Nükleer Silaha Sahip Olan 9 Ülke

1633

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fizyonun birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Maksimum düzeyde zarar vermek amacıyla kullanılır. Bir şehirde veya ülkede canlı ve cansız bütün her şeyi yok edebilecek bir gücü vardır.

İki temel nükleer silah türü vardır. İlki, Hiroşima’ya atılan uranyum veya Nagasaki’ye plütonyum bombasındaki gibi uranyum ötesi ağır atom çekirdeklerini bölerek enerji elde eden fisyon bombalardır. Bu silahlarda uranyum ve plütonyum gibi ağır elementlerin parçalanabilir izotopları, süperkritik kütle denilen belli bir ağırlık limiti üzerinde bir araya getirildiğinde zincirleme reaksiyona girerek çok büyük bir güç üretirler. Hidrojen bombası veya füzyon bombası denen ikinci tipte ise ateşlenen bir fisyon bombası ile hidrojen çekirdekleri birleşmeye (füzyona) zorlanır, bu sayede çok yüksek bir enerji ortaya çıkar. Fisyon bombalarının teorik üst limitleri olsa da, füzyon bombalarının gücünde bir üst limit yoktur.

Peki hangi ülkede ne kadar nükleer başlık var? Bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

1.) Rusya

Rusya, 6 bin 850 nükleer başlığa sahip olarak dünyada en fazla nükleer başlığı olan ülke konumundadır. Rusya ayrıca nükleer üçlemeye sahiptir, yani nükleer cephaneliğini kara, deniz ve hava yoluyla konuşlandırabilmektedir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkenin nükleer cephaneliğini tek başına kullanma yetkisine sahiptir. Putin, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte yaklaşık 11 kg ağırlığında bir “Cheget” (nükleer çanta) taşıdığı ve bu çantada nükleer saldırılara karşı erken uyarı sistemi ve nükleer saldırı emrinin verileceği şifrelerin yer aldığı söylenmektedir. Ağustos ayında Rusya’nın kuzeybatısındaki Nyonoksa’daki füze test sahasında gizemli ve ölümcül bir patlama gerçekleşmiştir. Bu patlamadan sonra Rusya’nın nükleer enerjiyle çalışan bir başka seyir füzesi inşa ettiği ileri sürülmüştür.

2.) Amerika Birleşik Devletleri

ABD, 6 bin 450 nükleer başlıkla dünyanın ikinci büyük nükleer cephaneliğine sahiptir. Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’de bu silahını kullanarak nükleer saldırı yapan tek devlet olmuştur. ABD aynı zamanda nükleer silahlarını diğer ülkelerde depolayan tek ülkedir. ABD’nin diğer ülkelerde yaklaşık 180 nükleer başlığının olduğu bilinmektedir. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’ye danışmadan nükleer füze fırlatma yetkisi bulunmaktadır. Ağustos ayında ABD, Rusya’yı INF’yi ihlal etmekle suçladıktan sonra, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’ndan çekilmiştir.

3.) Fransa

Fransa, ilk nükleer denemesini 13 Şubat 1960 tarihinde yapmıştır. 1968 yılında ise ilk hidrojen bombasını üretmiştir. 300 nükleer başlıkla dünyanın üçüncü büyük nükleer cephaneliğine sahiptir. Rusya ve ABD’de olduğu gibi Fransa’da da cumhurbaşkanı, nükleer silah kullanma yetkisine sahiptir. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un içinde nükleer kodların bulunduğu bir çanta taşıdığı bilinmektedir.

4.) Çin

Çin’in nükleer lansman protokolü hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Çin, 16 Ekim 1964’te ilk füzyon, 17 Haziran 1967’de ise ikinci füzyon denemesini başarıyla gerçekleştirmiştir. 1964 ile 1996 yılları arasında 45 nükleer test yapan Çin’in şu anda yaklaşık 280 adet nükleer başlığa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

5.) İngiltere

İlk nükleer denemesini 3 Ekim 1952’de gerçekleştiren İngiltere’nin yaklaşık 225 adet nükleer başlığı bulunmaktadır. Nükleer cephanesine ‘Trident’ adı verilmektedir ve füzelerin atılmasına ilişkin karar verme yetkisi ülkenin başbakanına veya onun belirlediği milletvekiline aittir.

Yeni bir başbakanın göreve başladığında yazdığı dört “son çare mektubu” İngiltere’nin nükleer cephaneliğinin bir bölümünü oluşturan Vanguard denizaltılarına verilmektedir. Söz konusu denizaltıların ülke ile irtibatlarının kesilmesi ve ülkenin saldırıya uğraması halinde, o mektupta verilen talimatlar uygulanmaktadır. Mektupların içeriğinin çok gizli olduğu ve her seçimde bu mektupların yok edildiği bilinmektedir.

6.) Pakistan

İlk nükleer testini 1998’de gerçekleştiren Pakistan’ın 140-150 civarında nükleer silaha sahip olduğu sanılıyor. Pakistan’da başbakan, Nükleer Komuta Makamı’na başkanlık yapıyor ve dolayısıyla nükleer silahı kullanma yetkisi de ona ait.

7.) Hindistan

Hindistan’ın 130 ila 140 nükleer başlığa sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1974 yılında ilk nükleer testini gerçekleştirmiştir. Ülkenin başbakanı, düşmana karşı bir nükleer saldırı yetkisine sahip tek organ olan Nükleer Komuta Makamı’nın (NCA) siyasi konseyine başkanlık etmektedir. Nükleer gücü kullanmak yetkisi de ona aittir.

8.) İsrail

İsrail, nükleer silah sahibi olduğunu hiçbir zaman kabul etmemiştir. Uluslararası toplum ise sahip olduğunu var saymaktadır. İsrail’in 80 adet nükleer başlığa sahip olduğu ve bu nükleer gücü kontrol yetkisinin tek bir kişiye değil sıkı bir sivil kontrol sistemine tabi olduğu söylenmektedir.

9.) Kuzey Kore

Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliğinin büyüklüğü tam olarak bilinmemektedir. Fakat Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Kuzey Kore’nin 10-20 arasında nükleer başlığa sahip olduğunu tahmin etmektedir.

KAYNAK

http://worldpopulationreview.com/countries/nuclear-weapons-by-country/

https://uk.news.yahoo.com/nuclear-weapons-nuclear-countries-nuclear-nonproliferation-treaty-152209124/photo-el-presidente-ruso-vladimir-putin-150154607.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon

https://tr.euronews.com/2020/01/08/nukleer-butonu-olan-dunya-liderleri-hangi-ulkenin-ne-kadar-nukleer-silahi-var-uranyum

https://www.businessinsider.com/these-are-the-9-countries-with-nuclear-weapons-2018-10#heres-the-full-list-of-countries-and-the-number-of-stockpiled-and-retired-nukes-they-have-the-number-of-deployed-weapons-are-included-in-the-number-of-stockpiled-weapons-15

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz