Afrika’nın Sahel Bölgesindeki Fransız Askeri Varlığı: 13 Asker Öldü

498
Yazarlık Başvurusu

Orta Afrika ülkelerinden Mali’de, Barkhane Operasyonu kapsamında 2 Fransız helikopterinin havada çarpışması sonucu 13 Fransız askeri öldü. Fransa Cumhurbaşkanı Manuel Macron’un “Bu 13 kahramanın tek bir amacı vardı: Bizi korumak” ifadesiyle Twitter hesabından duyurduğu olayın detayları ile ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kazayı Twitter hesabından duyurdu.

Fransa Savunma Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgiye göre Tiger tipi bir taarruz helikopterinin, Cougar tipi bir askeri nakliye helikopteriyle çarpıştığı belirtildi.

Fransız ordusunun 2013’te Mali’nin kuzeyinde bazı bölgeleri ele geçiren terör örgütlerine karşı başlattığı operasyon, Sahel bölgesinde Ağustos 2014’te başlatılan Barkhane operasyonu kapsamında devam ediyor.

Mali’de hayatını kaybeden 13 Fransız askeri.

Helikopter kazasının ardından Mali’de 6 yıl içerisinde toplam 38 Fransız askerinin öldüğü bildirildi.

Barkhane Operasyonu

Epervier ve Serval operasyonlarının devamı olan ve hala devam eden operasyon kapsamında özellikle IŞİD’e biat etmiş gruplar ile birlikte ayrılıkçı silahlı örgütlerin Sahel bölgesindeki Burkina Faso, Mali, Moritanya, Nijer ve Çad’da sürdürdüğü saldırılara karşı başlatıldı.

Terörle mücadele adı altında varlık gösteren Fransız ordusu, Mali’nin Gourna bölgesinde kalıcı ve büyük bir üs kurmak için çalışmalara başladığını duyurmuştu. Öte yandan Barkhane operasyonu komutanı Frederic Blachon, Burkina Faso’da artan terör saldırılara karşı Gourma şehrinde yeni bir askeri üs hazırlığında bulunduklarını açıkladı.

2017 verilere göre Barkhane Operasyonu’nun kapsadığı ülkeler ve Fransız ordusunun askeri varlığı.

Sahel Bölgesi

Kızıldeniz’den başlayarak batı Afrika sahillerine kadar uzanan, Afrika’nın orta kısmının ifade edildiği Sudan, Eritre, Çad, Nijerya, Nijer, Burkina Faso, Mali, Moritanya ve Senegal’in topraklarının yer aldığı bölgeye Sahel olarak nitelendiriliyor. Bu bölgedeki Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Çad’da ise BM, Avrupa Birliği ve Fransa ordusuna bağlı güçler yer alıyor. 5 ülkede toplam 4.500 – 5.000 Fransız askeri bulunuyor.

Sahel bölgesinde yer alan 5 ülkedeki yabancı askeri güçler. – Mart, 2019 (Africa Center)

Bölgedeki IŞİD varlığı her geçen gün artarken, Fransa’nın Sahel’deki günlük askeri harcamalarının 1 milyon avroyu bulduğu belirtiliyor.

Fransız ordusu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin bölgede istikrarı sağlayamadığını öne sürerek bölgede varlık gösterdiğini duyurmuştu.

Fransa’nın Afrika’daki Operasyonları

Fransa, Orta Afrika ağırlıklı birçok Afrika ülkesinde operasyon düzenledi. Özellikle Sahel bölgesi çevresinde yapılan müdahalelerin bazıları bölge hükümetlerinin izniyle bazıları ise rejimlerin devrilmesi için başlatıldı.

Afrika’da faaliyet gösteren Fransız askerleri

Epervier Operasyonu: 1986’da başlayan Çad-Libya çatışmalarında Çad hükümetinin isteği üzerine başlatıldı.

Boali Operasyonu: 2002’de Orta Afrika Cumhuriyeti’ne konuşlanan Çok Uluslu Güç’e (FOMUC) destek olmak amacıyla başlatıldı ve Aralık 2013’te sona erdi. Yeni operasyonun adı Sangaris operasyonu oldu.

Sangaris Operasyonu: Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki siyasi krizi sona erdirmek için Aralık 2013’te başlatılan operasyon kısa sürdü.

Serval Operasyonu: Mali hükümetine destek amacıyla Ocak 2013’te başlayan ve ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara karşı lojistik destek olmak için başlatılan operasyonun en etkin döneminde 4 bin Fransız askerinin olduğu biliniyor. Temmuz 2014’te sona eren operasyon yerini Barkhane Operasyonu’na bıraktı.

Fil Dişi Sahili’ndeki iç savaşı sona erdirmek adına 2002’de başlatılan Licorne ve Kaddafi yönetimini devirmek amacıyla deniz ve hava yolunun kullanıldığı 2011’deki Harmattan operasyonları Fransa ordusunun bölgedeki diğer operasyonlarından.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz