Dünyada Nükleer santral kuran 35, kurmakta olan 3 ülke bulunmaktadır. Bölgelere göre bakıldığında Kuzey Amerika en çok nükleer santralin bulunduğu bölge olurken onu Uzak Doğu Asya, Batı Avrupa takip etmektir. Afrika kıtasında sadece 2 nükleer reaktör bulunmaktadır.
Ülkelerin Nükleer Enerji Üretim Durumları
Görüldüğü üzere en fazla nükleer enerji üreten ülke ABD’dir. Onu Fransa, Çin, Japonya, Ruya ve Güney Kore takip etmektedir. Nükleer enerji alanında ilk defa yatırım planlayan ülkeler ise Türkiye, Bangladeş ve Kazakistan’dır. Bu alanda nükleer enerji kapasitesini arttırmaya yönelik en büyük hamle Çin, BAE, Hindistan ve Güney Kore tarafından planlanmaktadır. Diğer taraftan nükleer enerji kapasitesini azaltan ülkelerde bulunmaktadır.
Bu ülkelerin başında Almanya ve Japonya yer almaktadır. Onları Fransa ve İsveç izlemektedir. Bazı ülkeler hem nükleer santrallerini kapatırken aynı zamanda yeni nükleer santral yapmaları kafa karıştırıcıdır. Bazı ülkeler yeni teknolojik avantajlarla daha verimli nükleer santral yapmak için böyle bir adım atmaktadır. Örneğin ABD 39 nükleer santralini kapatmayı planlarken 2 yeni santral inşaatı bulunmaktadır. Bu iki santralden elde edeceği enerji kapatılan 39 santralden daha çok enerji vereceği tahmin edilmektedir.
Sonuç Yerine
Halihazırda gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamı nükleer santrale sahiptir. Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer felaketlerden dolayı bu alanda birtakım korkular bulunsa bile ülkeler nükleer enerjinden henüz vazgeçmiş değildir. Dünyanın farklı köşelerinde birçok nükleer santral inşası devam etmektedir. Özellikle Uzak Doğu Asya’da bu yönde eğilim görülürken, Batı Avrupa’da ise tam tersi yönde, nükleer enerjiyi terk etme eğilimi izlenmektedir.
Dünyada nükleer enerjinin en az temas ettiği bölgeler Afrika ve Güneydoğu Asya’dır. Türkiye Akkuyu nükleer santraliyle birlikte bu lige katılma hedefi taşımaktadır. Onunla birlikte Bangladeş ve Kazakistan’ın da bu alanda planları bulunmaktadır. Nükleer silaha sahip ülkelerin tamamı aynı zamanda nükleer enerji santrallerine de sahiptir. Bu konuda Kuzey Kore ve İsrail istisnai örnekler olabilir fakat bu ülkelerin nükleer silahı elde etme konuları tartışmalıdır.
[irp posts=”14886″ name=”Fransa’nın Nükleer Silah ve NATO’dan Ayrılış Hikayesi: De Gaulle”]
KAYNAK
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Power Reactor Information System (PRIS), 2021.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.