Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Potansiyel Yeni Lideri: Fethi BAŞAĞA

1208
Yazarlık Başvurusu

Türkiye’nin Libya’daki nüfuzunu artırması ve Tobruk Hükümeti tarafından desteklenen Halife Hafter’e karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklemesi neticesinde Kuloğlu Türkleri, Libya siyasetinde daha aktif rol almaya başladı. Hukuk dışı yollarla ülkenin tamamına hakim olmaya çalışan Halife Hafter’e karşı bir anlamda “demokrasi” mücadelesi veren Kuloğlu Türkleri, Ulusal Mutabakat Hükümeti çatısı altında çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. İkinci Libya İç Savaşı’nın başlangıcından bu yana savaşın taraflarından biri olan Türk kökenli Fayiz es-Serrac, hükümette çeşitli görevler üstlendikten sonra Ulusal Mutabakat Hükümeti liderliğini devralarak Türkiye ile yakın ilişkiler kurdu. Ağustos ayında yaptığı bir açıklamayla kabinede büyük bir revizyona gidilmesi gerektiğini ifade eden Serrac’ın istifa edeceği ve Cenevre Görüşmeleri’ne ağırlık vereceği iddia edildi.

Olası bir istifa durumunda ise hükümetin başına kimin geçeceği merak konusu. Libyalı yerel kaynakların ve Türk medyasının isminden çokça söz ettiği Fethi Başağa’nın, Serrac’ın olası bir istifasında Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin liderliğini üstleneceği iddia ediliyor. Şu an İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Başağa’nın son zamanlarda halk arasında popülaritesini artırdığı biliniyor.

KULOĞLU TÜRKLERİ

Trablusgarp’ın 1553’de Turgut Reis tarafından fethedilmesinin ardından Trablusgarp Beylerbeyliği kuruldu ve Türkler Libya’ya yerleşti. Uzun yıllar yöneticilik yapan Kuloğlu Türkleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından hakim güç olmaya devam etti. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan Libya Krallığı’nın ilk ve son hükümdarı olan I. İdris, yönetim kademesinde Türklere yer verdi. Soyu Kuloğlu Türklerine dayanan Sadullah Koloğlu, Kral I. İdris tarafından Libya’ya davet edilerek başbakanlık makamına getirildi. Krallığın yıkılması ve Muammer Kaddafi’nin iktidara gelmesinin ardından Kuloğlu Türklerine önceki dönemlerde olduğu gibi yönetim kademelerinde yer verildi. 2014 yılında başlayan İkinci Libya İç Savaşı’yla birlikte birçok Türk, savaştan korunmak maksadıyla ülkenin batıdaki kentlerine göç etti.

FETHİ BAŞAĞA

20 Ağustos 1962 yılında doğan Fethi Başağa, Kral İdris ve Kaddafi dönemlerine şahit oldu. Askeri pilotluk eğitimi aldı ve Libya ordusunda görev yaptı. 1993’e kadar Libya ordusuna pilot olarak hizmet ettikten sonra ordudan ayrıldı ve ticaretle uğraşmaya başladı. Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında NATO destekli isyancılar tarafından devrilmesinden sonra kurulan yargı komitesinde görev aldı. Başta DAEŞ üzere Libya’da ortaya çıkan terör örgütleriyle mücadele etti. Kuloğlu Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Misrata’da ön plana çıkan bir politikacı oldu. 2014 yılında Temsilciler Meclisi’ne girdi. Bir süre sonra Misratalı meclis üyeleriyle birlikte Temsilciler Meclisi’ni boykot etmeye başladı ve İkinci Libya İç Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yakınlaştı.

Hafter’e karşı yürütülen operasyonlarda etkin rol oynadı. Türkiye’nin Libya’daki iç savaşa müdahil olmasıyla birlikte Türk yetkililer ile yakın temasa geçti. 28 Ağustos 2020’da tedbir amaçlı İçişleri Bakanlığı görevinden alındıysa da 5 Eylül’de bakanlık görevine geri döndü. Kimi gazeteciye göre Başağa’nın, mevcut lider Serrac’tan daha büyük bir halk desteğine sahip olduğu iddia edilmektedir.

 

[irp posts=”189″ name=”Çift Başlı Yönetim: Libya”]

KAYNAK

Libya, Cezayir ve Tunus’taki Türk Varlığı: Kuloğlu Türkleri

https://monitoring.bbc.co.uk/product/c200k11n

Bashagha recognizes Hafter’s role

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz