SİHA’ların Önemi ve Türk SİHA’ları

1731
Yazarlık Başvurusu

Türk SİHA’lar ile yapılan saldırılar Suriye ordusuna ait düzinelerce tank, zırhlı personel taşıyıcı ve hava savunma sistemini yok ederek Suriye’nin İdlib baskısını kırdı. Özellikle 34 Türk askerinin şehit olduğu saldırıdan sonra yoğunlaştıran saldırılarda savaş uçakları yerine özellikle silahlı insansız hava araçları kullanıldı.

İnsansız hava araçları zaten yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde tarafından kullanılıyor. Genelde keşif, istihbarat ve gözetleme görevlerinde kullanılan insansız hava araçları yakın zamanda askeri önemi yüksek kişilere suikast amaçlı kullanılmaya başlamıştı ama düzenli ordular arasında böylesi büyük operasyonel bir kullanım becerisine ulaşan tek ordu Türk Silahlı Kuvvetleri oldu.

Peki nereden çıktı bu İHA’lar? Savaş uçaklarından üstünlükleri neler ve neden Türkiye silahlı insansız hava araçlarına bu kadar önem veriyor?

İnsansız hava araçları genel olarak göklerdeki gözümüzdür. Hemen hepsinde yüksek çözünürlükte optik sistemler, radarlar ve lazer hedefleme sistemleri bulunur. Düşük hızları bir dezavantaj gibi görünse de çok yüksek irtifalarda saatlerce bölgeyi ve hedefi gözetleyerek net bir istihbarat sağlayabilmeleri en büyük avantajlarındandır. Bu sayede bölgedeki en ufak hareketler bile çok uzaklardan fark edilip rapor edilebilir. Uzaktan kontrol edilebilmeleri de büyük avantajlar sağlar. Öyle ki uzaktan kontrol operatörü isterse dinlenmeye gidebilir. Bu durumda bir diğer kontrol operatörü göreve devam edebilecektir. Ayrıca insansız hava aracının kontrol edildiği odaya yöneticiler, komutanlar ve hukukçular girebilirler. Bu sayede operasyon esnasında anlık olarak gerekli müdahaleler yapılabilir ve kontrol operatörüne gerekli anlık emirler verilerek operasyonun verimliliği artırılabilir. Tabii ki koskoca operasyonu hiçbir askeri ya da pilotu tehlikeye atmadan yapabilme olanağı sunmaları en büyük avantajlarıdır.

Tüm bu görev tanımının içerisinde gerekli silah sistemlerinin entegresi ile insansız hava araçlarını saldırı amaçlı kullanabilme tüm devletlerin hayaliydi.

2000 yılında Afganistan’da Amerika Birleşik Devletleri insansız hava araçları tarafından yeri tespit edilen Usame Bin Ladin’i (insansız hava aracı üzerinde herhangi bir silah sistemi olmadığı için) öldürememiş, bu olaydan kısa süre sonra silahlı insansız hava araçlarının üretimine hız katmıştır.

İnsansız hava araçları konusunda sıkıntılı süreçler atlatan Türkiye zamanla kendi teknolojisini geliştirmenin önemini kavramış ve hızla yerli teknoloji ile İHA ve SİHA yapmaya girişmiş ve bu çalışkanlığın sonucu olarak dünyanın en iyi operasyonel İHA ve SİHA filolarından birini oluşturmuştur.

Son yıllarda bu gücünü etkin kullanan Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye, Irak ve diğer terör bölgelerinde önemli avantajlar elde etmiştir. 34 askerimizin şehadeti sonrası Suriye kuzeyine yapılan karşı saldırılarda Bayraktar TB-2’ler[1] ve ANKA-S’ler[2] kullanılmıştır. İdlip semalarında bu SİHA’lar:

  • Türk topçusu ve çok namlulu roketatar sistemlerine gözcü olarak, tanımlanan Suriye zırhlı araçlarının sığınak bulamadan yok edilmesi
  • SİHA sistemleri için özel olarak tasarlanıp SİHA’lara entegre edilen özel mühimmat çeşitleri ile tespit edilen düşman unsurların SİHA tarafından yok edilmesi
  • Doğru mühimmatla donatılması sayesinde düşman uçaklarına da müdahale edilmesi
  • Suriye hava savunma sistemlerinin susturulması

görevlerini dünyada bir konvansiyonel savaş alanında filolar halinde uçarak icra eden ilk görev gücü oldular. Tüm bu taktikler sonucunda Suriye güçleri ateş gücünü toparlama çabaları içerisinde ağır kayıplar verdiler ve Özgür Suriye Ordusu da ciddi bir nefes aldı.

Bunlara ek olarak yurt dışından da satın alma talepleri gelen bu sistemler ordumuza olduğu kadar ekonomimize de büyük faydalar sağlayabilirler.

Dünya ordularına parmak ısırtan insansız hava aracı sistemlerimizin başarılarının devamı dileğiyle…

[1] Bayraktar TB-2 SİHA Sistemi, 24.000 feet operasyonel uçuş irtifası, 24 saat uçuş süresi, 150 km haberleşme menzili, 70 knot seyir hızına sahiptir. 12m kanat açıklığı, 650 kg. maksimum kalkış ağırlığı ve 55 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmakta olan Bayraktar TB2, MAM ve MAM-L mühimmatları ile UMTAS füzelerini kullanabilmektedir.

[2] Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA-S SİHA Sistemi, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile 30,000 ft irtifa – 24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahiptir.

Burak Orçan

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=365&LangID=1

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/ContentList.aspx?PageID=364

https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/09/turkey-on-full-speed-with-its-ambitious-drone-projects.html

https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/03/battle-idlib-turkey-drones-war-200303170724302.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz