Türk Akımı Boru Hattı’nın Künyesi

1081

Türkiye ile Rusya arasında inşa edilen yaklaşık 700 kilometresi Türk karasularında olan 930 kilometrelik Türk Akımı doğal gaz boru hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bugün açıldı.

Karadaki iki yeraltı boru hattından biri Lüleburgaz’da Türkiye’nin mevcut doğal gaz şebekesine bağlanıyor ve diğer boru hattı ise Avrupa sınırına ulaşıyor.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın kendi topraklarındaki boru hatlarını inşa ettiği proje ile Bulgaristan’daki gaz fiyatlarında ortalama yüzde 5’lik bir düşüş yaşanacağı düşünülüyor. Proje ile Türkiye’nin de 546 milyon gelir edeceği öngörülüyor.

Rus uzman Aleksey Grivaç, Rus devlet gaz şirketi Gazprom’un projeden yılda yaklaşık 500 milyon dolar kazanç elde edeceğini söyledi.

Yüzde 60 Rus gazına bağımlıLIğı 2018 yılında yüzde 48’lere düşen Türkiye, Azerbaycan ile yaptığı TANAP vasıtasıyla bu oranı yüzde 40’a düşürmeyi hedefliyor.

  • İnşa tarihi: Mayıs 2017
  • Uzunluk: 930 km (Anapa-Kıyıköy)
  • İlk gaz pompalaması: 8 Ocak 2020
  • Maliyet: 11,4 milyar euro
  • Anlaşmanın tarafları: Gazprom ve BOTAŞ
  • Kapasite: 31,5 milyar metreküp (İki ayrı hat da yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip)
  • Amaç: Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Macaristan’a enerji sağlamak. İlk hat ile doğrudan Türkiye gaz alımı gerçekleştirecekken, ikinci hat ile Rus gazı Avrupa’ya ulaşacak.

Türkiye yıllık ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketmekte ve bu miktarın da yüzde 99’unu yurtdışından temin etmektedir.

 

Sputnik ve AA’da yer alan iki ayrı infografikte Türk Akımı ile ilgili özellikler ve proje süreci ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor.

İlk olarak 2014’te iptal edilen Güney Akımı projesiyle gündeme gelen Türk Akımı, Türk-Rus ilişkilerinin askıya alındığı “uçak krizi” ile rafa kaldırılmış, ilişkilerin eski haline dönmesinin ardından hayata geçirilmişti.

Türk Akımı görüşmeleri (AA)

Kaynak: StratejikOrtak.com

[irp posts=”23059″ name=”Avrupa’nın En Uzun Boru Hattı TANAP’ın Amacı ve Maliyeti”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz