizdiği şemalar dikkat çekiyordu. Jürinin üzerlerinde değerlendirme yapma isteği üzerine şemalar mahkeme sunumu olarak kayıtlara geçti. Jüri’nin ortak bir karara varamaması üzerine müzakerelere 3 Ocak’ta devam edilmesine karar verildi.
-Dünyanın önde gelen bilişim şirketlerinden Apple’a, eski model iPhone telefonlarını yavaşlattıklarını itiraf etmesinden bir gün sonra dava açıldı.
-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in sosyal medyada Fahreddin Paşa’yı ‘hırsız’ olarak gösterdiği paylaşım Türkiye’de büyük tartışma ve tepki yarattı. BAE Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Türkiye’nin tepkisi iletildi.
-Ankara Büyükşehir Belediyesince, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Ankara Büyükelçiliğinin bulunduğu sokağın ismi “Fahreddin Paşa Sokağı” olarak değiştirilecek.
-Türkiye’nin siyasi kriz yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Körfez’de bir casus imparatorluğu kurmak için eski Amerikan casuslarını tuttuğu belirtildi. BAE’nin CIA’in yardımıyla kendi CIA’ini kurması amaçlanıyor. Hedef hem İran hem de İran ya da İhvan bağlantısıyla suçlanan muhalifler.
-ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ordusuna “savunma amaçlı geliştirilmiş savunma kapasiteleri” temin edilmesine karar verildiğini açıkladı. Amerika’nın ABC kanalı ise, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin Ukrayna’ya anti-tank füzesi satacağını söyledi.
-ABD Başkanı Trump’ın 12 Aralık’ta Pentagon’un “Suriye’deki ortaklarına” gönderilmek üzere hazırladığı 393.3 milyon dolarlık silah listesini onayladığı ortaya çıktı. Savunma bütçesinde SDG yerine ‘incelemeden geçmiş Suriye muhalefeti’ ifadesi yer alırken ABD’nin 2018’de de binlerce ağır silahı Suriye’ye yollayacağı görülüyor.
–Afganistan’ın başkenti Kabil’de istihbarat binası yakınlarında bir saldırı düzenlendi. Çatışmalar hala sürerken saldırıyı IŞİD üstlendi.
-”Gerek İran gerek Rusya olsun Suriye’de sahada savaşı kazananlar tarafından korunduğundan Beşar Esad kalacak” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaş bittikten sonra Batı’nın Esad ve temsilcileriyle konuşmak zorunda kalacağını belirtti.
– Suriye’de savaşın sona ermediğini söyleyen Esad ABD destekli Kürt güçlerine ‘vatan hainleri’ dedi. Cenevre müzakerelerindeki sorunların altını çizen Esad, Soçi’deki kongerede yeni Anayasa ve seçimler konusunun ele alınacağını aktardı.
–İran, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun ardından kapattığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sınır geçişlerini yeniden tamamen açtığını duyurdu.
-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) maaşların ödenmemesi yüzünden birçok il ve ilçede halk sokağa döküldü. Süleymaniye’nin Dukan ilçesine bağlı Piremegrun kasabasında KDP’nin yanı sıra muhalif partiler KYB, Goran ve Komel’in binaları ile polisi noktaları ateşe verildi.
–Katar Emiri, Twitter hesabı açan ikinci Körfez lideri oldu. Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Katar Milli Günü’nde resmi Twitter hesabı açarak, halkı kutladı.
-Suriye ordusunun, başkent Şam’ın güneybatısında Nusra hedeflerine karşı düzenlediği operasyonun başarıyla devam ettiği belirtildi.
-Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, ülkesinde başörtüsünün zorunlu kılınmasına karşı olduğunu belirterek, “İran devriminin üzerinden 40 yıl geçti. Başörtüsünün mecburi olması işe yaradı mı? Aksine, İslam’a uygun olmayan örtünme şekli arttı” dedi.
