Sri Lanka Modeli ve Tamil Kaplanları ile İlgili Kısa Bilgiler

758

Dünyanın ‘en tehlikeli’, uçağa ve ‘deniz kuvvetlerine’ sahip ilk terör örgütü oldu Tamil Kaplanları. Sri Lanka’da 1975’te kurulmasından itibaren irili ufaklı tüm örgüt liderlerini öldürdü. Kurucu lider Vellupiali Prabhakaran ve örgütün iddiasına göre amaç Tamil halkının haklarını savunmak.

  • Gerilla hareketiyle saldıran ve hızla 15 bin kişilik bir güce kavuşan örgüt, küçük bir ‘Deniz Kuvvetleri’ne sahip olmasıyla birlikte ilkel de olsa küçük uçaklardan oluşan hava kuvvetini bünyesinde barındırdı.
  • Bir örgüttü, dağlık ve geniş ormanlık alanları çok iyi kullandı ancak düzenli birliklere de sahipti.
  • Avrupa ve ABD’de yaşayan Sri Lankalı binlerce Tamilliden dernek ve vakıflarla maddi destek sağladı. Düzenli olarak “devrim vergisi” adıyla haraç topladı.
  • Öyle bir örgüt ki; dünyada ilk kez sinir gazını kullandılar ve ‘intihar bombacı’sı kavramını dünya literatürüne soktular.
  • Tek saldırıda #SriLanka havayolları filosunun yarısını havaya uçurduğu belirtiliyor.
  • 2015 yılına kadar El Kaide ve diğer terörist örgütlerin toplamından daha fazla intihar saldırısı düzenledi.
  • En bilinen suikastleri Sri Lanka hükümetine destek veren Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı.
  • Çeşitli istihbarat birimleri tarafından “dünyanın en tehlikeli terörist örgütü” olarak nitelendirildi.
  • 80’lerin sonlarında 65 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Sri Lanka’nın üçte birine hakim oldu.

2009 yılında Sri Lanka ordusunun kapsamlı harekatı başladı. Operasyon o kadar büyük ve hızlı ilerliyordu ki dünyadan gelen tepkilere aldırış edilmeden kısa sürede başarı sağlandı. Bir ayda örgütün kontrolündeki 18 bin kilometrekare 200 kilometrekareye indi. Tamil Kaplanları’nın daimi lideri Prabhakaran öldürüldü, örgüt üyeleri silah bıraktı ve yeni seçilen lider yakalandı.

Sri Lanka Modeli nedir?

Sri Lanka ordusu, ayrılıkçı Tamil Kaplanları adlı gruba yönelik hedef şaşmadan operasyonlar düzenleyerek örgütün neredeyse tüm üst düzey yöneticilerini öldürdü. Öyle ki bir üst düzey yöneticinin ele geçirilmesi ya da öldürülmesi için onlarca sivili öldürmekten çekinmedi. Ele geçirdikleri yöneticileri de kamplarda tuttu, birçoğunu da işkence sonucu öldürdü. 2009’da sert bir şekilde yürütülen terörle mücadele sonrası örgütün tüm kampları haritadan silinirken, ülkede Tamil kaynaklı terör de kalmadı.

Sivil militan ayrımı gözetilmedi, insan hakları düşünülmedi ve en sert şekilde mücadele edildi. 34 yıl devam eden çatışmalarda on binlerce sivil öldü.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz