İran’ın 2 Amerikan Üssünü Vurmasının Ardından Yaşananlar

399
ABD'nin Irak'taki Ayn El-Esed üssü

İran Devrim Muhafızları, ‘öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamı’ kapsamında Süleymani’nin öldüğü ve aynı zamanda defnedildiği saatlerde, ABD’ye ait Irak’ta bulunan Ayn el-Esed ve Erbil üslerini balistik füzelerle vurduğunu duyurdu. İran devlet televizyonuna göre saldırıda 80 Amerikan askeri öldü.

Devrim Muhafızları, “Ayn Esad üssünde 4000 asker var. Saldırıda Amerikan helikopterleri, dronelar ve askeri araçlar hasar görürken 80 Amerikan askeri öldü ve 200 asker yaralandı. Askerlerin Bağdat’a taşındığını gözlemledik.” açıklamasında bulundu. Irak güvenlik kaynaklarının saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Irak’a düşen 22 füzenin 5’inin Erbil’deki askeri üsse, 17’sinin de Ayn Esad’a düştüğü, bunlardan 3 tanesinin patlamadığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Güvenlik ekibini acil olarak toplantıya çağırdı. Öte yandan Pentagon’dan yapılan ilk açıklamada, “Şu an durumu ve vereceğimiz karşılığı değerlendiriyoruz” ifadesi kullanılırken, ‘Gelen ilk bilgilere göre İran’ın başlattığı saldırı sonrasında sadece Iraklı güvenlik güçlerinin kayıplar verdiği görülüyor’ dendi.

Amerikan üslerine ev sahipliği yapan ülkeleri de tehdit eden Devrim Muhafızları:

“ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran’a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın.”

[irp posts=”24042″ name=”Hedefteki Ülke İran’ın Askeri Gücü”]

Trump, saldırıların yoğunlaştığı Ayn el-Esed hava üssüne 26 Aralık 2018’de sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Saldırının ardından BM Gübenlik Konseyi’ne ve BM Genel Sekreteri Guterres’e mektup gönderen İran:

“Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz.”

 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “BM Anlaşmasının 51’inci maddesine göre, orantılı bir şekilde karşılık verildi ve tamamlandı. Gerginliğin artmasını ya da savaş istemiyoruz ama karşıdan saldırı gelirse kendimizi savunacağız” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif

“Gece bunlara bir tokat atıldı ama bu yeterli değildir. ABD’nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır.” diyen İran lideri Ali Hamaney, şu ifadeleri kullandı:

“Halkın görevi düşmanı doğru tanımaktır. ABD, Siyonistler ve dünya emperyalizmi İran’ın düşmanlarıdırlar. Irak Meclisi’nin ABD’yi ülkeden çıkartma kararını memnuniyetle karşılıyoruz.”

İran’ın resmi haber ajansı Fars, Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü saatte Irak’taki Amerikan üslerine başlayan İran’ın balistik füze saldırısını bu görüntülerle duyurdu.


İran’ın vurduğu üslerin harita üzerindeki konumu şu şekilde:

İran’un vurduğu Amerikan üsleri

Ayn El-Esed’de yer alan Amerikan üssü, IŞİD karşıtı oluşturulan koalisyon güçlerinin de kullandığı bir üs.

Ayn El-Esed üssünün havadan görüntüsü

ABD-İran Gerginliği Nasıl Başlamıştı?

İlk olarak 27 Aralık‘ta ABD’nin Kerkük’teki K-1 üssüne Şii milislerin düzenlediği roketli saldırıda 1 Amerikan vatandaşı sivil ölürken, birkaç Amerikan askeri yaralandı.

Daha sonra Amerikan ordusu, 29 Aralık‘ta Haşdi Şabi’nin El-Kadim’deki karargahına düzenlediği saldırıda 25 milis öldüğü, 50’den fazla milisin yaralandığı bildirildi.

31 Aralık‘ta ABD’nin Bağdat’taki Büyükelçiliği Haşdi Şabi taraftarları tarafından basılırken, 3 Ocak‘ta Kasım Süleymani Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda drone saldırısında öldürüldü.

[irp posts=”24001″ name=”15 Maddede İran’ın Öldürülen Kilit İsmi Kasım Süleymani”]

[irp posts=”8700″ name=”’14. Yıldönümünde’ ABD’nin Irak’ı İşgali ve Sonuçları”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz