Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası

129321
Yazarlık Başvurusu

Fırat’ın doğusuna başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Cumhuriyet tarihinin en büyük harekatı olarak tarihe geçen ‘Barış Pınarı Harekatı‘, Suriye Milli Ordusu ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatıldı. Bu başlık altında Barış Pınarı Harekatı son durum haritasını ve diğer tüm gelişmeleri paylaşacağız.

Operasyon alanı: Suriye sınırındaki Fırat’ın batısında kalan Menbiç ve Fırat’ın doğusunda yer alan Kobani, Tel Abyad, Resulayn, Kamışlı ve Malikiye.

Barış Pınarı Harekatı öncesi Suriye’nin kuzeyinde son durum haritası:

Fırat’ın doğusu, İdlib, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerini gösteren son durum haritası. (8 Ekim 2019) Harita: ISW/StratejikOrtak.com

Barış Pınarı Harekatı [TIMELINE]

1 Aralık 2019: Resulayn’ın güneyindeki Tel Temr’in batısında yer alan, M4 karayolunun güneyinde bulunan Aliye Siloları ve karayolundaki kontrol noktaları, Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşma kapsamında Esad rejimi ve Rusya kontrolüne geçti. Aliye Siloları 17 Ekim’de, Suriye Milli Ordusu’nun YPG ile girdiği çatışmalar sonucunda ele geçirilmişti.

Barış Pınarı Harekatı son durum haritası – Aliye Siloları, anlaşma kapsamında rejime bırakıldı. – 1 Aralık 2019

24 Kasım 2019: Ayn İsa ilçesinin kuzeyindeki Ayn İsa kampı ve Sayda Köyü‘nü 23 Kasım’da kontrol altına alan Suriye Milli Ordusu askerleri, akşam saatlerinde YPG ve rejim güçlerinin saldırısı sonrası bu iki noktayı kaybetti. Barış Pınarı Harekatı’nın ilk günü Türk savaş uçaklarının çevresindeki PKK hedeflerini vurduğu Ayn İsa ilçesi, Türkiye sınırının 30 kilometre güneyindeki M4 karayolunun güvenliği açısından stratejik bir konumda yer alıyor.

Barış Pınarı Harekatı (24 Kasım 2019) – Ayn İsa kuzeyindeki iki nokta YPG tarafından ele geçirildi.

21 Kasım 2019: Milli Savunma Bakanı harekat ile ilgili son bilgileri paylaştı:

  • 145 km uzunluğunda 30 km derinlikte güvenli bölge sağlandı.
  • Uyuyan hücreler olmakla birlikte genel anlamda harekat bölgesi temizlendi.
  • Harekat bölgesinin doğu ve batısından gelen tacizleri Ruslar ve ABD’lilerle görüşüyoruz. İki ülke ile yapılan mutabakatın koşulları tam olarak sağlanmadı.
  • Harekat ne zamana kadar sürecek deniyor, en son terörist etkisiz hale getirilene kadar.

15 Kasım 2019: Barış Pınarı Harekatı’nda 9 Ekim’den bu yana TSK ile omuz omuza savaşan Suriye Milli Ordusu’ndan 224 asker şehit oldu, 692 asker yaralandı.

10 Kasım 2019: YPG’li teröristlerin Tel Abyad’ın güneyindeki Salık Atik köyünde bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 8 sivil hayatını kaybetti. Teröristler, son 8 günde 3. kez bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Barış Pınarı Harekatı son durum haritası (10 Kasım 2019) – @archicivilians

7 Kasım 2019: Harekatın 30. gününde Suriye Milli Ordusu 151 şehit verirken, 559 asker de yaralandı. Suriye son durum haritasında petrol ve doğal gaz kaynaklarını gösteren harita:

Suriye petrol ve doğal gaz haritası – 07.11.2019 – (Harita: Suriye Gündemi)

[irp posts=”20697″ name=”Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2019)”]

3 Kasım 2019: Rejim güçleri, Resulayn’ın güneydoğusunda yer alan Tel Tamr’a çok sayıda tank ve ağır silah takviyesinde bulundu. YPG ile rejim güçlerinin başlattığı ortak saldırı ile Resulayn’ın güney doğusundaki 2 köyü ele geçirdi.

Barış Pınarı Harekatı 26. Gününde Son Durum Haritası (3 Kasım 2019) – Harita: Suriye Gündemi

Barış Pınarı Harekâtı’nın resmi açıklamalara göre son durumu;

  • 10 askerimiz şehit olurken 144 askerimiz yaralandı.
  • 900’ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.
  • 4 bin 219 kilometrekare alan içindeki 558 yerleşim birimi (31 Ekim itibariyle) YPG’den ele geçirildi.
  • Suriye Milli Ordusu, 9 Ekim’den bu yana yürütülen operasyonlarda 137 şehit verirken, 508 personeli yaralandı.

31 Ekim 2019: Gün içerisinde 20’den fazla köyün YPG’den temizlendiği Suriye ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı bir harita yayınlandı. Moskova’nın haritasına göre Tel Abyad’ın batısında ve Resulayn’ın doğusunda Türkiye’nin kontrol ettiği alanın genişlediği gözlemlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın 31 Ekim 2019 tarihli yayınladığı Suriye son durum haritası.

30 Ekim 2019: Rus askeri polisi ve rejim güçlerinin, Resulayn kırsalının ardından şimdi de Derbesiye ve Amude’den çekildiği bildiriliyor.

Barış Pınarı Harekatı: Rus askeri polisi ve rejim birlikleri Amude ve Derbesiye’den çekiliyor. – Harita: SuriyeGundemi.com

28 Ekim 2019: Soçi mutabakatı kapsamında sınırın 30 KM derinliğine çekilmesi beklenen YPG’nin hala teröristlerini bu alanda tuttuğu bildirilmekle birlikte Tel Abyad-Resulayn arasında 40’tan fazla köy bugün TSK ve Suriye Milli Ordusu kontrolüne geçti.

26 Ekim 2019: Türk ordusu, harekat bölgesinde saldırılar düzenleyen Resulayn çevresindeki rejim ve YPG hedeflerini havadan ve karadan vurdu. Yerel kaynaklar 30’dan fazla rejim milisinin ve YPG’li teröristin öldüğünü, birçok zırhlı araç ve tankın da imha edildiğini belirtiyor.

Barış Pınarı Harekatı son durum haritası – Harita: TSKMap (26 Ekim 2019)

25 Ekim 2019: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “9 gün devam eden operasyon, ABD ve Rusya ile varılan mutabakat sonucunda başarıyla sonuçlandırılmıştır”

23 Ekim 2019: Rusya Savunma Bakanlığının yayınladığı haritaya göre Esad rejimi, Barış Pınarı Harekatı bölgesinin batısında 5 doğusunda 10 olmak üzere (Türkiye sınırından 10 KM derinlikte) 15 kontrol noktası kuracak.

Rejimle doğrudan temasın olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ile yapılan anlaşmada yer alan Adana mutabakatını “(Rejim) istese de uygulama kapasitesi yok” ifadesiyle ‘geçersiz olduğunu’ söyledi.

Kremlin: “Kürtler Kuzey Suriye’den çekilmezse biz geri çekmek zorunda kalacağız ve kendilerini Türk ordusunun önünde bulacaklar”

22 Ekim 2019: Milli Savunma Bakanlığı, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır, 120 saatlik sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye ile Rusya anlaşması:

Türkiye ile Rusya anlaşmasına göre 32 KM’ye kadar derinlikte YPG silahlarıyla birlikte çıkarılacak. Türkiye sınırından 10 KM derinliğe kadar Türk ve Rus askerleri ortak devriye yapacak ancak kontrolün kimde olacağı henüz belli değil.

Öte yandan Fırat’ın batısında ise Menbiç ve Tel Rıfat’taki YPG’liler de silahlarıyla birlikte çekilecek ki özellikle Tel Rıfat bölgesinden birçok kez saldırı yapılmış ve Türk askeri şehit olmuştu. Aşağıdaki kahverengi ile gösterilen bölge Esad rejiminin kontrolünde olacak. İki ülke sonrası oluşan harita:

Yeni ‘Güvenli Bölge’ haritası – Harita: TRT Haber (22 Ekim 2019)

Alternatif harita:

Türkiye ile Rusya anlaşması sonrası oluşan harita – 22 Ekim 2019 [Suriye Gündemi]
Haritada belirtilen numaralandırmalar;

1.) Menbiç ve Tel Rıfat’dan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

2.) Tel Abyad ve Resulayn’ı içine alan 32 KM derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir. Yani Türk askerinin 9 Ekim’den bu yana sürdürdüğü ve 5 gün ara verdiği harekat ile terörden temizlenen bölgeler tamamen Türk ordusunun kontrolünde olacak.

3.) Barış Pınarı Harekat alanı sınışlarının batısı ve doğusunda 10 KM derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan Soçi Zirvesi sonrası anlaşma sağlanan mutabakatın 10 maddesi şöyle:

Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili son bilgileri paylaştı:

  • PKK/YPG’li teröristler tarafından şu ana kadar 42 taciz/ihlal gerçekleştirilmiştir.
  • Bugüne kadar 7 asker şehit oldu, 90 asker de yaralandı. SMO’dan da 86 personel şehit olurken 324 personel yaralandı.
  • 775 terörist etkisiz hale getirilmiş, 2 bin 200 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı.
  • 120 saatlik mutabakatın planlandığı gibi bugün saat 22.00’da sona ereceği ve bu sürenin uzatılmayacağı belirtildi.

21 Ekim 2019: Resmi rakamlara göre Barış Pınarı Harekatı’nda 765 terörist etkisiz hale getirildi. Bunların 111 yerleşim merkezi ile 1500 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı. Harekatın ilk gününden bu yana;

  • 5 Türk askeri şehit oldu, 86 Türk askeri yaralandı.
  • Suriye Milli Ordusu’ndan 76 personel şehit oldu, 273 personel yaralandı.
  • YPG’nin havan ve roket saldırıları sonucu 20 vatandaş şehit oldu, 187 vatandaş yaralandı.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Barış Pınarı Harekatı’nda 200 IŞİD militanı gözaltına alındı, 300’den fazlası da etkisiz hale getirildi.” ifadelerini kullandı.

20 Ekim 2019: Milli Savunma Bakanlığı, Resulayn’dan YPG’nin çıktığını açıkladı ve ilçe tamamen Türk ordusunun kontrolüne girdi: “Yaklaşık 55 araçlık bir konvoy Rasulayn’a giriş yapmış ve 86 araçlık bir konvoy Tel Tamir istikametinde çıkış yapmıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplamda 756 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

19 Ekim 2019:

Barış Pınarı Harekatı son durum – Harita: Suriye Gündemi (19 Ekim 2019)

18 Ekim 2019: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada önce çıkanlar:

  • Şu andan itibaren 120 saatlik bir süreç işliyor.
  • En batıdan en doğuya (Kobani’den Irak sınırına kadar) 444 KM’lik alan olacak.
  • Sayın Putin ile yapılacak görüşmeyi de adeta yine bu sürecin bir ayrı unsuru olarak kabul ediyorum.
  • Güvenlik güçlerimiz güvenli bölge alanını terk etmeyecek.
  • Güvenli bölgeye 1 ila 2 milyon arasında Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü planlıyoruz.

2013’ten 2019 yılına kadar Suriye’nin kuzeyinde yaşanan değişimin haritası…

Suriye’nin kuzeyinde yaşanan değişimin haritası (2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019) – Harita: Suriye Gündemi

 

17 Ekim 2019: ABD ile Türkiye Suriye’nin kuzeydoğusunda oluşturulmak istenen güvenli bölge konusunda 13 maddelik anlaşma sağladı.

  • İki ülkenin anlaşması kapsamında YPG 120 saat içerisinde Türkiye’nin güvenli bölge ilan ettiği bölgeden çekilecek. Bu süre zarfında 9 Ekim’de başlayan Barış Pınarı Harekatı’na ara verilecek, şayet teröristler bölgeden çekilmezse harekat kaldığı yerden devam edecek.
  • 120 saatin ardından çekilme gerçekleşirse, tamamen durdurulacak olan Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD’nin uyguladığı ve uygulayacağı yaptırımlar tamamen kaldırılacak.
  • IŞİD karşı birlikte mücadele konusunda ortak hareket edecek olan iki ülke, IŞİD’li teröristlerin tutulduğu hapishaneler hususunda da eş güdümlü hareket edecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 maddeden oluşan ABD-Türkiye ortak basın açıklamasını Twitter hesabından paylaştı:

ABD-Türkiye arasındaki 13 maddelik ‘anlaşma’ açıklaması
ABD-Türkiye arasındaki 13 maddelik ‘anlaşma’ açıklaması
ABD-Türkiye arasındaki 13 maddelik ‘anlaşma’ açıklaması

Resulayn: Şehrin güneyinde devam eden meskun mahal çatışmalarının ardından 7 köy YPG’den ele geçirildi.

Barış Pınarı Harekatı son durum haritası – 17.10.2019 (Harita: TSKMap)

16-17 Ekim Harita Farkları:

  • Resulayn’da meskun mahal çatışmaları devam ettiği için tam kontrolün sağlanmadığı belirtilmiş. (yukarıda)
  • İki yerleşim yeri arasında kalan boş araziler doğrudan TSK kontrolünde gösterilmiş. (yukarıda)

16 Ekim 2019: Barış Pınarı Harekatı’nın 8. günü kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 653’e ulaşırken, tıpkı Menbiç’te olduğu gibi Aynel Arap’a da (Kobani) bugün rejim güçleri yerleşti. TSK ve Suriye Milli Ordusu, gün içerisinde 14 köyü YPG’den kurtardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teröristler belirlediğimiz güvenli bölgeden çıksın, operasyon kendiliğinden sonlanır” dedi.

  • Resulayn: Alluk el-Şarki Hırbet Naime Aliye
Resulayn son durum haritası (Harita: Suriye Gündemi – 16 Ekim 2019)
  • Tel Abyad: Osmaniye, Mutakattile, Kandil, Tennura, El-Abo, Dimo, Tennuza, Kindaş, Katrana, Şuveyha ve el-Diyk köyleri YPG’den kurtarıldı.
Tel Abyad son durum haritası (Harita: Suriye Gündemi – 16 Ekim 2019)

15 Ekim 2019: Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Esad rejimine ait birlikler ve Rus askerlerinin Menbiç kent merkezine geldiği bildirildi. Dün Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, ABD’li mevkidaşı Orgeneral Mark Milley telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Barış Pınarı Harekatı son durum Haritası: Menbiç, Resulayn, Tel Abyad ve Rakka – Harita: Suriye Gündemi

YPG ile Esad rejimi arasında yapılan anlaşma kapsamında Menbiç’in kuzeyi ile Rakka’nın batısı ve Tabka rejimin kontrolüne geçti.

Rus askerli, rejim birlikleriyle birlikte Menbiç’te devriye attı.
  • Tel Abyad: Koa Şilah köyü Milli Suriye Ordusu kontrolüne geçti.
  • Resulayn: Amiriye, Leylan, Arbein, Menacir, Ceracir, Melha, Koa Şilah ve Ahras köyleri YPG’den kurtarıldı.

14 Ekim 2019: Suriye Milli Ordusu’nun Menbiç operasyonunu başlattığını duyurmasının ardından 4 köyü YPG’den ele geçirdi.

Türkiye sınırındaki Tel Abyad ve Resulayn merkezlerinde kontrol sağlanmasının ardından ilerleyişini sürdüren TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO), 13 köyü YPG’den ele geçirdi. Teyitli haritayı kısa bir süre sonra burada paylaşacağız.

  • Tel Abyad: Tel Abyad’ın güneyindeki Ayn İsa, Bedi, Cesim Ali, Anter, Ali Bacliye, Um İzam, Sahravat ve Doğaniye köyleri YPG’den kurtarıldı.
  • Resulayn: Resulayn’ın güneyindeki Kaşka, Heyla, Meşru el-Raid, Huveyş el-Nasır, Naim, Salihiye köyü ve bilimsel araştırmalar merkezi ile birlikte Salihiye, Libiya ve Tel Benet’te bulunan kamplar da YPG’den ele geçirildi.

13 Ekim 2019: YPG, Şam ile anlaştıklarını ve kontrollerindeki bölgeleri (sınır) rejim birliklerine teslim edeceklerini açıklarken; Suriye Milli Ordusu Sözcüsü Hamud, çok kısa bir süre sonra Milli Ordu’nun Menbiç’e gireceğini duyurdu.

18.40 itibariyle 1 ilçe, 1 belde ve 56 köy terörden temizlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekata ilişkin açıklamasında öne çıkanlar:

  • 30-35 kilometrelik derinliğe ineceğiz
  • 18 sivil, 2 Türk askeri ve 16 SMO askeri şehit oldu.
  • 109 kilometrekare alan temizlendi.
  • 24’ü teslim olan toplam 490 terörist etkisiz hale getirildi.
  • Türkiye’ye 652 havan/roket saldırısı oldu.

100 saat önce başlayan Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 525 oldu.

ABD Savunma Bakanı Esper, Trump’ın ABD askerlerini Suriye’nin kuzeyinden çekme emri verdiğini açıkladı. Karar, 1000 kadar askeri bağlarken, askerler ülkenin güneyine kaydırılacak, ülkeden tamamen çıkmayacak.

  • Tel Abyad: Resulayn’ın temizlenmesinin üzerinden 26 saat geçmişti ki Tel Abyad da YPG’den kurtarıldı.
Tel Abyad’da son durum haritası (13 Ekim 2019) – Harita: Suriye Gündemi
  • Resulayn: 9 köy YPG’den kurtarıldı.
Resulayn son durum haritası | Harita: Suriye Gündemi

Gelişmeleri Stratejik Ortak Twitter sayfasından takip edebilirsiniz.

12 Ekim 2019: Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 459’a ulaştı.

Resulayn şehir merkezi YPG’den alınırken, Tel Abyad’da 4 köy YPG’den kurtarıldı. Yaklaşık 30 KM derinlikte olan M4 otoyolu, Milli Suriye Ordusu askerleri tarafından kesildi. Yolun YPG’nin en önemli ikmal hattı olduğu biliniyor.

  • Tel Abyad: Tel Abyad’da bugün Daba, Dadat, Saidah ve Doraliye köyleri YPG’den kurtarıldı.
Tel Abyad’da 4 köy YPG’den alındı. – Harita: Suriye Gündemi

(12.15) Harekatın 4. gününde Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Barış Pınarı Harekatının ilk hedef bölgelerinden olan Resulayn Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kontrol altına alındı. Resulayn’ın terör örgütünden temizlenmesinden ardından Barış Pınarı Harekatı son durum haritası şöyle;

Resulayn’ın alınması ve M4 otoyolunun kontrol edilmesiyle oluşan Resulayn son durum haritası – Harita: Suriye Gündemi
  • Resulayn: Şehir merkezi, şehir merkezinin güneyi ve Türkiye sınırı kontrol altına alındı.
barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası – Resulayn

[irp posts=”20697″ name=”Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2019)”]

11 Ekim 2019 (23.58): Harekatın 3. gününde ilk 56 saat itibariyle;

Bugün Resulayn’da 2, Tel Abyad’da bir köy YPG’den temizlenirken toplam 14 köy YPG’den kurtarıldı. (AA)

  • Resulayn: 4 köy
  • Tel Abyad: 10 köy

Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 399 oldu.

İkisi Fırat Kalkanı bölgesinde olmak üzere 5 askerimiz şehadete ulaştı.

YPG’nin havan ve roket saldırıları sonucu Suruç, Nusaybin ve Akçakale’de 17 sivil şehit oldu.

Barış Pınarı Harekatı son durum haritası (11 Ekim 2019) – Harita: Suriye Gündemi

Harekat öncesi YPG’ye yapılan angajman ve lojistik ağının haritası.

Harekat öncesi YPG’ye yapılan angajman ve lojistik ağının haritası | Harita: Suriye Gündemi

Resulayn: Asfar Neccar, Tel Halef, Kişto ve Aşağı Kişto köyleri YPG’den kurtarıldı.

Resulayn son durum haritası | Harita: Suriye Gündemi

Tel Abyad: Halave, El Yabse, Tel Fander, Müşeyrfe, Dedat, Bir Aşık, Hamidiye, Berzan, Cüdeyde ve Gısas köyleri YPG’den kurtarıldı.

Tel Abyad son durum haritası | Harita: Suriye Gündemi
  • Gazeteci Levent Kemal’e göre Tel Abyad’ın doğu ve batısından ilerleyen TSK ve Milli Ordu, doğrudan şehir savaşına girmeyerek sınır hattındaki beldeleri ‘izole’ edecek.
Tel Abyad son durum haritasi (Harita: @leventkemaI)
Tel Abyad son durum haritası – Harita: Suriye Gündemi

10 Ekim 2019 – Saat 20:15 Harekat kapsamında Rasulayn’daki bir sığınağa düzenlenen hava harekâtında 19 PKK/PYD-YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

  • Etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 174 oldu.

Saat 19:00 Barış Pınarı Harekatı kapsamında terör örgütünden temizlenen köy sayısı 11’e yükseldi.

İlk 24 Saatte Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası ve Saha Bilgisi

barış pınarı harekatı haritası
Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası ve Saha Bilgisi
  • Hava harekatları ve çatışmalar neticesinde 150+ terörist etkisiz hale getirildi.
  • Terör örgütü PYD/PKK’ya ait toplam 181+ hedef ateş altına alındı.
  • Terör örgütünün Akçakale’ye düzenlediği havan saldırılarında 1’i bebek 3 vatandaşımız şehit oldu.
  • İlk aşamada Fırat’ın doğusunda yer alan Rasulayn, Tel Abyad, Kamışlı ve Haseke bölgeleri, Türk Hava Kuvvetleri ve topçu atışları ile yoğun ateş altına alındı.
  • 10 Ekim 2019 saat 17:00 itibariyle Barış Pınarı Harekatı son durum haritası ve saha raporu ise şöyle; Tel Abyad-Resulayn arasındaki Tel Erkam köyüne yakın bağlantı yolunu kontrol altına aldı. Saat 10:00 itibariyle Tel Abyad ve Resulayn bağlantısı kesildi. Tabatin ve Meşrefe köyleri alındı. Tel Abyad doğusu Havi ve Bir Aşık köyleri alındı. El-Kasto köyü ve Tel Halaf köyü ele geçirildi. Rasulayn’ın batısındaki Kashtu Tahtani köyü PKK’dan alındı.  Böylece Barış Pınarı Harekatı’nın ilk 24 saatinde 8 köy terör örgütünden temizlenmiş oldu.

Barış Pınarı Harekatı Diplomasisinde Bugün

14:04 Harekatın ilk 21 saatinde 109 teröristin öldürüldüğü açıklanırken, teröristlerin havan saldırısı sonucu 17 vatandaşımızın yaralandığı bildirildi.

13.00: Yerel kaynaklardan gelen bilgilere göre Tel Abyad ve Resulayn’da son durum haritası.

  • Resulayn: Resulayn’da 2 köy YPG’den alındı.
barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı: Resulayn’da son durum haritası (10 Ekim 2019) – Harita: Suriye Gündemi
  • Tel Abyad: El Yabse ve Tel Fander köyleri de terörden temizlendi. Rejim kaynaklarından alınan rapolara göre Tel Abyad’ın giriş ve çıkış yollarının İHA’lar tarafından kontrol edildiği ve desteğe gelen YPG araçlarının vurulduğu bildiriliyor.
barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı: Tel Abyad’da son durum haritası (10 Ekim 2019) – Harita: Suriye Gündemi
barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı: Tel Abyad’da son durum haritası (10 Ekim 2019) – Harita: Suriye Gündemi

Türk Silahlı Kuvvetleri, harekat kapsamında, hava ve kara unsurlarıyla birlikte şu ana kadar toplam 181 terör hedefini vurduğunu duyurdu. [MSB]

  • Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad’da 7 kilometre derinliğe inildiği belirtiliyor.

00.04: YPG’nin sınırda bulunan ilçelere yaptığı saldırıların bilançosu:

barış pınarı harekatı son durum

[irp posts=”20697″ name=”Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2019)”]

9 Ekim: Harekatın başladığı ilk bir saat içerisinde Rasulayn’daki iki ayrı bölge, Tel Abyad ve Ayn İsa, Türk savaş uçakları ve topçuları tarafından vuruldu.

21.30: Terör örgütüne yönelik Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasıyla birlikte terör destekçileri algı yönetimi operasyonlarına başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından imha edilen terör mevzileri ve mühimmat depoları, terör destekçileri tarafından sivil yerleşim olarak lanse ediliyor. Rasulayn bölgesinde vurulan terör mevzileri:

barış pınarı harekatı son durum haritası

21.00: Ayn el Arap (Kobani) bölgesi Türk silahlı Kuvvetleri tarafından yoğun ateş altına alındı. Ayn el Arap’ta yer alan Miştenur Tepesi başta olmak üzere bölge yoğun top ateşi altında.

barış pınarı harekatı son durum

Barış Pınarı Harekatı Son Durum

20.40: Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar Tel Abyad bölgesine giriş yaptı. Böylece hava harekatları ve topçu atışları ile yumuşatılan bölgeye kara harekatı başlamış oldu.

20.27: Kamışlı’da YPG’nin özel kuvvetleri HAT’a ait bina vuruldu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Barış Pınarı Harekatı’na karşı askeri operasyon dahil her türlü seçeneğin masada olduğu ve konuya ilişkin Avrupa’lı devletlerle görüşüldüğü bildirildi. Avrupa Birliği’nden ise “operasyonu durdurun” çağrısı yapılmak istendi. Ancak AB’nin, Türkiye’nin operasyon nedeniyle kınanmasına yönelik ortak açıklaması, Macaristan tarafından veto edildi.

Yunanistan’da iktidar partisi Yeni Demokrasinin Atina Milletvekili olan Uluslararası Hukuk Uzmanı Angelos Syrigos: “Fransa Suriye’de YPG yanında savaşa dahil olursa biz de bu koalisyonun içinde olabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Kamışlı merkeze yapılan top atışları ile vurulan PYD/PKK mevzisinin, terör örgütünün özel kuvvet merkezlerinden biri olduğu iddia edildi.

Harekatın İlk İki Saatinde Yaşananlar

Hava harekatı ve topçu atışları ile başlayan Barış Pınarı Harekatı’nda öncelikli olarak PYD/PKK terör örgütüne ait mühimmat depoları hedef alındı. TSK tarafında topçu atışı ile Rasulayn’daki Silolar, Mahatta mahallesi ve Molla Derviş caddesi üzerinde yer alan terör mevzileri imha edildi.  

Barış Pınarı Harekatı kapsamında öncelikli olarak ateş altına alınan bölgelerden biri de Akçakale’nin karşısında yer alan Tel Abyad bölgesi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından ve topçu birlikleri tarafından Tel Abyad ve Rakka’nın kuzeyinde yer alan Ayn İsa bölgeleri yoğun ateş altına alındı. Haseke kırsalı ve Tel Abyad bölgesindeki Badiva Köyü TSK tarafından başarıyla vuruldu. PYD/PKK terör örgütü, Türk insansız hava araçları ile savaş uçaklarının görüş alanını engellemek için sokaklarda ateş yakmaya başladı.

Tel Abyad, Ayn İsa ve Rasulayn bölgelerinin ateş altına alınmasıyla başlayan Barış Pınarı Harekatı sebebiyle PYD/PKK, ABD ve Koalisyon’un Suriye’nin kuzeyini “uçuşa yasak bölge” ilan etmesini istedi.

Hava harekatı ve topçu atışları ile bölge yumuşatıldıktan sonra kara harekatının başlaması bekleniyor. Buna ilişkin olarak hava harekatlarının akabinde TSK, Rasulayn bölgesinde sınır hattındaki beton blokları kaldırmaya başladı.

İlk Bilgilere Göre Barış Pınarı Harekatı Kapsamında Vurulan Bölgeler

Barış Pınarı Harekatı haritası üzerinde görüleceği üzere hava akınları ve topçu atışları ile Fırat’ın doğusunda hem sınır hattında hem de iç bölgelerde birçok terör hedefi imha edildi. İlk bilgilere göre hava akınları ve topçu atışları ile Barış Pınarı Harekatı’nda vurulan yerler şöyle;

  • Tel Abyad (Akçakale’nin karşısı)
  • Rasulayn (Ceylanpınar’ın karşısı)
  • Ayn İsa’nın batısı (Rakka’nın Kuzeyi)
  • Ayn İsa’da bir PYD/PKK konvoyu
  • Haseke/Derbesiye
  • Tel Abyad’da yer alan Badiva Köyü
  • Rakka’nın kuzeyinde yer alan Nastel Köyü
  • Kamışlı (Nusaybin’in karşısı)

Barış Pınarı Harekatı kapsamında Ayn İsa bölgesine düzenlenen hava harekatında ilk belirlemelere 6 PYD/PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı Son Durum Haritası – Vurulan Yerler

Barış Pınarı Harekatı’nın Diplomatik Yansımaları

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14:00’ten itibaren Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin bilgilendirildi.

Sahada bu gelişmeler yaşanırken ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan ise SDG’ye bir destek açıklaması geldi. Macron, terör örgütü YPG’nin çatı örgütünü oluşturduğu SDG’nin sözcüsü İlham Ahmed ile Elysee Sarayı’nda görüştü ve Paris’in SDG’ye IŞİD ile mücadelede verdiği desteği yineledi.

Barış Pınarı Harekatına ilişkin Almanya ve Fransa’dan kınama haberleri geldi. Fransa, Türkiye’nin harekatını çok güçlü bir şekilde kınadığını ve olayı İngiltere ile birlikte Birleşmiş Milletlere taşıyacağını bildirdi.

Türk Yahudi Topluluğu ise, Barış Pınarı Harekatına destek vererek “Devletimizin ve şanlı ordumuzun terörle olan mücadelesinde başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

barış pınarı harekatı son durum haritası
Barış Pınarı Harekatı’nın ilk bir saatinde vurulan bölgelerin haritası [Suriye Gündemi]
barış pınarı harekatı vurulan yerler
PYD/PKK terör örgütü, Türk insansız hava araçları ile savaş uçaklarının görüş alanını engellemek için sokaklarda ateş yakmaya başladı.
  • Barış Pınarı Harekatı için yarın sabah namazında yurt genelindeki bütün camilerde Fetih Suresi okunacağı duyuruldu.

Milli Ordu, Fırat’ın doğusuna harekatına karadan dahil olmaya başladıklarını duyurdu.

barış pınarı harekatı son durum

16.10: – Cumhuriyet tarihinin en büyük harekatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter üzerinden 16:10’da paylaştığı “Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı‘nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.” tweetiyle harekat resmen başladı.

-Türk topçuları sınır hattındaki Resulayn’ı bombalamaya başladı.

SDG, ABD’yi “Uçuşa yasak bölge” ilan etmeye çağırarak uluslararası toplumdan yardım istedi.

Türk savaş uçakları, Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa’yı bombaladı.

Gün içerisinde harekatın başladığı duyurulmadan önce yaşananlar:

  • 14 bin ÖSO askeri ağır silahlarıyla birlikte Türkiye’ye doğru yola çıktı.
  • TSK, Akçakale sınırına tank ve ZPT’ler dahil 150 araçtan büyük bir konvoy gönderdi.
  • Reuters’a konuşan Türk yetkililer, sınırdaki beton blokların kaldırıldığını söyledi.
  • Karkamış’tan Cizre sınırına kadar, 5 KM derinlikteki tüm alanlar “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi.

Harekat kapsamında ilk olarak belirlenen güvenli bölge alanı şöyle:

barış pınarı harekatı son durum haritası

[irp posts=”20647″ name=”Fırat’ın Doğusuna Yapılacak Operasyon Öncesi Gelişmeler”]

Fırat’ın Doğusu’nun Demografik Haritası

Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusunda yaşayan Arap popülasyonunun Türkiye sınırı ve güneyindeki dağılımını gösteren harita “Arapların neredeyse olmadığı bölge” olarak renklendirilen alanlarda Kürt nüfusun fazla olduğu biliniyor.

Suriye’de Fırat’ın doğusunun demografik haritası – Harita: Suriye Gündemi

Suriye’deki Petrol Yataklarının Haritası

Suriye, kanıtlanmış 2.5 milyar varil petrol ve 240 milyar m³ doğalgaz rezervine sahiptir. İç savaştan önce ülke yılda 3 milyar dolarlık petrol ihraç etmekteydi.

Suriye petrol ve doğal az yataklarının haritası – Harita: MEPA News

Milli Ordu’nun (Ceyşül Vatani) Asker Sayısı

Fırat Kalkanı’ndaki operasyonlara katılan Milli Ordu’nun, Zeytin Dalı Harekatı’ndan 21 gün önce (30 Aralık 2017’de) kurulduğu duyuruldu. 3 kolordudan oluşan Milli Ordu, ilk etapta 22 bin askere sahipti. 1. Kolordu tamamen Türkiye’de eğitim alan askerlerden oluşurken, 2. ve 3. Kolordu farklı 30 gruptan oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde İdlib çevresinde mücadele eden ve birçok muhalif gruptan oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ve Reuters’a göre 35 bin savaşçıdan oluşan Suriye Ulusal Ordusu, Milli Ordu (Ceyşül Vatani) adı altında birleşti.

  • Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC), Lazkiye, İdlib ve Hama’da faaliyet gösteriyordu. Yaklaşık 50 bin milis gücüne sahip olduğu düşünülüyor.
  • Suriye Ulusal Ordusu, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerindeki operasyonlara katıldı. Ayrıca Türkiye’nin destekleriyle kurulan ve birçok askerin eğitiminin Türk askerleri tarafından verildiği Suriye Ulusal Ordusu, Reuters’a göre 35 bin askerden oluşuyor.

Asker sayılarıyla ilgili birçok kaynakta farklı bilgiler yer alsa da UKC ve Ulusal Ordu’nun birleşmesiyle oluşan Milli Ordu’nun (Ceyşül Vatani) Sözcüsü Yusuf Hammud’un paylaştığı güncel verilere göre; birleşme sonucunda 100 bin kişilik düzenli ordu sistemine geçildi.

Barış Pınarı Harekatı’na Katılan Birlikler

Görsel: Suriye Gündemi

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı: Abdurrahman Mustafa

Savunma Bakanı Genelkurmay Başkanı: Selim İdris

Abdurrahman Mustafa (soldan üç) Selim İdris (soldan dört)

[irp posts=”20428″ name=”‘Barış Koridoru’ Planı: ABD ve Türkiye’ye Göre Güvenli Bölge Haritası”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. Değişik değişik tablolar var. Nihayetinde güçlü olmayanı eziyorlar. Rejim ve Muhalefetin bir yaptırımı kalmamıştır. Büyük Güçler savaşıyor. Allah yardımcımız olsun.

  2. Ben bu güvenli bölge işiyle Amerika’nın bizi daha yanına çekeceğini ve boş nüfus’tan kurtulup terörist eğitimlerine daha çok odaklanacaklarını düşünüyordum ama şuan gidişat biraz daha olumlu(çekiliyoruz) gözüküyor gibi, ama hala böyle yapabilirler. Asıl şaşırtan Rejimle bu kadar hızlı anlaşmaları. Özellikle pkk-pyd Amerika’nın her dediğini kabul etmesi bu terör örgütünün kim tarafından desteklenip-kullandığını göstermiştir. +100bin’den fazla silahlı kuvvetleri vardı bir de acaba o kadar adam ne olacak? Neyse dün gerçekleşen görüşmelere sevindim. Açıklanan sonuca daha da çok sevindim. Biz orada ne kadar terörist öldürsek de onların kökü kurumaz. Onlardan fazlası içimizde yaşıyor. O yüzden savaştan ziyade masa’da kazanmak çok daha önemliydi. Bu sahiplenenler için tüm Türkiye’nin zaferidir. Hayırlı olsun tabiki tedbiri de elden bırakmıyoruz askerimiz her şeyi izliyor. Artık herkes evine dönsün. Harita’ya bakınca Türkiye’nin Suriye’ye oranla çok daha yeşil ve su kaynakları fazla olduğunu görüyorum. Şanlıurfa’dan Akçakale’ye kadar olan yeşillik, Tel Abyad’dan Rakka’ya kadar niye olmasın? İlerde Suriye’ye tarım alanında da yardımcı olmalıyız bu konuda. Üstteki yorumda Türkmenlere dikkat edilmeli demiş. Evet, Türkmenlere biraz daha kıyak geçilebilir bazı durumlarda ve toplu yaşamaları da sağlanabilir. Yeni yaşam alanları oluşturarak. Ve harita’da Kürtlerin olup Arapların olmadığı kısımlara değil ama Kürtlerin çok, Arapların az olduğu bölgelere daha çok Arap yerleştirilmeli. Azınlıklar çoğunluk arasında her zaman ezilir.
    Bir de yabancı ülkeler de zeplinler alıyorlar sınırları gözetlemek için. Bence biz de havada uzun süre kalacak, hızlı, hafif zırhlı, küçük, görünmezlik özelliği olan tam teçhizatlı zeplinler tasarlayalım. Heralde bunu yapmak İHA yapmaktan zor olamaz. Sınır hattındaki Askeri Gözlem Noktalarının havadaki gözü olur.

  3. Bilgiler için teşekkürler. 15 Ekim itibariyle münbiç in kontrolünün Suriye hükümetine geçtiğini yazmışsınız. Ayrıca TSK da münbiçe operasyon hazırlığında. Bu Rusya ile barış Pınar’ı harekatının kapsamı konusunda anlaşamadığımız anlamına mı geliyor ??

  4. Türkiye Cumhuriyeti elinde bulunan bölgelerdeki ve herkesin kimliğini oluşturmalı ve milletlerini de eklemeli bu bilgilere. Demografiyi değiştirme fırsatı elimizde bence ortamı kontrol etmede en büyük güç. Fırat nehrinden afrin il sınırına ve sulukdan Fırat kadar olan bölgeye Türkmenleri yoğunlaştırmalı, çöllere yeni Türkmen yerleşim yerleri kurulmalı ve oraları tarım arazisi haline getirmeli su ile. Böylece Türklük bilinci ve Türk nüfus artışında belirli bir artış yaşanır. PKK bile Ardahan’a kadar göçü yöneltti biz de bunun gibi bir şey yapmalıyız Suriye’de. Diğer bölgelerde Türkmenler toplu halde yaşamamalı Fırat’ın batı ve Doğusuna 110-140km alana yığılmalıdır. İsrail’in yaptığı gibi dar alana yoğun nüfus yerleştirilmeli. Sireniz çok güzel bu arada:)

  5. Sayın editör güncel haritayı Suriye’nin genelinde verebilir misiniz ? Son verdiğiniz belli bir bölgenin haritası biz Suriye’nin tamamının haritası üzerinde görmek istiyoruz.
    Şimdiden teşekkür ederiz .

  6. Afrin’de öyle bir dayak yediler ki daha adam gibi karşımıza çıkamıyorlar. Asker dedikleri çoğu harekat bölgesinin dışına kaçmış kalanlar da sivil geziyormuş ve askerimizle savaşacaklarına şehirlerimize saldırıyor kansızlar. Ama bizimkiler onun da çözümünü bulmuş attıkları havanlardan yerlerini tespit edip daha büyüğünü hediye ediyorlarmış. Bu kısım çok önemli gerçekten. Almanlar 2. Dünya savaşında harika silahlara veya üretime sahip değillerdi. En büyük kozları, planlı, koordineli hareketler ve anti çözüm. Yani karşı tarafın silahına karşı cevap verecek bir silah ortaya koymalarıdır.
    Hazır laf açılmışken şunu da yazmak istiyorum. Finlandiya kış savaşında Ruslara ağır kayıp verdirdiler. Askerlere bunun nedenine sorduklarında; “Biz ne olursa olsun, takım arkadaşlarımızdan kimseyi geride bırakmıyorduk” diyorlardı.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz