‘Sır’ İsrail Ordusu: Kara Kuvvetleri ve Envanteri

7997

‘Sır’ İsrail Ordusu yazı dizisi devam ediyor. Daha önceki bölümde, ülkenin askeri personel sayısını ve hava kuvvetlerinin önemli envanterleriyle bu envanterlerin miktarı hakkında bilgi paylaşımında bulunmuştum. Şimdi  İsrail Ordusu’nun kara kuvvetlerini inceleyeceğiz:

Bölüm 2: İsrail Ordusu Kara Kuvvetleri

İsrail Ordusu’nun kara kuvvetlerini incelemeye başlayalım. Kara Kuvvetleri temel olarak, 10575 adet zırhlı araç, 2760 adet tank, 950 adet obüs/topçu, ve 148 adet mobil fırlatıcıdan oluşur.

Önemli modelleri incelemeye başlayalım. İlk sırada 2008 yapımı, İsrail üretimi Merkava Namer isimli zırhlı araç var.

Yerel üretim olan bir başka zırhlı ile devam ediyoruz. 2005 üretimi Hatehof Wolf tipi araç, görüntüsüyle oldukça heybetli durmakta.

Ortadoğu ile ilgilenenlerin yakından tanıdığı 1994 ABD yapımı Humvee ile devam ediyoruz.

Sırada ismini pek duymadığınız, yerel üretim bir zırhlı var. Achzarit’ten bahsediyorum. 1988 üretimi araç, orduda görevler almayı sürdürüyor.

1985 yerel yapım Merkava Sholef ve Soltam Rascal ordu tarafından geliştirilen ehemmiyetli obüs tipleri, Sholef projesi bir takım sebeplerden dolayı iptal olmuş olsa da Soltam Rascal orduda yerini alıyor. Telif hakları sebebiyle fotoğraflarını paylaşamıyorum. Fakat internette küçük bir arama ile ulaşabilirsiniz.

Bir zırhlı araç ile devam ediyoruz. 1984 yerel üretim, PUMA CEV tipi zırhlı araç karşımızda. Bu aracın yapımı, İngiltere Ordusu’nun savaş tecrübesinden faydalanarak gerçekleştirilmiştir.

1983 LAR-160 tipi, İsrail üretimi mobil roket fırlatıcı İsrail Ordusu Kara Kuvvetleri için epey önem arz etmektedir. Üretim sırasında Arjantin,Azerbaycan,Şili,Gürcistan,Kazakistan
Romanya ve Venezuela gibi ülkelerle işbirliği yürütülmüştür.

Konu mobil fırlatıcılardan açılmışken, en aktif ve başarılı araçlardan biri olan M270 MLRS tipi, 1983 ABD üretimi “savaş oyuncağını” unutmamak gerek. 12 roket kapasiteli bu fırlatıcı, güdümlü veya güdümsüz füze/roketlerin düşman hedeflerini imhası konusunda usta.

Yine oldukça gündemde olan bir askeri araçla devam edeceğiz. Bir hava savunma sistemi, MIM 104 Patriot 1981 ABD üretimi olan sistem, bugünlerde Türkiye’nin de gündeminde bulunuyor. İsrail bu envanteri, Saddam Hüseyin’in bölgeye gönderdiği SCUD füzelerinin yerleşim yerlerine düşmesinden sonra ABD’den aldı. Envanterle alakalı detaylara çok fazla girerek, konu dışına çıkmak istemem.

Bir başka meşhur envanter olan Merkava tankı ile devam edebiliriz. 1979’da İsrail’de üretilen tank, belki de Demir Kubbe hava savunma sistemlerinden sonra, en popüler araç.

Sırada tarihi biraz daha eski fakat aktif olarak kullanılan bir başka tank mevcut. 1960 ABD üretimi, M60 Patton..

Adını sıkça duyduğumuz hava savunma sistemi Demir Kubbe’ye bir göz atalım. 2010 yılında son testlerini tamamlayıp aktif olarak kullanılan sistem, özellikle Gazze’den El Kassam Tugayları tarafından ve IŞİD’in bölgedeki roket saldırılarından koruma niteliği taşıyor.

İsrail’in kuruluş yıllarında silah ticaretini aktif olarak sürdürdüğü SSCB yapımı T-62 tankı
ile devam ediyoruz. 1961 yılında üretilen tankın Afganistan’da bir askeri geçit töreninde görüntülenmiş hali:

İlginç bir askeri envanter ile kara kuvvetleri bölümünü bitireceğiz. İsrail üretimi, Pereh.. Görünümü M60’a benzeyen aracın namlu kısmı top ateşleyicisine benziyor ancak bu araç ATGM füzesi ateşliyor.

Pereh ile noktaladık.

Birinci bölüm olan İsrail Ordusu Personel Sayısı ve Hava Kuvvetleri isimli yazıya buradan ulaşabilirsiniz: ‘Sır’ İsrail Ordusu: Personel Sayısı ve Hava Kuvvetleri

Not: Makale başlığındaki fotoğraf www.novinite.com adlı internet sitesinden alınmıştır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz