İsrail, Almanya, Pakistan, ABD, Rusya ve Türkiye gibi birçok ülkenin istihbarat teşkilatlarını ve alt birimlerini sizin için araştırıp derledim.
1.) MOSSAD
Mossad, İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü isimli İsrail gizli servisinin kısa adıdır. Sembolik olarak on iki casus olayıyla kurulan Mossad resmi olarak 13 Aralık 1949’da kurulmuştur. Merkezi Tel-Aviv’dedir. Mossad’ın dünyanın farklı yerlerinde binlerce personeli olduğu bilinmektedir. Kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. İbranice anlamı ‘’Enstitü’’ olan Mossad, genel olarak dış istihbarat konularında görev yapar. İç istihbarat alanında Şin-Bet (Şabak) isimli kurum faaliyettedir. Mossad çok sayıda faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulmaktadır. İsrailli yetkililer, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için beş İranlı bilim adamına suikast düzenlediklerini onaylamıştır. 2010 yılında Dubai’de otel odasında üst düzey bir Hamas komutanı öldürülmüştür. BAE yetkilileri, suikastin sorumlusunun 26 kişilik Mossad ekibi olduğunu söylemiştir. Mossad’ın çeşitli siber yetenekleri de vardır. Teşkilat, Stuxnet virüsünü İran’ın nükleer tesislerindeki bilgisayarlarına sızdırdıklarını ve arızaya sebep olduklarını açıklamıştır. Washington Post’a göre, 2010 yılında keşfedilen bu virüs ortak bir ABD-İsrail ekibi tarafından üretilmiştir. Ayrıca Nisan 2018’de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail operatörlerinin 1993’ten 2003’e kadar olan İran nükleer arşivlerine sızdığını açıklamıştır. Fakat İranlı yetkililer bunu reddetmiştir. Bu özellikleriyle dünyanın en güçlü İstihbarat servislerinden biri olarak bilinmesine karşın Mossad çok çalkantılı dönemler geçirmiş ve bazı direktörleri istifa ederek kurumdan ayrılmıştır. Mossad pek çok istihbarat kurumu gibi alanlarında yetiştirilmiş bireylerle İsrail’in ulusal misyonu doğrultusunda faaliyet göstermeyi amaçlamıştır. Şu anki Mossad Başkanı Yossi Kohen’dir.
2.) MSS (Ministry of State Security)
Çin istihbarat servisi MSS, 1983 yılında kuruldu. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, servis sayesinde birçok suikastten kurtulmuştur. MSS, Uygur halkının kimliğini ve etkisini azaltmak için Çin’in kampanyasında başrol oynamıştır. MSS, hükümetin sosyal kontrol ve etnik asimilasyon hedeflerine ulaşmak için gözetim ve yeniden eğitim sistemleri oluşturmuştur. Aralık 2018’de ABD savcıları, ABD’ye yönelik siber saldırılarda iki MSS ajanını suçlamıştır. Ajanların Hewlett-Packard ve IBM gibi teknoloji şirketlerinin bilgisayarlarına, NASA ve Donanma Bakanlığı gibi devlet kurumlarına sızdığı iddia edilmiştir. Servisin eleman sayısı oldukça fazladır. MSS’nin ajanlarına dünyanın her bölgesinde rastlanabilir. Özellikle Güney Kore ve Rusya’da yoğun faaliyet sürdürdüğü bilinmektedir. MSS’nin en önemli özelliklerinden biri de personelinin karate ve judo gibi yakın dövüş sanatlarını bilmesidir. MSS son derece gizlidir, ancak Çinli bir emlak kralı olan Guo Wengui, 2017 yılında eski MSS başkan yardımcısı Ma Jian’nin kendisine içeriden bilgi verdiğini iddia etmiştir. Olay, ajans içindeki birçok üst düzey yetkilinin tasfiyesine yol açmıştır. MSS’nin şu anki başkanı, 2016 yılında Başkan Xi tarafından atanan Chen Wenqing’dir.
3.) NSA (National Security Agency)
Ulusal Güvenlik Dairesi, ABD’nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olduğu tahmin edilmektedir. Kriptoloji üzerine uzman olan bir teşkilattır. 04.11.1952 tarihinde resmi olarak kurulmuştur. Yabancı ülkelerin iletişimlerini (telefon, e-posta vs.) dinleyerek bilgi toplarlar. Ayrıca Amerikan hükümetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak da onların görevidir. Çalışan sayısı net olarak açıklanmasa ve çok gizli tutulsa da 30.000 civarı olabileceği tahmin edilmektedir. Bunun büyük kısmını da matematikçilerin oluşturduğu ve NSA’in yeryüzündeki en çok matematikçiyi barındıran kurum olduğu söylenir. Ayrıca bilgi toplamak için internet, telefon görüşmeleri ve e-postaları da izlerler. Yeryüzündeki en büyük telefon görüşmeleri arşivine bu teşkilat sahiptir. Yasa dışı olarak sivillerin telefon görüşmelerini kaydettikleri ve telekomünikasyon şirketlerinden telefon kayıtlarını istedikleri ortaya çıkmıştır. NSA, 1990’lı yılların başlarında 96 ülkede yılda 3.000.000 görüşmeyi dinleyebilecek kapasiteye gelmiştir. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasında önemli rol oynadığı ileri sürülmektedir. NSA’in asıl kuruluş amacı hiçbir ülkenin bilimde ABD’den daha ileride olmamasını sağlamaktır. NSA’nın şu anki başkanı, Mayıs 2018’de ABD Başkan’ı Trump tarafından atanan Paul Nakasone’dir.
4.) CIA (Central Intelligence Agency)
Dünyanın en büyük istihbarat servisi olan Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA), 1947’de Amerika Birleşik Devletleri başkanlarından Harry Truman tarafından imzalanan Ulusal Güvenlik Yasası’yla yürürlüğe girmiştir. CIA, ABD’nin birimleri için gereken ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan kurumdur. Merkezi Virginia eyaletindeki Langley’de bulunmaktadır. CIA’nın bilinen operasyonları arasında Guatemala ve İran hükümetlerinin devrilmesi, 1950 ve 1960’larda yabancı liderlere karşı suikast komploları, MKULTRA zihin kontrolü deneyleri vardır. CIA, Usame Bin Ladin’in 11 Eylül 2001’deki saldırılarından beş hafta önce Başkan George Bush’u uyarmıştır. Saldırılardan sonra, CIA paramiliter kuvvetleri ABD’nin Afganistan’ı işgaline öncülük etmiştir. Başkan George W. Bush’un emriyle, CIA bir işkence sistemi kurmuştur. Teşkilat, 9/11 saldırılarının planlayıcısı Halid Şeyh Muhammed’in ve diğer terör zanlılarının yakalanmasında başrol oynamıştır. Başkan Barack Obama 2009’da göreve başladığında, teşkilatın aşırı olan sorgulama tekniklerini reddetmiştir ancak 2018’de CIA başkanlığına gelen Gina Haspel bu politikayı yinelemiştir. CIA, Cumhurbaşkanı’nın emriyle gizli eylemleri yürütmek ve denetlemek için yasalarca yetkilendirilmiş tek ajanstır.
5.) MOIS (Ministry of Intelligence and Security)
İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ilk olarak 1957’de ABD ve İsrail’in yardımıyla SAVAK olarak kurulmuştur. 1979 İslam Devrimi’nden sonra Yüce Lider Humeyni, SAVAK personelini karşı istihbarat amaçları için kullanmaya devam etmiştir. İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı, İran dışında gizli faaliyetler yürütmekten sorumlu iki kuruluştan biridir. Diğeri, İran dışında özel istihbarat operasyonları yürüten İslam Devrim Muhafızları’nın (IRGC) bir kolu olan Kudüs Gücü’dür. IRGC ayrıca saldırgan siber istihbarat önlemleri konusunda MOIS ile birlikte çalışmıştır. 2012 yılında Obama yönetimi MOIS’e “terörist gruplara verdiği destek ve insan hakları ihlallerini sürdürmedeki merkezi rolü” nedeniyle yaptırım uygulamıştır. MOIS, insan hakları ihlalleriyle ünlü bir teşkilattır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2018’deki raporunda teşkilatın düzinelerce sendikacıyı, gazeteciyi ve sosyal medya aktivistini tutukladığını belirtmiştir. MOIS, Stuxnet virüsü olayından sonra siber anlamda kendini geliştirmeye başlamıştır. 2013 yılından bu yana Mahmud Alevi teşkilat başkanlığını yürütmektedir.
6.) FSB (Federal Security Service)
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rusya Federasyonu’nun önceki Çeka, NKVD ve KGB teşkilatlarının yerini alan milli iç güvenlik teşkilatıdır. Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), karşı istihbarat, iç güvenlik ve sınır güvenliği, terörizmle mücadele ve gizli izleme faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca FSB, Putin’in sivil toplum kuruluşlarını, insan hakları gruplarını ve bağımsız düşünce kuruluşlarını ve yayınları taciz ve kontrol etme politikalarını uygulamaktadır. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Rus kanunları internet servis sağlayıcılarının FSB’ye e-posta, kısa mesajlar, kişiler, kullanıcı bilgileri ve ses ve video dosyaları da dahil olmak üzere kullanıcı hesaplarına erişim vermesini gerektirmektedir. Ana idari binası Kızıl Meydan’da Moskova’nın merkezinde KGB’nin eski ana idari binası ile aynı yerdir. Kurum önceden Federal Karşı İstihbarat Teşkilatı olarak bilinirdi. Boris Yeltsin tarafından 3 Nisan 1995 tarihinde Rusya Parlamentosunun her iki kanadından da geçip yasalaşan FSK’nın yeniden yapılanması ve genişlemesiyle ilgili kanun maddesi yürürlüğe kondu. 9 Mart 2004 tarihindeki başkanlık kararnamesi ile Adalet Bakanlığına bağlandı.
7.) MI6 -SIS (Secret Intelligence Service)
Genellikle MI6 olarak bilinen İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (SIS), dünyanın en eski istihbarat teşkilatıdır. MI6 adı geçmişte (I. ve II. Dünya Savaşları) bu servisin askeri istihbaratın bir birimi olarak örgütlenmesinden gelir. Bugün resmi durumu ve hiyerarşik yapısı değişmesine karşın kamuoyunda bu adla anılmayı sürdürür. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı altındaki Savunma Konseyi’ne bağlı hizmet verir. Ayrıca İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla da sürekli irtibat halindedir. Faaliyetleri hakkındaki halka açık yayınları sansür yetkisi bulunur.Terörle mücadele ve casusluktan sorumludur. 1 Kasım 2014’ten beri Alex Younger, Gizli İstihbarat Servisi’nin başkanlığını yapmaktadır.
8.) GRU (Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye)
GRU (Baş İstihbarat İdaresi), Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatıdır. GRU sonradan Kızıl Ordu’nun sivil yöneticisi olan Leon Troçki tarafından 21 Ekim 1918’de kurulmuştur. Sovyetler Birliği’nde Kızıl Ordu’ya bağlıydı. GRU, Rusya’nın en büyük istihbarat teşkilatıdır. GRU’nun misyonu, Rusya cumhurbaşkanı ve hükümetine askeri istihbarat sağlamaktır. Ek görevleri arasında Rusya’nın askeri, ekonomik ve teknolojik güvenliğinin sağlanması yer almaktadır. Yaptığı siber operasyonlarla da bilinmektedir. 2016 ABD cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Donald Trump’ın adaylığına yardımcı olmak için Demokratik Ulusal Komite e-posta sistemini hackledikleri iddia edilmiştir. Rusya’nın diğer istihbarat servislerinden farklı olarak, GRU bir bakanlık kuruluşu değildir. GRU, cumhurbaşkanına değil, genelkurmay başkanına ve savunma bakanına rapor verir. Şu anda teşkilatın başında Igor Korobov bulunmaktadır.
9.) RAW (Research and Analysis Wing)
Araştırma ve Çözümleme Kanadı (AR-AW veya RAW) Hindistan‘ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturulmuştur. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükümeti’ni ikna etmiştir. Böylece RAW, Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kurulmuştur. Kurulma sebebi Çin etkisini azaltmak olsa da son zamanlarda odak noktası Pakistan olmuştur. Birincil işlevi, terörle mücadele ve yabancı istihbarat toplamaktır. Hindistan’ın nükleer programının güvenliği ile ilgili sorumlulukları da vardır. 2000 yılında Amerikan Bilim Adamları Federasyonu, örgütün 8-10.000 ajana ve tahmini 145 milyon dolar bütçeye sahip olduğunu tahmin etmiştir. Teşkilatın başkanlığını Modi tarafından atanan Samant Goel yapmaktadır.
10.) MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı)
Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), Türkiye Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olan, Türkiye’nin resmî istihbarat örgütüdür. 1965 yılında Millî Emniyet Hizmeti yerine kurulan, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan gelecek mevcut ve muhtemel tehditler hakkında bilgi toplamak, önlem almak ve gerekli durumlarda ilgili makamları uyarmakla görevli teşkilâttır. Devletin millî güvenlik politikasının hazırlanmasıyla ilgili her konuda istihbaratın tek elde toplanabilmesi amacıyla, 22 Temmuz 1965 tarihinde TBMM tarafından 644 sayılı kanun kabul edilmiştir ve bu kanun ile kuruluşun adı Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) olarak değiştirilmiştir. Teşkilatın şu anki başkanı Hakan Fidan’dır.
11.) ISI (Inter-Services Intelligence)
Servislerarası İstihbarat kısa adıyla ISI, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin ana istihbarat teşkilatıdır. Pakistan’ın “derin devleti” olarak kabul edilmektedir. Pakistan’ın seçilmiş hükümetini yöneten ve ülkenin önemli nükleer cephaneliğini kontrol eden bir istihbarat servisidir. Görevi kritik ulusal güvenlik operasyonları ve istihbarattır. ISI ilk olarak 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı sırasında İstihbarat Bürosu ve Askeri İstihbarat arasındaki koordinasyonu sağlamak için kurulmuştur. Ancak diğer iki teşkilatın zayıflaması ve ISI’ın Sovyet-Afgan Savaşı sırasında CIA ile birlikte Mücahitlere verdiği destek ve Afgan İç Savaşı sırasında Hint-İran destekli Kuzey İttifakı’na karşı Taliban’a verdiği destek ile büyük bir güç kazanmış ve Pakistan’ın en büyük istihbarat teşkilatı haline gelmiştir. Kurucusu ve ilk yöneticisi İngiliz General Robert Cawthome’dır. ISI’ın sloganı “inanç, birlik, disiplin” dir. Merkezi İslamabad’ın Capital Venue bölgesindedir. Tahmini 10.000 personeli bulunmaktadır. Bazı uzmanlara göre ISI insan kaynakları açısından dünyanın en büyük istihbarat servisidir. Şu anda yöneticiliğini Faiz Hameed yapmaktadır.
[irp posts=”11556″ name=”Bilinmeyen İstihbarat Gücü “Pakistan İstihbaratı””]
12.) BND (Bundesnachrichtendienst)
Federal İstihbarat Servisi, Almanya’nın doğrudan Şansölye Başkanlığına bağlı olan yabancı istihbarat teşkilatıdır. 1956 yılında Soğuk Savaş sırasında yakın zamanda NATO’ya katılan Batı Almanya’nın resmi dış istihbarat kurumu olarak ve CIA ile yakın bir işbirliği içinde kurulmuştur. Merkezi Berlin’de bulunmaktadır ve dünyanın en büyük istihbarat merkezidir. BND’nin Almanya ve yabancı ülkelerde 300 lokasyonu vardır. 2016 yılında yaklaşık 6.500 kişi istihdam etmiştir; % 10’u resmi olarak Askeri Bilimler Dairesi tarafından istihdam edilen askeri personeldir. BND, Alman İstihbarat Topluluğunun en büyük teşkilatıdır. Ülkeyi birçok suikastten kurtardığı bilinmektedir. Başkanlığını Bruno Kahl yapmaktadır.
13.) ASIS (Australian Secret Intelligence Service)
Avustralya Gizli İstihbarat Servisi, Avustralya’nın yabancı istihbarat teşkilatıdır. 1952’de kurulmuştur, ancak varlığı 1972 yılına kadar Hükümet içinde bile gizli kalmıştır. ASIS, hem istihbarat toplama hem de diğer ülkelerin istihbarat teşkilatlarıyla irtibat da dahil olmak üzere yabancı istihbarat topluluğundan sorumlu olan Avustralya İstihbarat Topluluğunun bir parçasıdır. Resmi web sitesine göre ASIS’in misyonu, “Avustralya Hükümeti tarafından yönlendirilen benzersiz yabancı istihbarat servisleri sağlayarak Avustralya’nın hayati çıkarlarını korumak ve teşvik etmektir.” ASIS, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı portföyünün bir parçasıdır ve başkanı doğrudan Dışişleri Bakanına bağlıdır. ASIS’in genel merkezi DFAT’ın Canberra’daki genel merkezindedir. Mevcut başkanı Paul Symon’dur.
14.) DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure)
Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü, Fransa’nın dış istihbarat teşkilâtıdır. 2 Nisan 1982’de eski teşkilat olan Service de Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage (SDECE)’ın yerini almıştır. İngiltere’nin MI6 ve Amerika Birleşik Devletleri’nin CIA’inin Fransız eşdeğeri DSGE, Fransa Savunma Bakanlığı başkanlığında etkinlik gösteren ve istihbarat ve casusluk korunmasını sağlayan, iç muadili DGSI (İç Güvenlik Genel Müdürlüğü) ile birlikte çalışan, özellikle yurt dışında milis ve karşı istihbarat operasyonlarını gerçekleştirerek ulusal güvenlik sağlayan bir kurumdur. Diğer çoğu istihbarat örgütleri gibi, etkinlikleri ve örgütlenme detayları gizlidir. DSGE merkezi Paris’in 20. idari bölgesinde yer almaktadır. DGSE özellikle ekonomik istihbarat açısından, dünyanın en saygın istihbarat teşkilâtlarından biri olarak kabul edilir.
15.) CSIS (Canadian Security Intelligence Service)
21 Haziran 1984 tarihinde, CSIS Parlamento Kanunuyla oluşturulmuştur. CSIS (Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi) Kanada’nın ulusal güvenliği ile ilgili her şeyi idare eder. Görevleri arasında istihbarat toplamak, gizli operasyonlar yürütmek ve hükümete potansiyel güvenlik tehditleri hakkında tavsiyelerde bulunmak yer almaktadır. CSIS, ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında bir istihbarat ittifakı olan Beş Göz’de Kanada’nın temsilcisidir. Beş Göz, tarihinin en kapsamlı casusluk ittifaklarından biri olarak kabul edilir, ancak yöntemleri için uzun zamandır halkın gözetimi altındadır. Merkezi Ontario, Ottawa’da bulunan CSIS, dünyanın dört bir yanından bilgi toplar ve Kanada ve vatandaşları için tehlike oluşturabilecek her şeyi eler. Bununla birlikte, ajans ulusal güvenlik adına faaliyetlerini yürütürken gösterdiği agresiflikle ünlenmiştir.
16.) (Sluzhba vneshney razvedki Rossiyskoy Federatsii)
Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi ağırlıklı sivil işler için kurulmuş, Rusya’nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB’nin Birinci Baş Direktörlüğü (PGU) organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır ve yakın iş birliği içerisindedirler. SVR’nin yönetim merkezi Moskova’da Yasenevo Bölgesi’nde bulunur. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) farklı olarak, SVR Rusya Federasyonu dışında istihbarat ve casusluk etkinliklerinden sorumludur. SVR, askeri ve ekonomik casusluk da dahil olmak üzere çeşitli casusluk biçimlerini yürütmek ve yabancı ülkelerde elektronik gözetim yapmakla görevlendirilmiştir.
KAYNAK
en.wikipedia.org/wiki/Central_Intelligence_Agency
en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Intelligence
deepstateblog.org/deep-states-guide-to-the-worlds-largest-intelligence-agencies/inter-services-intelligence/
deepstateblog.org/deep-states-guide-to-the-worlds-largest-intelligence-agencies/india-research-and-analysis-wing-raw/
bnd.bund.de/EN/Home/home_node.html
fotogaleri.haberler.com/dunyanin-en-iyi-10-istihbarat-servisi/
deepstateblog.org/deep-states-guide-to-the-worlds-largest-intelligence-agencies/
deepstateblog.org/deep-states-guide-to-the-worlds-largest-intelligence-agencies/gru-russia/
deepstateblog.org/secret-intelligence-service-or-mi6-united-kingdom/
deepstateblog.org/national-security-agency-united-states/
improb.com/best-intelligence-agencies-in-the-world/
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
[irp posts=”9568″ name=”MİT’in Efsane Operasyonları”]
[irp posts=”9908″ name=”Kendinizi Test Edin: İstihbaratçı Olmak İster Misiniz?”]
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Bırakalım türk ajanlarına pek kulak asmasinlar adı üstüne de ajan saman altından su yürütmek Ülker’in böyle düşünmesini sağlamakta başarıdır böyle düşündürmek de iyi bir ajanlık taktiği diye düşünüyorum aman Türkiye ajanlari başarısı diyip rehavet kapılır bence yapacağı işlerde profesyonelligi yok olur açık verirler hailnlar mit de enseleeinden yakalar böyle türk düşmanlarını
Neden %70 Rus diye düşünüyorum…
İsimlerini daha şimdiden unuttum çok karışık be
[…] 4- https://stratejikortak.com/2020/03/dunyadaki-istihbarat-teskilatlari.html […]
Araştırmaniz çok yanlış ve yalan dolan dünyanda hiç haberin Yok..
Bence Mit Mili istihbarat teskilati türkiye ve almanya BND ve rusya en güclü istihbaratlarridir
Mit o kadar güçlü değil yalnızca ilk 10 a girebilir ama araştırması çok yanlış
Bence Fransız ve ABD istihbahrıtından sonra başaralı mitdir başarasız ise canada istihbahratıdır
Genel uzman
ABD Rusya İsrail bunlar dünyanın en üst düzey ajanlaridir bı türk olarak bennde isterdin Türkiye ajanlarının üst düzey de olmasını ama yalan konuşmaya gerek yok and Rusya İsrail dünyaca en başarılı ajanı.. bizim mit evet ilk 10, na girebilir ama en üst sıralamalar da beklemek kendini kandirmaktir maalesef.. ha mit e asla başarısiz demiyorum mit sayesinde de yüzlerce terorustlerin düzenlecegi kalleş canlı bomba patlama vs önleniyor yapılan işleri kolay değil arkadaşlar karşı tarafa geçip onlardan gidi davranmak ana dili gibi değişik dillerini bilmek profesyonel davranmak hiç kolay değil umarım türk istihbarat ilk üçü girer