-Yemen’deki Husi hareketi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kraliyet Sarayı’na balistik füze fırlattı. Suudi Arabistan füzeyi havada imha ettiğini açıkladı.
-İran’dan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley’nin açıklamasına tepki: ABD’nin İran’daki diplomatik görevlerini yürüten İsviçre Büyükelçisi İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
-Batı Şeria’daki Kudüs protestolarında evinin girişine gelen İsrail askerlerini tokatlayan Ahed Tamimi sabaha karşı evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı. ‘Filistin’in cesur kızı’ lakabıyla tanınan 16-17 yaşlarındaki genç kız için İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ”Hayatı hapishane hücresinde son bulacak” dedi.
-İsrail makamları, Mescid-i Aksa’nın batı duvarı olan Ağlama Duvarı’nın altında 12 yıl süren bir çalışmanın ardından yeni bir sinagog açtı.
-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentinde hükümet karşıtı gösterilerde 5 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 93’e yükseldiği bildirildi. Irak Başbakanı Haydar İbadi ise, göstericilerin zarar görmesi halinde müdahalede bulunacaklarını açıkladı.
-Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransa’yı “Suriye’de akan kanı desteklemekle” suçlayarak barış konusunda konuşma hakkı olmadığını söyledi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Esad’a yanıtı ise “Suçlamalar kabul edilemez” oldu.
–Suudi Kralı Selman, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen, krallığın tarihindeki en büyük bütçeyi yaptıklarını duyurdu.
–Suudi Arabistan, Katar ile olan tek kara sınırı Selva Sınır Kapısı’nı nihai olarak kapattı.
–IKBY’de siyasi deprem: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde hükümete karşı protestolar devam ederken muhalefetteki Goran ile Komel partileri hükümetten çekilme kararı aldı. Goran üyesi olan IKBY Meclisi Başkanı Yusuf Muhammed de istifa etti.
-Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın akrabalarından bir kadın, Almanya’da sığınmacı statüsünü aldığı belirtildi.
-Suriye’deki ateşkesin garantörleri Rusya, Türkiye ve İran’ın Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Konseyi’ne 23 Kürt temsilcinin katılması konusunda mutabakat sağladığı belirtildi.Konsey’de PYD’nin masada olmayacağı garantisi veriliyor.
-Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, Rusya’nın Suriye’de bulunan Tartus’taki üssünün genişletilmesiyle ilgili anlaşmayı onayladı.
-İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ndeki (UNESCO) daimi temsilcisine İsrail’in UNESCO’dan çekileceğini resmi olarak bildirmesi talimatı verdiği bildirildi.
-Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, ABD’nin Kudüs konusunda yeni açıklamalar yapabileceği yönünde bilgiler bulunduğunu söyledi.
-Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesindeki nükleer santralleri kapatamayacağını söyledi.
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü.
–MiG-29 tipi bir savaş uçağı, Polonya’nın başkenti Varşova yakınlarındaki Minsk Mazowiecki askeri havaalanına dönerken yere çakıldı.
–Eski Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis ile Alman parlamenter Fabio De Masi, 2015 yılında Yunan bankaları için hayati öneme sahip fonlamayı durdurma kararına zemin teşkil eden bir belgeye erişim elde edebilmek için Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) dava etti.
–İngiltere’nin Kraliyet Donanması’nın 4.1 milyar dolara mal olan, en büyük ve en güçlü uçak gemisi Queen Elizabeth’te, göreve başlamasından kısa süre sonra hasar oluştu. Geminin üzerindeki hasar nedeniyle saatte 200 litre su sızdırdığı belirtildi.
–İngiltere Kraliyet Donanması eski Komutanı Alan West, ülkenin deniz kuvvetlerinin ‘kritik düşük boyutları’ nedeniyle ‘dağılmanın eşiğinde’ olduğunu belirtti.
-İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi’nde, yapılan ve ayrılıkçılar ile birlik yanlıları arasında geçen seçimde ayrılıkçı partilerin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşmasının ardından Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont Brüksel’de zafer konuşması yaptı. Puigdemont, “Seçimleri Katalan Cumhuriyeti kazandı. İspanya devleti yenildi. İspanya Başbabakanı Mariano Rajoy ve müttefikleri kaybetti” dedi.
-Hakkındaki suçlamalar nedeniyle Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Eski Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’da yapılan seçimlerde ayrılıkçı partilerin hükümeti kurmak için gerekli sayıya ulaşmasının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a İspanya dışında görüşme teklifinde bulundu. Rajoy ise teklifi reddetti.
-Avrupa Adalet Divanı, Uber’in teknolojik bir uygulama değil ulaştırma hizmeti sağlayan bir şirket olduğuna karar verdi. Bu kararla Uber, 28 üye ülkede ulusal düzenlemeler ile karşı karşıya kalacak.
-Gürcistan’ın eski Devlet Başkanı ve Ukrayna’nın Odessa şehrinin eski valisi Mihail Saakaşvili, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’ya açık mektup yayımlayarak istifa çağrısı yaptı.
-Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Polonya’daki yargı reformunun hukukun üstünlüğü prensibine aykırı olduğu gerekçesiyle, daha önce hiçbir üyeye uygulamadığı cezalandırma olan AB’de oy hakkının elinden alınması sürecini başlattı.
–Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Polonya’nın, Avrupa Birliği’ndeki (AB) oy hakkının elinden alınması sürecini başlatan AB Komisyonu’na tepki gösterdi.
–İngiltere Başbakan Yardımcısı Green, bilgisayarında bulunan pornografik içerik nedeniyle istifa etti.
-DW Türkçe’nin görüştüğü Alman emniyet yetkilileri, HDP’li Garo Paylan’ın gündeme getirdiği Avrupa’daki bazı Türkiye kökenlilere suikast iddiasıyla ilgili “Tehlikeden haberdarız” açıklamasını yaptı.
-Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesini ileri sürerek, Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzatma kararı aldı.
–Eski Yugoslavya için kurulan Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY), 24 yıllık faaliyetten sonra kapılarını kapattı. Ama geride pek çok soru işareti bıraktı.
–Almanya Federal Emniyet Teşkilatı’nın resmi internet sayfasında ‘Türk mahkemelerinden gönderildiği iddia edilen bir mektupla‘ dolandırıcılık yapıldığına dair uyarı yayımlandı.
-İngiliz futbol takımı Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola hakkında “İspanya devletine isyandan” soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
–Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında özel bir anlaşma imzalanmasından yana olduğunu belirterek, “Türkiye’nin AB’ye üye olacağı konusunda ikiyüzlülüğü bırakalım” dedi.
-Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin halen “soğuk” olduğunu belirterek, “İlişkilerin düzelmesinin iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
–Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus subaylara Donbass’taki Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’ne (JCCC) geri dönmeleri çağrısında bulundu.
-Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksey Lavrentyev, Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde sadece Suriyeli katılımcıların konuşma yapabileceğini belirtti.
–Rusya’nın yeni savaş robotu ‘Nerehta’, Rusya’nın Vladimir bölgesindeki sahada kış şartlarında test edildi. Rus askeri televizyonu Zvezda, test sahasında yapılan çalışmalarla ilgili bir video yayınladı.
-Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkan Yardımcısı Anatoliy Vıybornıy, Türkiye’nin özellikle terörle mücadele konusunda olmak üzere yasalarını Rusya ile senkronize etmek istediğini söyledi.
–Rus hükümeti tarafından ilk kez teşvik kapsamına alınan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi için 76 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi.
-Rusya: “S-400 anlaşmasının bir kısmının karşılanması için Türkiye’ye kredi vereceğiz.”
Kaynak: StratejikOrtak.com, CNN, BBC, Sputnik News
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.