Avrupa ülkeleri, esas olarak enerji verimliliği kazançlarından dolayı, 10 yıl öncesine kıyasla daha az enerji tüketiyor. Avrupa ayrıca enerji tasarrufu ve yenilebilir enerjinin beklenenden hızlı gelişmesi nedeniyle fosil yakıtlarına daha az ihtiyaç duyuyor. Temiz enerji açısından dünya ülkelerine göre öncü konumda olan Avrupa ülkeleri arasında en çok kullanılan enerji kaynağı yine de fosil yakıtlar.
Avrupa Birliği Ülkelerinde Kullanılan Yakıt Türleri
Kullanılan yakıt türü Avrupa çapında oldukça değişiklik gösteriyor. Bazı ülkeler neredeyse tamamıyla fosil yakıt kullanırken, bazıları da enerji ihtiyacını yenilebilir ve nükleer enerji dahil olmak üzere farklı enerji kaynaklarından karşılamayı sürdürüyor. Yenilebilir kaynaklarda İskandinav ülkeleri dikkat çekerken, Doğu Avrupa ülkelerinde kömür ve diğer katı yakıtların hala çok kullanıldığı göze çarpıyor.
Yukarıdaki grafiği incelediğimizde ülkelerin kendi içerisindeki enerji dağılım kalemlerine göre;
Nükleer enerjiyi enerji kaynakları arasında en fazla kullanan ülke: Fransa, İsveç ve Bulgaristan
Kömür ve linyit içeren katı yakıtları enerji kaynakları arasında en fazla kullanan ülkeler: Estonya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti
Doğal gazı enerji kaynakları arasında en fazla kullanan ülkeler: İtalya, İngiltere ve Macaristan
Petrolü enerji kaynakları arasında en fazla kullanan ülkeler: Malta, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve Lüksemburg
Yenilebilir kaynakları enerji kaynakları arasında en fazla kullanan ülkeler: İzlanda, Norveç ve İsveç
Avrupa Birliği Ülkeleri Genelinde İçi Enerji Tüketim Oranları:
Brüt iç enerji tüketimi: Bir ülkenin iç tüketimini karşılamak için gerekli olan enerji miktarına deniyor.
Sektörlere Göre Avrupa Birliği Ülkelerinde Nihai Enerji Tüketimi
Nihai enerji tüketimi; haneler, sanayi ve tarım gibi son kullanıcılar tarafından tüketilen toplam enerjiye denir. Nihai tüketiciye ulaşan ve enerji sektörünün kendisinin kullandığı enerji haricindeki enerjidir.
Kaynak: StratejikOrtak.com
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
[…] Sanayi, teknoloji ve diğer üretim birimleri konusunda kendini üst düzey bir konuma yerleştirmiş olan Avrupa ordusu, dünya üzerinde askeri, ekonomik, siyasi ve nükleer güç olarak dünyanın sayılı ittifak örgütlerinden birisi olurdu. Caydırıcılık konusunda ise hemen hemen her ülkenin girişimde bulunmadan önce defalarca düşüneceği bir birlik olacağı aşikâr. Ülkemiz açısından ise Avrupa ile ekonomik olarak iç içe girmiş bir konumda bulunmamız nedeniyle bu ülkeler, kendi pazarlarına karşı bir konum almak istemeyeceklerdir. Yine de geçmişten gelen bir husumet söz konusu olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu husumet sebebiyle Avrupa ordusu, ülkemiz için de daima tehdit oluşturabilecek bir birlik olacağını söylemek gerekir. […]