Hedefteki Ülke İran’ın Askeri Gücü

751

Hedefteki Ülke İran’ın Askeri Gücü

Ortadoğu var olan karışıklık, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesi ile katlanarak arttı. Bir tarafta 1979 devrimi sonrası sıkı bir  askeri ve ekonomik ambargoya maruz kalan İran, diğer tarafta İran’ı İsrail’in ve bölgenin güvenliğine tehdit olarak gören Amerika Birleşik Devletleri. İki ülke Orta doğu’da bazen gizli ittifaklar yapsa da, sürekli bir çıkar çatışması içerisindeler. ABD Orta doğu’da hemen hemen tüm ülkelerde askeri üsse sahipken, İran ise Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de Şii milis güçleri üzerinde çok etkili bir nüfuza sahiptir. Bu noktada merak edilen soru ise şu şekilde; İran’ın askeri gücü nedir?

Her ne kadar iki ülke şuan savaşın eşiğinde olsalar da 1979 devrimi öncesi ABD’nin bölgedeki en büyük müttefiki Şah Muhammed Rıza Pehlevi yönetimindeki İran’dı (her ne kadar 1953 CIA darbesi ile Şah’ı başa getirmiş olsalar da). O dönemde Şah Rıza sıkı bir ABD dostuydu. Öyle ki ABD’nin ürettiği her silah sistemini ülkesinde görmek istiyordu. Mesela ABD’nin donanma için ürettiği F-14 uçakları ordusunda görmek isteyen Şah, ABD’den bu uçakları aldı. ABD’nin Şah ile olan sıkı işbirliğinin neticesinde ABD kendi donanması için ürettiği F-14’leri birkaç değişiklik ile İran’a verdi.

İşin siyasi kısmına girmeden İran’ın askeri gücü hakkında bilgi vermemiz gerekirse, İran ordusu yoğun ambargolar neticesinde (balistik füze teknolojisi hariç) eski sistemleri modernize ederek ordusunu geliştirme yolunu (mecburen) seçti. Lakin balistik füze teknolojisini bu işten ayrı tutmamız gereklidir. Bu konuda gerçekten ileri teknolojiye sahip ülkeler içerisinde yer almayı başarmıştır.

İran’ın askeri gücü analiz edecek olursak;

Toplam asker sayısı: 873.000 (523.000 aktif, 350.000 yedek)

Savunma bütçesi: 6.3 milyar $

GFP sıralaması: 14

İran Silahlı Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Savunma Kuvvetleri, Devrim Muhafızları Ordusu ve  İran Kolluk Kuvvetleri olarak şekillendirilmiştir.

İran’ın Askeri Gücü

 İran Kara Kuvvetleri

Daha önce de belirttiğimiz üzere İran’ın askeri kapasitesi yoğun ambargo ve baskılar neticesinde yeterli düzeyde gelişme gösterememiştir. İran kara kuvvetleri dış alımlarda sıkıntı yaşadığından dolayı elinde bulunan Sovyet ve Amerikan silahlarını modernize ederek ve kendi öz kaynaklarını kullanmak suretiyle ordusunu geliştirmeye çalışmıştır. İran Kara Kuvvetlerinin askeri kapasitesi şu şekildedir;

Tank Sayısı: 1634 (ana muharebe tankı Sovyet T-72 S ve İran’ın geliştirdiği Zülfikar’dır.)

Zırhı araçlar: 2.345

Kundağa Motorlu Silahlar:570

Çekili Toplar: 2.128

Çoklu Roketatarlar: 1.900

Hedefteki Ülke İran'ın Askeri Gücü
İran’ın geliştirdiği Karrar Tankı / İran’ın Askeri Gücü

İran Hava Kuvvetleri  

İran’ın hava kuvvetlerinin  asıl gücü devrim öncesi ABD’den aldığı savaş uçaklarından  oluşmaktadır. Devrim öncesi ABD ile sıkı bir müttefik olan İran’ın elinde ABD yapımı  F-14, F-4 ve F-5 uçakları bulunmaktadır. Ayrıca Rus yapımı MİG- 29’un yanı sıra Fransız Mirage F-1 ve Çin yapımı F-7M uçaklarda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İran,  yerli üretim olarak lanse ettiği fakat F-5’in modernize hali olan Kevser uçaklarını da üretme kararı almıştır. İran’ın 5. nesil olarak tanıttığı ve otoriteler tarafından uçması imkansıza yakın görülen Kahrir-313 projeside mevcuttur. İran Hava Kuvvetlerinin askeri kapasitesi şu şekildedir;

Avcı Uçağı: 142

Saldırı Uçağı: 165

Nakliye Uçağı:89

Eğitim   Uçağı: 104

Helikopter: 126 (12 adedi saldırı)

İHA: 55 (Ebabil, Muhacir, Hamaset vs)

Hedefteki Ülke İran'ın Askeri Gücü
İran’ın ürettiği 5. Nesil Kahrir-313 savaş uçağı / İran’ın Askeri Gücü

İran Deniz Kuvvetleri

İran Deniz Kuvvetlerinin ana görevi denizden (özellikle de Hürmüz Boğazından) gelebilecek saldırılara karşı koymaktır. Ayrıca yerli üretim olarak Sahand fırkateynini 2012 de suya indirmiştir. İran donanma konusunda ciddi bir güce sahip ülkelerden birisidir. Deniz gücü bakımından ABD’den sonra en çok donanma türevlerine (gemi, denizaltı vs.) sahip 4. ülkedir.(Globalfirepower). İran Deniz Kuvvetlerinin askeri kapasitesi şu şekildedir;

Fırkateyn: 6

Korvet:3

Denizaltı:34

Sahil Güvenlik Botu: 230

Mayın Gemisi: 10

Hedefteki Ülke İran'ın Askeri Gücü
İran milli savaş gemisi Sehend / İran’ın Askeri Gücü

İran Hava Savunma Kuvvetleri

İran hava savunma sistemleri olarak Amerikan, İngiliz, Çin ve Sovyet/Rus yapımı olmak üzere çok çeşitli sistemler kullanmaktadır. Ayrıca Rus yapımı S-300 den esinlenilerek Bavar-373 HSS geliştirmiştir.  İran Hava savunmasını  S-300, HAWK, Khordad 15, HQ-7, Sayyad 1-2  gibi farklı sistemler ile sağlamaktadır.

Hedefteki Ülke İran'ın Askeri Gücü
Bavar-373 Hava Savunma Sistemi / İran’ın Askeri Gücü

Tüm buraya kadar verdiğimiz bilgiler dışında İran’ın ciddi bir balistik füze yeteneği vardır. İran’ın olası bir savaş durumunda bu silahları kullanması beklenmektedir. Özellikle de son yapılan saldırlar ve taraflardan gelen açıklamalara bakacak olursak ilk hedefin İsrail olacağı belirtilmektedir. İran’ın balistik füze programı başlı başına bir makale konusu olduğu için burada sadece infografik üzerinden bilgilendireceğim.

Hedefteki Ülke İran'ın Askeri Gücü
İran’ın balistik füze kapasitesi / İran’ın Askeri Gücü

İran’ın Askeri Gücü

Kaynaklar: Globalfirepower, Globalsecurty

[irp posts=”22694″ name=”Pentagon İlk Kez Yayınladı: 7 Maddede ‘İran’ın Askeri Gücü'”]

[irp posts=”23734″ name=”Türkiye ve Mısır’ın Askeri Güç Karşılaştırılması”]

Süleymani Suikasti Öncesi Irak’taki Büyükelçilik Baskınının Yansımaları

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz