Sessizliğe Bürünen Suriye’de Son Durum Haritası (Ağustos 2018)

37524
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Ağustos 2018 itibariyle sizler için hazırladık.

Suriye’de rejim güçleri, 2011’de ilk gösterilerin başladığı muhaliflerin kontrolündeki Dera ve sınır bölgelerinde tamamen kontrolü sağladı. Öte yandan işgal altındaki Golan Tepeleri‘nin karşısında 3 yıldır IŞİD kontrolünde olan bölge de terör örgütünden kurtarıldı. İki haftadır sessizliğin hakim olduğu ülkede rejim unsurlarının İdlib’e yönelik operasyon için hazırlık yaptığı, fakat bunun Rusya tarafından desteklenmediği belirtildi. Türkiye sınırını işgal eden PYD unsurları ise Şam yönetimiyle anlaşma yaptığını iddia etse de bu henüz doğrulanmadı.

8 Ağustos itibariyle ülkede PYD kontrolündeki Fırta’ın kuzeyi ve Menbiç, HTŞ ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib, TSK destekli muhaliflerin kontrolündeki Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesi rejim güçlerinin kontrolü dışında bulunuyor. Öte yandan ülkede IŞİD’in etkinliği büyük çoğunlukta kırılsa da örgüt çöl bölgelerinde bazı alanlarda hakimiyetini devam ettiriyor.

IŞİD’in hakimiyeti konusunda kesinliğin olmadığı Suriye’de son durum haritası iki farklı harita ile şöyle gösterilebilir;

7 Ağustos 2018: IŞİD’in varlık alanı dar kapsamlı gösterilen ETANA kaynaklı harita.

Suriye son durum haritası (Kaynak: ETANA – 7 Ağustos 2018)

6 Ağustos 2018: Çoğu kaynak tarafından doğruluğu kabul gören ISWNews kaynaklı harita.

Suriye savaş haritası (Kaynak: ISW – 6 Ağustos 2018)

1 Ağustos 2018: Suriye’de askeri üssü bulunan ülkeler ve konumları.

Suriye’de askeri üssü bulunan ABD, Rusya, Türkiye ve İran’ın konuşlandığı bölgeler. (1 Ağustos 2018)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(eskiden yeniye):

– YPG/SDG, Suriye’de IŞİD’den alınan yerler için ortak yönetim kararı aldı. Daha önce bazı bölgeler doğrudan YPG tarafından, bazıları ise paravan yerel meclisler tarafından kontrol ediliyordu.

– Rusya’nın Şam Büyükelçisi Kinşak, Suriye’deki İran yanlısı güçlerin varlığıyla ilgili sorunun çözüldüğünü ve ülkenin güneyinde bu güçlerin bulunmadığını söyledi.

https://stratejikortak.com/2018/09/idlib-harita-son-haberler.html

– Afganistan, Pakistan, İran, Tacikistan, Suriye ve Türkiye’de terör faaliyetlerinde bulunan Özbek vatandaşı Zahir Rahimov, Özbekistan Güvenlik Servisi’ne (SGB) teslim edilerek ülkesine gönderildi.

– Suriye rejimi Güney Osetya ile diplomatik ilİşki kurma kararı aldı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Güney Osetya Dışişleri Bakanı Dmitriy Medoev, Pazar günü Şam’da devletler arası diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair bir anlaşma imzaladılar.

– Suriye’nin El Bab şehrindeki yerel meclis, Türkiye’nin desteğiyle spor kompleksi açtı.

– İç savaşın ardından ilk kez FİFA’dan bir heyetin Suriye’yi ziyaret edip stadların durumunu inceleyeceği belirtildi.

– Rusya, Suriye’deki İran güçlerini, işgal altındaki Golan Tepeleri’nden 100 km uzakta tutmayı önerdi. İsrail’in ise sınırdan 100 km uzakta da olsa İran’ın bölgeye yerleşmesine izin vermeyeceğiz cevabını verdiği iddia edildi.

– Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin Suriye’de operasyon gerçekleştirmeye devam etmek için hiçbir yasal dayanağı olmadığı, ülkedeki varlığını sürdürmek için tek mümkün yolun Moskova ve Şam ile göçmenlerin geri dönmesi için işbirliği yapmak olduğu ifade edildi.

– Koalisyonun sivil-asker faaliyetleri sorumlusu Fransız Tuğgeneral Parisot, Suriye’deki operasyonların ardından elindeki toprakları kontrol altında tutmak için “Kuzey Suriye Savunma Gücü“ne eğitim verdiklerini söyledi.

Menbiç‘te halk, arap bir lideri öldürdüğü gerekçesiyle terör örgütü YPG’ye karşı bir günlük genel greve gitti.

Şu anda stratejiksozluk.com’da tartışılıyor: savaş sonrası suriye’nin geleceği

– Beşar Esad, askeri hedeflerindeki önceliğin İdlib’i geri almak olduğunu açıkladı.

– YPG’nin çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri, Şam yönetimiyle savaşı sona erdirme görüşmeleri konusunda anlaştıklarını açıkladı. Anlaşmanın detayları konusunda açıklama yapılmadı.

– Rejimin olası İdlib operasyonu öncesi Suriye Kurtuluş Cephesi, Heyet Tahrir Şam ve Ulusal Kurtuluş Cephesi, Suriye’nin kuzeyinde “Yeni Fetih Ordusu”nu kurduklarını açıkladı.

– Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ülkenin güneyindeki Dera kentinin militanlardan tamamen temizlendiğini ve ordunun kentteki operasyonu tamamladığını açıkladı.

– 7 Eylül’de yapılması planlanan Rusya-Türkiye-Fransa-Almanya zirvesinin ana gündeminin ‘Suriyeli sığınmacıların yurtlarına geri dönmesi’ olacağı belirtildi.

– Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Suriye’nin ılımlı muhalefeti ile Türkiye’yi, İdlib bölgesinde Nusra sorununu çözmeye çağırdıklarını belirterek İdlib’e yönelik geniş kapsamlı operasyon olmayacağını açıkladı.

– Türkiye’nin Afrin’de hayatını kaybeden ÖSO askerlerinin ailelerine 60 bin Türk Lirası tazminat ödediği ve aylık 100 dolar maaş bağladığı bildirildi.

– 34 bin 180 Suriyeli sığınmacı, Gaziantep, Adıyaman ve Mardin’deki 5 geçici barınma merkezinden sınır bölgelerindeki kamplara nakledilecek.

Doğal Kararlılık Operasyonu üst düzey komutanlarından general Gedney, IŞİD’in Suriye-Irak sınırındaki son kalan bölgesinde 1000’den fazla savaşçı olduğunu söyledi.

– Harran Üniversitesi’nin El Bab, Cerablus, Afrin ve Çobanbey kentlerindeki gençlerin faydalanabileceği üniversite eğitimine gelecek aydan itibaren başlayacağı bildirildi.

– 6 yıl sonra ilk kez Suriye bayraklı bir gemi İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaptı. Yük gemisi Rusya’ya gitmek için Karadeniz’e açıldı.

– Hamas, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani‘nin Ankara’da buluştuğunu ve Suriye’ye yönelik siyasi çözümde uzlaşma sağlandığını açıkladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz