İtalya ile Türkiye Göçmenlere Yönelik Anlaşma Yaptı mı?

99

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Cumartesi akşamı İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Sonrasında ne basın toplantısı düzenlendi ne de iki taraftan görüşmenin içeriğiyle ilgili resmi bir açıklama yapıldı. Bu da hepimizi korkuttu. Yoksa…

İtalya’nın sağa yakın Il Giornale gazetesine göre insan kaçakçılığı ile ilgili Türkiye ile İtalya arasında anlaşma imzalandı. Haberde, “Başbakan’ın imzaladığı anlaşma, ‘Sultan’ Erdoğan’ın büyük nüfuz sahibi olduğu Libya’dan çıkışları durdurmayı amaçlıyor” dendi. İki taraf da resmi açıklama yapmadığı için, İtalyan gazetesinin bu haberine göre yorum yapacağız. Gazetenin içeriğine göre Libya’da askeri, siyasi ve ekonomik nüfuz sahibi olan Türkiye ile göçmenlerin Libya’dan çıkışı için anlaşma sağlandı. Yani Türk Deniz Kuvvetleri gemileri bölgede faaliyet yürütecek. Avrupa Birliği ile 2016’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması gibi bir anlaşma söz konusu değil. Peki anlaşma olduysa neden gizleniyor?

Burada iki seçenek ortaya çıkıyor. Birincisi; geçişlerin denizden engellenmesi ise bu Türkiye’nin bölgedeki varlığını kabul etmek ve uluslararası hukuk açısından Libya’nın egemenliğinin ihlâli anlamına gelebilir. Alenen böyle bir iş birliği tarafları sıkıntıya sokabilir. İkincisi ise yakalanan Afrikalıların Türkiye’ye getirilmesi. Bu seçenek coğrafi sebeplerden dolayı biraz daha zor görünüyor. Bu operasyonun yükü çok büyük ve gizlenmesi en az coğrafi zorluklar kadar sancılı olur.

Hepimizin korkusu ise ikinci seçenek. Çünkü ne sığınmacılar konusunda ne de AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması konusunda hükümet adım atmadı. Bu yönde bir çalışma olacağına dair ışık da yok. Şayet bu anlaşma gerçekleşmişse Türkiye için felaket olacaktır. Ancak Cumhurbaşkanlığı hiçbir anlaşma olmadığını açıkladı.

Sığınmacıları sokağa işeyen ya da işçi olarak tanımlamak; sığınmacının dini veya dilini masaya yatırmak, iyi veya kötü diye ayırmak, en hafif tabiriyle ahmaklıktır. Ayrım yapmadan, siyasi görüşümüz ne olursa olsun tüm sığınmacılara karşıyız ve bunu ırkçılığımızdan değil, Türkiye’nin geleceği için istiyoruz. Bu konuyu da ılımlı hale getirmek kimlerin işine geliyor, çok iyi biliyoruz.

23 Ocak 2024

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz