Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Sondaj ve Sismik Gemileri

1741

Türkiye, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında Yavuz, Fatih, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri ile bölgede kendini gösteriyor. İlk olarak Haziran 2018’de Fatih sondaj gemisiyle aramalara başlandı. Aradan geçen bir yılın ardından Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, Haziran 2018’de arama yapmak için Kocaeli Dilovası’nda yola çıktı.

Türk Deniz Kuvvetleri, arama faaliyetlerini sürdüren gemilere herhangi bir şekilde Yunan tacizi olmaması adına firkateynlerle eşlik ediyor.

Akdeniz’de bulunan gemilerimiz hakkında gözden kaçan bir detay var. Fatih ve Yavuz gemileri sondaj faaliyeti sürdürürken, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gerçekleştiriyor. Bu yazımızda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve sismik araştırma gemilerini ve bazı özelliklerini inceleyeceğiz.

Fatih Sondaj Gemisi

Haziran 2018’de yola çıkan 6. nesil teknolojiye sahip Fatih Sondaj Gemisi, 229 metre uzunluğunda ve 36 metre genişliğinde. 64 metre kule yüksekliği ve çift kule tasarımı ile eş zamanlı 2 sondaj yapabilme kapasitesine sahip. 12.200 metre sondaj derinliğine sahip olan Fatih, 3 bin metreden daha derine kadar inebilen sondaj kabiliyetine sahip.

Alanya-1 kuyusunda ilk faaliyetine başlayan Fatih sondaj gemisi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hedefimiz yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz, ilk sondajımızda doğalgaz ya da petrole rastlarız. Umudumuz yüksek” diye konuştu. Dönmez, Fatih gemisinin 30 Ekim 2018’den bu yana Akdeniz’de iki sondaj gerçekleştirdiğini, üçüncü olarak KKTC açıklarında Magosa-1 kuyusunda çalıştığını dile getirdi.

Dünyada kendi sınıfındaki 16 gemi arasında en yüksek teknolojiye sahip ilk 5 gemi arasında yer alıyor.

  • Deniz tabanını gözetleyebilen uzaktan kumandalı 2 su altı robotik denizaltı aracına sahip.
  • 210 personel görev yapıyor.
  • 2 helikopter ve 3 destek gemisini bünyesinde barındırıyor.
  • 4 lojistik vinç ve 6 operasyon vinciyle daha hızlı sondaj gerçekleştiriyor.

Yavuz Sondaj Gemisi

Fatih’in ardından Türkiye’nin ikinci ultra derin sondaj gemisi Yavuz da 6. nesil teknolojiye sahip. Fatih ile aynı uzunluk ve genişliğe sahip olan Yavuz sondaj gemisinin kule yüksekliği 74 metre ile Fatih’ten 10 metre daha yüksek. Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalabiliyor. Çalışmalarını çevreye zarar vermeden gerçekleştiren Yavuz, Karpaz-1 kuyusunda ilk sondajını Temmuz ayının sonunda gerçekleştirdi. İkinci sondajını Güzelyurt-1 lokasyonunda gerçekleştiriyor.

200’den fazla yerli ve yabancı uzman da gemide çalışıyor.

Yavuz’a TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG İmbat Hücumbotu eşlik ediyor.

Yavuz Sondaj Gemisi

Yavuz sondaj gemisinin yukarıdan görüntüsü:

Yavuz sondaj gemisinin yukarıdan görüntüsü

Barboros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi

Daha önce birçok kez Akdeniz’de ve Karadeniz’de sismik araştırmaya başlayan Barbaros Hayrettin Paşa, 8 kilometre derinlikteki jeolojik yapıları inceleyebiliyor. Yön ve pozisyon tayinini otomatik olarak gerçekleştirmesiyle birlikte iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabilme özelliğine sahip.

  • Uzunluğu 84 metre, genişliği 21,6 metre.
  • Bir helikopter pisti bulunuyor.
  • Buzullarda çalışma kapasitesi ve su temizleme sistemleriyle en çevreci gemiler arasında yer alıyor.
Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi

Yunan gemilerinin Akdeniz’de faaliyetini sürdürürken Barbaros Hayrettin Paşa’yı taciz etmesi üzerine Türk savaş gemileri bölgeye gelmişti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi

Türkiye’nin yüzde 90 yerlilik oranına sahip ilk araştırma gemisi Oruç Reis, ilk olarak Karadeniz ve Marmara’da arama faliyetlerini gerçekleştirmesinin ardından Doğu Akdeniz’e yöneldi. 400 milyon TL maliyet ile yapılan gemi 86 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde.

Farklı açılardan 35 aktif kameranın olduğu, 55 personel taşıyan ve tam dolu erzak deposuyla 35 gün denizde kalabilen Oruç Reis, 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapıları görüntüleyebiliyor. Barbaros Hayrettin Paşa’da olduğu gibi yüksek teknolojiye sahip Oruç Reis’te uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunuyor.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi

Türkiye’nin Sondaj ve Sismik Gemileri Nerede?

Doğu Akdeniz’de Kıbrıs çevresinde faaliyet gösteren gemilerden Fatih Kıbrıs’ın kuzey doğusunda, Yavuz ve Barbaros Hayrettin Paşa güneyinde, Oruç Reis ise batısında görev yapıyor.

Doğu Akdeniz’de Kıbrıs çevresinde görev yapan Yavuz, Fatih, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç reis gemilerinin koordinatlarının haritası. – (28 Kasım 2019)

Doğu Akdeniz’de 2020’de Neler Olacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2020 yılı bütçesi sunumunda Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ile ilgili bilgilendirme yaptı. Dönmez’in açıklamalarından önce çıkanlar şöyle:

  • Doğu Akdeniz’de 37 bin kilometrekare üç boyutlu sismik veri toplandı.
  • 2020 yılı içerisinde 5 adet kuyu açılarak petrol ve doğal gaz araması gerçekleşecek.
  • Denizlerde toplam 26 adet sondaj yapılması hedefleniyor.
  • Derin denizlerde belirlenen alanlardaki kuyuların tamamen milli imkanlarla ve sektör ortalamalarının altında maliyetlerle kazma kabiliyetine ulaşıldı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

[irp posts=”19256″ name=”Doğu Akdeniz 2018 Haber Arşivi: Doğalgaz Rezervleri ve Tatbikatlar”]

[irp posts=”10476″ name=”Doğu Akdeniz’de Enerji Savaşları”]

[irp posts=”22686″ name=”Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Sahiplendiği Libya Deniz Alanı”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz