‘Sır’ İsrail Ordusu: Personel Sayısı ve Hava Kuvvetleri

15150
Yazarlık Başvurusu

Türk toplumunda senelerdir merak edilen, her olayın arkasında olduğuna dair teoriler üretilen, binlerce yıl önce yeryüzüne dağılıp, 14 Mayıs 1948’de tekrar bir devlet haline gelen İsrail’in ordusundan bahsedeceğim. Neden “Sır” İsrail Ordusu başlığını tercih ettiğimi anlamışsınızdır, bu bir medya başarısı mıdır, paranoya mıdır bilinmez lakin, İsrail için gerçekleştirilen her sohbette, yenilmez ve yıkılmaz bir orduya sahip anlayışı vardır. Bugün bu ordunun önemli askeri envanterlerini ve personel sayısını içeren makalenin ilk bölümüne başlıyorum.

Bölüm 1: İsrail Ordusu Personel Sayısı ve Hava Kuvvetleri

Personel Sayısı:

İsrail Ordusu’na kayıtlı 615.000 asker bulunmaktadır. Aktif asker sayısı 170.000 iken, 445.000 göreve hazır yedek personel bulunmaktadır. Çok acil durumlarda ise silah altına alınabilecek yaklaşık 3.000.000 nüfus bulunmaktadır.

İsrail Hava Kuvvetleri:

İsrail Hava Kuvvetleri, 252 saldırı uçağı, 252 savaş uçağı, 152 eğitim uçağı, 48 atak helikopteri, 95 kargo uçağı ve diğer amaçlarla kullanılan sayısı net olarak tespit edilememiş helikopter ve İHA/SİHA içerir.

Önemli olanlara bakalım:

F 35 tipi savaş uçağı, ordunun en yeni savaş uçaklarından…

IAI Super Heron, 2014 üretimi SİHA/İHA. (Paylaşılmış ancak telif hakkına takılan, IAI Green Dragon [2018] IAI ROTEM L [2017] tipi SİHA/İHA’ların yalnızca ismini vermekle yetinebiliyoruz.)

2012 üretimi Elbit Hermes 900 envanterin önemli araçlarından birisi… Yaptığım araştırmalara göre, İsrail Hava Kuvvetleri, 1990’ların sonundan itibaren İHA/SİHA üzerine çalışmalarını yoğunlaştırarak, düşük maliyetle ve yüksek verimle operasyonlar gerçekleştirmeyi amaçlayan bir proje izliyor.

Günümüzde, birçok devlet, hatta bazı örgütler bile bu konunun farkında ve planlarını bu duruma yönelttiler. Benzer bir envanter daha paylaşıp devam edeceğim. Zira ordunun önemli araçlarını paylaşıyorum, tamamı biraz ilginizi dağıtabilir.

IAI Harop/Harpy tipi araç. Bu araç aynı zamanda Hindistan Ordusu’nun da önemli envanterlerinden birisi olarak sayılır.

Bell Boeing V22 Osprey tipi askeri kargo uçağı, 2007 ABD üretimi bir uçaktır. İsteğe bağlı ağır makineli tüfek ile silahlandırılabilir.

1986 ABD üretimi, AH-64 Apache tipi saldırı helikopteri, ordu için oldukça önemlidir. Zira hava kuvvetleri içinde pek fazla savaş helikopteri bulunmamaktadır. Eurocopter tipinin yeterliliği ise tartışılmaktadır.

IAI Kfir 1976 yılında Ekvator, Kolombiya, Sri Lanka, İsrail ve ABD ortak üretimi savaş uçağıdır. 

Ordunun ehemmiyetli hava envanterlerinden birisi de, F 15 tipi savaş uçaklarıdır. Bu uçaklar bilindiği üzere ABD kaynaklıdır. Ve 1988 yapımıdır.

Pek fazla askeriye ile ilgilenmeyenlerin, ancak aksiyon filmi sevenlerin belki de tesadüfen izlediği “Kara Şahin Düştü” filminin Kara Şahin’i.. UH-60 Black Hawk tipi nakliye helikopteri. Sikorsky ismini de eklediğimizde, Türk toplumunda meşhurluğu iki katına çıkar. Bu araç, 1979 yılında ABD tarafından üretilmiştir.

F15’i vermişken ünlü F 16 tipi savaş uçağını paylaşmadan olmaz. 1978 üretimi uçak, İsrail Ordusu’nda popülerliğini korumaktadır.

IAI Nesher 1972, İsrail üretimi savaş uçağıdır. Üretim esnasında Arjantin ve Güney Afrika ile bazı ortak çalışmalar da yürütülmüştür.

F-4 Phantom II tipi savaş uçakları, 1960 yılında ABD tarafından üretilerek, orduda yerini almıştır. Bu uçakların görseliyle makalemin hava kuvvetleri bölümünü sonlandırırken, burada paylaşılmayan bazı diğer araçları da ekleyelim, meraklı dostlarımıza da araştırma payı bırakmış olalım.

2016 İtalya üretimi M-346 tipi eğitim/hafif tipte savaş uçağı, UVision Hero serileri yerel üretim olması açısından önemli İHA/SİHA’lar, 2002 Fransa üretimi Eurocopter tipi hafif/orta çok amaçlı helikopterler, 1999 ABD üretimi C-130J Super Hercules tipi orta seviye askeri kargo uçağı, 1984 ABD üretimi Sikorsky SH-60 Seahawk tipi çok amaçlı helikopterler, 1970 SSCB üretimi MiG-23 tipi savaş uçağı…

Genel hatlarıyla, İsrail Ordusu’nu inceleyeceğim makalenin ilk bölümü olan, personel ve hava kuvvetleri bölümünü bitirmiş bulunmaktayım. Bir sonraki yazıda, kara kuvvetleri ile devam etmeyi amaçlıyorum.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz