IŞİD Bitti: Irak Son Durum Haritası (Aralık 2017)

103007

23

Irak’ta Taraflar
Irak Hükümeti  – Şii Haşdi Şabi örgütü ve yerel Sünni milisler -kırmızı-
IKBY (Kürt Bölgesi) – Peşmerge -yeşil-
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler -siyah-
* KCK/PKK çatısındaki YPG, YBŞ ve YPJ gibi gruplar Şengal başta olmak üzere bazı merkezleri peşmergeyle birlikte kontrol ediyor.

10 Aralık 2017: Irak’ta 2014 yılında başlayan IŞİD işgali son buldu. 9 Aralık 2017’de Irak Başbakanı İbadi IŞİD ile savaşın sona erdiğini duyurdu. Terör örgütü tamamen ülkeden çıkarıldı.

Irak son durum haritası (10 Aralık 2017)

 

29 Ekim 2017: Irak ordusunun tartışmalı bölgelerde ilerleyişi sürüyor. Irak Başbakanı İbadi, 2003 sınırlarına dönülmeden durulmayacağını açıkladı. Şu an için bölgedeki en güncel ilerleme haritası şöyle:

Irak ordusunun ilerleyişi – Kuzey Irak’ta son durum haritası (29 Ekim 2017) – Harita: ISW

16 Ekim 2017: Suriye ve Irak’taki son durum tek haritada…

Suriye ve Irak’ta son durum haritası (16 Ekim 2017)

15 Ekim 2017: Irak ordusunun Kerkük harekatından önceki Irak haritası…

Irak son durum haritası (15 Ekim 2017)

22 Eylül 2017: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenledi. Yüzde 92 ‘Evet’in çıktığı refarandum sonrası gözler Bağdat yönetimine ve bölge ülkelerinde. Türkiye ve İran’ın ağır yaptırım uygulayacağı söylenen Kuzey Irak yönetiminin önümüzdeki günlerde hangi politikaları işleyeceği merak konusu.

Ülkede Kerkük’ün güneyindeki Havice’ye Irak ordusunun operasyonu sürerken, IŞİD yer yer Ramadi kırsalında saldırılar düzenliyor. Kuzey Irak haritası ve bölgede son durum şöyle…

Irak son durum haritası (22 Eylül 2017)

16 Ağustos 2017: Musul’un tamamen Irak ordusunun kontrole geçmesinin ardından gözler IŞİD kontrolündeki Telafer’e çevrildi.

Irak son durum haritası – 16 Ağustos 2017

1 Temmuz 2017 tarihiyle Irak’ta son durum haritası:

Irak son durum haritası – 1 Temmuz 2017
  • Irak’ın Ağustos 2016’dan Mayıs 2017’ye kadar olan savaş haritalarının arşivi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Ağustos 2017’de Irak

Irak’ta son durum: ABD’nin Irak işgalinden sonra başlayan Şii-Sünni gerilimi, 2013 yılında IŞİD’in Musul işgal etmesiyle kendi içerisinde boyut değiştirdi. Topraklarının büyük çoğunluğu IŞİD tarafından işgal edilen Irak’ta vatandaşlar, yaklaşık bir sene süren Musul operasyonunun sona ermesiyle gün yüzü göreceklerini düşünüyor. Örgüt şu anda tam olarak Irak topraklarından çıkarılamadı. Ülkede hali hazırda Türkmenlerin yaşadığı Tel Afer, ülkenin batı kırsalındaki bazı bölgeler ve Kerkük’ün güneyi Havice IŞİD’in kontrolünde. Iraklı yetkililer Musul’un temizlenmesiyle örgütün Irak’taki en büyük ekonomik ve sosyolojik gücünü kaybettiği yorumlarını yapıyor.

Peşmerge Musul’un batısında Suriye yolu üzerinde bulunan Sincar’ı PKK ile birlikte kontrol ediyor. Ara ara küçük çaplı çatışmaların yaşandığı Sincar Dağı çevresi ‘İkinci Kandil’ olarak tabir ediliyor. Irak ordusu, Mayıs ayının sonunda 4 yıl sonra ilk kez (kuzeyden) Suriye sınırına ulaştı. IŞİD ile savaşan Irak Ordusu ve Şii Haşdi Şabi milisleri, yaklaşık iki yıldır Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmergeleriyle koordineli olarak hareket ediyor.

Ülkenin IŞİD’den sonra en önemli sorunlarının başında ‘Kuzey Irak’ın ayrılma süreci’ geliyor. Erbil yönetimi, yıllardır dile getirdiği bağımsızlık referandumunu hayata geçirme kararı aldı. 25 Eylül’de Irak’tan ayrılmak için düzenlenecek olan referandum, Türkiye ve İran tarafından tepkiyle karşılanıyor. IŞİD’in Irak’ı işgalinden sonra ele geçirilen toprakların referandum kapsamına alınacağını ifade eden IKBY’li yetkililer, bağımsızlık sonrası bu toprakları IKBY ile Irak arasında sınır olarak kabul edeceklerini söylüyor.

Haziran-Temmuz arasında Irak’a dair dikkat çeken başlıklar:

-Irak’ta faaliyetlerine son verilen İran karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü’nün Paris’teki konferansına Suudi Prens Faysal da katıldı.

– Küçük bir bölge hâlâ IŞİD’in elinde olsa da Irak devlet televizyonu, Musul operasyonunun bittiğini ve IŞİD’in mağlup edildiğini ilân etti.

– Mısır’da Sisi ile ortak basın toplantısında konuşan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi, Katar’ın Irak’ı Şii ve Sünni olarak bölmek istediğini söyledi.

– Irak Başbakanı İbadi, ülkedeki Kürt azınlığın arzularına saygı duyduğunu ancak referandumun zamansız olduğunu ifade etti.

– Irak Ordusu 4 yıl sonra ilk kez (kuzeyden) Suriye sınırına ulaştı, Sincar’da PKK’ya ‘komşu’ oldu.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Sisi ve İbadi Israil ve Amerika kuklası… Musul ve Kerkük gibi petrol zengini bölgeleri hangi salak başbakan kendi ülkesi sınırları icerisinde kurulacak başka bir ülkenin egemenliğine geçmesine razı olur.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz