Ukrayna’dan Alınan S-125 Hava Savunma Sistemleri Libya’da

2590

Libya‘nın en stratejik hava üslerinden Vatiyye Hava Üssü’nün Mısır’dan kalkan BAE Ordusu’na ait MİRAGE 2000 savaş uçaklarınca bombalanmasının ardından Rus yapımı olan ve Ukrayna’nın geliştirdiği Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi S-125’ler Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından Sirte eksenine yerleştirilmeye başlandı. Bu hava üssünün Türk Ordusu unsurları tarafından donatıldığı ve kullanıldığı da biliniyor. Üssün BAE’ye ait ve Hafter kuvvetlerine silah taşıyan bir geminin UMH tarafından kısa bir süre önce el konulmasının ardından bombalanmasının bu olaya karşı bir misilleme olması niteliği de taşıyor. BAE Prenslik Danışmanı Analist Abdulhalık el-Halik’in sosyal medyadan yaptığı açıklamalar da o yönde. Türk Ordusu destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ise bu olaya vereceği yanıt merakla bekleniyor.

2014 yılı öncesi Rusya’dan alınan NATO kod adı SA-3 Goa Hava Savunma Sistemi olan S-125’ler, Ukrayna tarafından PECHORA roket sistemleri ile geliştirilerek azami 20 kilometredeki hedefleri vurabilme ve 14.000 m. irtifaya çıkabilme kabiliyeti kazandırılmıştı.

S-125’ler dost ve kardeş ülke Azerbaycan Ordusu tarafından da kullanılmakta.

JSC Savunma Sistemleri firmasınca 1961 yılında Sovyet Rusya’da üretimine başlanılan S-125’ler, ilk olarak Moskova çevresine yerleştirilmişti. Geçen süre zarfında da Rusya tarafından değişik versiyonları geliştirildi ve kullanıldı. Ayrıca Küba, Sırp ve Ukrayna orduları da bu silah sistemlerini kendi ordularına uygun bir biçimde geliştirme çalışmaları yaptı. Ek’teki haritada mavi renkler eski versiyonlarını kırmızı renkler ise geliştirilmiş versiyonlarını kullanan ülkeleri göstermektedir.

Vietnam Savaşı, Yom Kippur Savaşı, Kosova Savaşı, İran-Irak Savaşı, Körfez Savaşı, Angola İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı, S-125’lerin aktif olarak kullanıldığı savaşlar olarak tarihteki yerini aldı. 17 Mart 2015’te ABD ye ait bir Predator İHA’sının Suriye Ordusu’na ait bir S-125 füzesi ile imha edilmesini hatırlıyoruz.

Cezayir, Angola, Zambiya, Uganda, Yemen, Vietnam, Venezuela, Kazakistan, Türkmenistan, Suriye, Polonya, Kuzey Kore, Moldova, Hindistan, Mısır, Gürcistan ve Ermenistan, S-125 hava savunma sistemini kullanan diğer ülkeler.

Türk Ordusu tarafından daha evvel de Libya’da stratejik konumda bulunan yerlere çeşitli hava savunma bataryaları konuşlandırıldığı biliniyor. İddiaya göre bunlar arasında Türk yapımı KORKUT alçak irtifa hava savunma sistemi ile ABD yapımı NİKE orta irtifa hava savunma sistemleri var. Yine Türk yapımı HİSAR–A ve HİSAR–O nun ise gönderildiği haberleri basında duyulmuş ise de henüz fotoğraf ve radar görüntüleri ile doğrulanmadı.

KAYNAK

Ukrayna Savunma Bakanlığı

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü

IISS Askeri Denge 2012

Wikipedia

ALMAZ Hava Savunma Sist.

Missile threat.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. çok facia bir yazı. Nike Zeus’un Libya’da ne işi var! haritada kırmızı olanlar sistemi artık kullamayan ülkeleri, mavi olanlar halakullananları gösteriyor.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz