2011’den bu yana iç savaşın yaşandığı Libya’da kalıcı ateşkes ve istikrarın sürdürülmesi amacıyla düzenlenen Berlin Konferansı 19 Ocak’ta gerçekleşecek. Fransa, İtalya ve Rusya öncülüğünde taraflarla yapılan diplomasi trafiğinden herhangi bir netice alınamadığı için gözler 11 ülke lideri ve çeşitli birliklerin davet edildiği Berlin Konferansı’na çevrildi.
Konferansa Katılanlar
Berlin Konferansı’na katılan ülkeler: Türkiye, Rusya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, İngiltere, Fransa, Çin, Cezayir, ABD ve Kongo.
Diğer katılımlar: Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Arap Ligi.
Konferansa katılan Libya’daki taraflar Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ve General Halife Hafter.
Konferans Öncesi
Konferans öncesi 5 ön hazırlık toplantısı düzenleyen Almanya’nın, Libya’daki krize yönelik somut adımlar atmayan ABD ve Avrupa Birliği nedeniyle konferansın toplanacağı konusunda şüpheleri vardı. Ancak Rusya ve Türkiye’nin Moskova’da taraflar arasında başlattığı diyalog süreci, liderler arasında da telefon trafiğine sahne oldu. Böylece 19 Ocak’ta Berlin Konferansı’nın yapılması konusunda taraflar bilgilendirildi.
[irp posts=”23639″ name=”15 Maddede Yaşananlar: Libya’da Neler Oluyor?”]
Konferansın Amacı
Almanya, konferans sonrasında ne olursa olsun koşulsuz ateşkes istiyor. 8 Ocak’ta Putin ile Erdoğan’ın da Libya’daki taraflara yaptığı ateşkes çağrısı 12 Ocak gece yarısı ile birlikte hayata geçmiş, ancak 15 Ocak’ın ilk saatlerinde Hafter’e bağlı Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, “ateşkesin sona erdiğini, savaşın devam edeceğini” duyurmuştu.
Berlin Konferansı Giden Süreçte Yaşanan Diplomasi Trafiği:
8 Ocak: Türkiye’ye gelen Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Ocak’ta Libya’da ateşkes sağlanması için çağrıda bulundu.
9 Ocak: Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Cezayir’e gitti.
11 Ocak: UMH’ye bağlı komutan Ammar, “(Erdoğan ve Putin görüşmesi sonrası) “Hafter saflarındaki bazı Wagner güçlerinin çekildiğini görüyoruz. Önemli bir kısmının cepheden ayrılarak Cufra askeri üssüne helikopterlerle gittiğini gözlemledik. Kalanlar sadece çekilme hattını tutuyor.” dedi.
- Ammar’ın yaptığı açıklamadan saatler sonra Rusya lideri Putin, Libya’da bulunan Rus vatandaşı paralı Wagner personellerinin Moskova hükümetini temsil etmediğini ve paralarını hükümetten almadıklarını söyledi.
- “Hafter’i yok saymamız mümkün değil, o da Libya’daki aktörlerden biri’ diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’daki kaosun sürmesinin nedeni olarak ise Fransa’yı gösterdi.
- UMH Başbakanı Serraç, Roma’ya giderek İtalya Başbakanı Conte ile görüştü. Bir gün önce de General Hafter ile görüşen Conte, iki gün sonra Türkiye’ye gideceğini açıkladı.
12 Ocak: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ı Dolmabahçe’de kabul etti.
- Mısır’a giden Hafter’e bağlı Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih, Türkiye Libya’ya müdahale ederse Mısır ordusundan Libya’ya müdahale etmesini istemek zorunda kalabileceklerini söyledi.
13 Ocak: İtalya Başbakanı Conte, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için İstanbul’a geldi. Aynı saatlerde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafter ve beraberindeki heyetin de bulunduğu Moskova’da UMH Başkanı Serrac ile bir araya geldi.
14 Ocak: Moskova’da ateşkesi imzalamadan ülkeden ayrılan ve Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden General Halife Hafter, ‘ateşkesi imzalamak için’ iki gün süre talep etti.
- Halife Hafter kontrolündeki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Rusya’daki ateşkesi Türkiye’nin katılımı nedeniyle imzalamadıklarını belirterek “ateşkesin sona erdiğini, savaşın devam edeceğini” duyurdu.
Kaynak: StratejikOrtak.com
[irp posts=”3433″ name=”Libya Son Durum Haritası (2020)”]
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.