Rusya Afrika’da ne planlıyor?
Tarih kitaplarında Batılı devletlerin sömürgesi olarak bildiğimiz, belki de hiç önemsenmeyen Afrika, fillerin tepişmesine sahne oluyor. “Ayı” da diyebiliriz…
Rusya’nın Sovyetler’den sonra ilgilenmediği Afrika, aslında 4 sene önce ilk kez Soçi’de düzenlenen 1. Rusya-Afrika Zirvesi’yle Moskova ile yakın diplomatik temalara başladı. O zamanlarda da yazdığım bu zirve; Çin, Türkiye, Fransa, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin “at koşturduğu” kıtaya Rusya’nın da “selamün aleyküm” diyerek girişinin en somut ve resmi adımı oldu. İlk zirvede 12,5 milyar dolar değerinde 92 anlaşma imzalanmış ve 43 devlet başkanı katılmıştı. Geçen hafta (27 Temmuz) düzenlenen 2. Rusya-Afrika zirvesine ise sadece 17 devlet başkanı doğrudan katılım gösterdi. Yapılan tüm anlaşmaların neredeyse hepsi silah ve savunmaya yönelik.
Afrika’da Mali ile başlayan Rus yanlısı ilk darbe, 2019’daki ilk zirveden aylar sonra gerçekleşmişti. Sonrasında Burkina Faso ve şimdi Nijer. Tahıl Anlaşması’nı sonlandıran Rusya, geçen haftaki zirvede Mali ve Burkina Faso’ya, resmi olarak da Wagner’in olduğu (yine daha önce yazdım) Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ücretsiz tahıl vereceğini açıkladı. Daha önce de Afrika ülkelerinin Rusya’ya olan 23 milyar dolar borcunun silindiği açıklanmıştı.
Yaşananlar “ayının” Afrika’da su aradığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Ama Rusya; Çin gibi ekonomik, Türkiye gibi insani diplomasi ya da Fransa gibi doğrudan kaynak tüketimiyle yaklaşmıyor. Doğrudan rejimleri Wagner ile koruyor, askeri anlaşmalarla silahlandırıyor. Karşılığında madenleri de kontrol ediyor.
Afrika; dünyadaki uranyumun yüzde 20’sine, altın madenlerinin yarısına, elmas üretiminin yüzde 45’ine, tarım arazilerinin yüzde 60’ına sahip. En önemlisi de genç nüfus ve pazar. Bu zenginliğe rağmen amaç sadece bunlar değil. Uluslararası arenada yalnızlaşan Rusya, Birleşmiş Milletler içinde 54 ülke ile yüzde 28’lik en büyük bölgesel oylama grubuna sahip olan Afrika’yı diplomaside de yanına çekmeyi planlıyor, “geleceğin kıtasında” masaya oturmayı hedefliyor. Ne kadar başarılı olur, onu da göreceğiz.
E-BÜLTENE ABONE OLUN
Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.
Abone oldunuz, teşekkürler.
Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.